sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Yllättäviä yhdistelmiä: punajuuriporoenchiladat ja hedelmäinen salaatti



Kansallisteatterin esittämä Sarah Ruhlin näytelmä Eurydike (ohj. Yana Ross) on hurja yhdistelmä toisaalta vanhaa myyttiä muusikko Orfeuksesta, joka ei saa katsoa taakseen, jos haluaa saada Eurydikensä takaisin manalasta, toisaalta absurdia unimaailmaa.

Näytelmän puvustus ja lavastus menee normaalin yli: kuoleman valtakunnan hallitsija tulee näyttämölle kirkkaanvihreässä teddyhousuasussa, jonka etumuksesta sojottaa ilmapallojen ympäröimä penis. Myöhemmin samainen mies muuttuu raskaana olevaksi, jonka olemus herättää koomiseksi mainostetun näytelmän katsomossa naurun. Tuossa kohtaa näytelmä, jota katsoo epäuskoisen kiinnostuneena ja kummastuneena, muuttuu lopullisesti karnevaaliksi.

Seksuaalisuus on läsnä koko ajan. Jo ennen tekstiosuuden alkua video näyttää suihkussa rakastelevia Orfeusta ja Eurydikeä. Lisää saadaan, kun Eurydike rakkauden huumassaan näytelmän alussa ottaa suihin Orfeukselta – ja lopussa Orfeus masturboi ajatellessaan kuollutta rakastettuaan.

Näytelmä kääntää ympäri tabuja. Kuolema on Eurydikelle tavoiteltavampi olotila kuin elämä; kuolemassa on isä, joka houkuttaa kirjeellään Eurydiken tämän omista häistä kuolemaan. Tytär vapautuu isästään vasta kun uskaltaa olla itsensä ja kun isä on kuollut manalassa toiseen kertaan. Näytelmässä toistuvat sanat: ”Häät on isän ja tyttären juhla.” Sulhaselle ei ole sijaa majatalossa – eikä Orfeukselle kuolemassa, jonne hän ei yrityksistään huolimatta pääse.

Kuoleman maassa ovat sanat, tekstit, Shakespeare; elämässä on musiikki. Sanan kirjain on kuollut. Eurydike, tarinoita rakastava tyttö, on kuollut.

Yhtä kuolleelta tuntuu elämä huhtikuun lumisateessa ja kevätväsymyksessä. Kesän odotuksessa, kesän, joka ei tunnu lähestyvän, vaikka tietää, että kuukauden kuluttua on vihreää tai ainakin melkein. Kevät vaatii loputonta kärsivällisyyttä, sopeutumista siihen, ettei heti saakaan kaikkia herkkuja: aurinkoa, terasseja, omenankukkia, kielontuoksua, paljaita varpaita, 20-luvun uimapukua, joka jo malttamattomana odottaa pääsyä rantahietikolle.

Maissitortillatkin täytetään talvisilla täytteillä, yhdistetään yllättävästi punajuurta poroon ja täytetään tortilla talven rippeillä. Salaattiin yhdistetään hedelmiä: makeutta, jolla häädetään talven vitamiinivajausta. 

Syntyy talven ja kesän yhteinen uni – ja toivottavasti kevääseen virtaa viimeisiin luminäytelmiin.

Punajuuriporoenchiladat: makean rapeita rumiluksia.



Punajuuriporoenchiladat
kahdelle

6 Masaharina-maissitortillaa (Helsingissä näitä saa esim. Kampin K-supermarketista)
200 g paistettua poron jauhelihaa, joka on maustettu mustapippurirouheella, suolalla ja yhdellä poron joukossa paistetulla vahvalla pippuripaprikalla
2 keitettyä punajuurta
2 pientä sipulia lohkoiksi pilkottuina
5 cm purjoa, puolikuina
1 dl turkkilaista jogurttia
2 tl pestokastiketta (esim. Barilla tai Sacla)
1 dl manchegojuustoa raasteena
10 – 20 mustapippuria
1 tl suolaa
½ tl sokeria

Paista sipulit rapeiksi. Laita sipulit syrjään odottamaan.

Paista jauheliha kuivaksi. Lisää paistamisen aikana pippuripaprikan palko antamaan makua. Mausta mustapippurirouheella ja teelusikallisella suolaa. Laita jauheliha syrjään odottamaan.

Raasta kuoritut punajuuret ja paista juuresraastetta pannulla. Lisää puoli teelusikallista sokeria.

Valmiina täytettäviksi

Valmista jogurttikastike.  Sekoita desilitraan turkkilaista jogurttia kaksi teelusikallista pestokastiketta.

Täytä tortillaletut: 3 isoa teelusikallista jauhelihaa, sipulinlohkoja, tuoretta purjoa, 3 isoa teelusikallista paistettua punajuuriraastetta, 1 – 2 teelusikallista pestojogurttikastiketta.

Asettele täytetyt tortillaletut öljyttyyn uunivuokaan. Yritä saada ne pysymään rullina. Jos ei onnistu, anna lettujen pysyä avonaisina taco-mallisina.

Heitä kevyesti täytettyjen lettujen päälle oliiviöljyä ohuita siivuja. Laita lettujen päälle manchegoraastetta.

Paista kuumassa uunissa (270 – 300 astetta) 10 – 20 minuuttia uunin tehoista riippuen.

Hedelmäinen salaatti on niin kevyttä, että melkein lentää ilmaan.


Hedelmäinen salaatti
kahdelle

kahta mietoa salaattia, esim. jääsalaatti ja frisee, kouralliset
3 lohkoa cantaloupemelonia
7 cm kurkkua
10 tummaa viinirypälettä
5 tuoretta taatelia
5 cm purjoa
10 basilikan lehteä

Pese kaikki ainekset. Kuori kurkku. Puolita purjo pitkittäin ja huuhdo pois kaikki hiekan jämät.
Revi salaatti lautaselle. Pilko cantaloupemeloni palasiksi, samoin kurkku. Puolita viinirypäleet ja neljäsosita tuoreet taatelit. Leikkaa purjo siivuiksi. Revi basilikan lehdet kauniisti.

Yhdistä salaatti. Laita pohjalle salaatin riekaleet, päälle melonin ja kurkun palat. Sitten viinirypäleen puolikkaat ja taatelin neljännekset. Lopuksi basilikan lehdet ja purjon puolikassiivut.

Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa tarpeen mukaan. Kastele salaatti hiukkasella hyvää oliiviöljyä. Älä lisää minkäänlaista etikkaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti