keskiviikko 7. elokuuta 2013

Retroa ja uutta: halloumisalaatti Lungbergissä ja kotona



Syksy on saapunut kaupunkiin… No, ei sentään vaan lomalta on palattu ja nyt ihmetellään, kuinka päin kaupungissa oikein eletään ja ollaan, varsinkin kun helle painostaa ihon nihkeäksi ja trooppiset yöt houkuttavat iltarientoihin kaupungille katsomaan ihmisiä ja kokemaan uutta.

Kesän viimeisiin lomaherkkuihin kuului sukukokouksen perinteiset suomalaiset ruoat. Koko kesäni teemana on ollut nostalgiamatkailu. Olen käynyt katsomassa lapsuuteni leikkipaikkoja vanhassa kotikaupungissa, olen kirjoittanut muistelukirjoituksen kesälomapaikkani muistoista, olen tavannut vanhoja ystäviäni ja viimeksi saanut tutustua aikuisena pikkuserkkuihini, joiden kanssa lapsena leikittiin.

Viimeisimmän nostalgiamatkan tein Punavuoreen, Ankkurin taloon (Pursimiehenkatu 16), jossa toimii nyt  retroa ja uutta yhdistävä baari ja ravintola Lungberg entisen teatterilaisten, muusikoiden ja kai joskus ammoisina aikoina myös merimiesten kapakan tiloissa.
Ankkuri näyttää tien retroon ja uuteen: Lungbergiin

Punavuoren hiljaiset kadut tuovat Lungbergiin, jossa on erinomainen akustiikka ja illalliseen sopivaa hillityn rytmikästä, melodista musiikkia. Musiikki ei kohoa illallisen päärooliin vaan säestää hienoja makuja niin, että ravintolassa voi myös nauttia keskustelusta ruokakumppanin kanssa.

Lungbergin sisustus on  retroa: ruskeat puutuolit ovat kuin lapsuuteni sinfoniakonserteista; ne ovat tuttua salikalustoa juhlasaleista. Muuten sisustus on vaaleaa, mutta ei kylmän valkoista kuten ei myöskään tarjoilu. Tiistai-illan käynnin aikana nuorukaistarjoilija omalla huumorintajullaan, rennon kohteliaalla puheellaan ja palvelualttiudellaan teki illallisesta nautinnon, joka oli siis sekä suun että kielen iloa.

Lungbergin lista on lyhyt – eikä siitä selviä, mikä ruoka on ilman viljaa valmistettua, mutta avulias tarjoilija kysyi tiedot keittiöstä eikä erikoisruokavaliosta tehty mitään numeroa. Listan lyhyys tekee sen, että ruoat ovat tuoreita ja herkullisia.

Saltimbocca edessä, Sommarsallad eli Lungbergin halloumisalaatti takana
Listassa on yllättäviä yhdistelmiä: esimerkiksi on keksitty, että tomaattisalaattiin voi laittaa nektariineja ja halloumisalaattiin paksoita. Pääruoat ovat perinteisempiä, mutta syömäni Saltimbocca oli erinomaista. Vasikanpaisti oli juuri oikean kypsää, kevyesti vaaleanpunertavaa ja pehmoista. Prosciutto oli suolaista, mutta suola teki vain hyvää hiostavan päivän iltana. Tuoreet salvian lehdet , Signora Salvian nimikkoyrtit, antoivat oikean pikantin maun perinteiselle italialaisherkulle. Samoin kapriskastike toimi piristeenä pikkuperunoiden ja kevätporkkanoiden kanssa.

Minulle kevätporkkana on uusi käsite ja sana: sehän noudattaa nimeämisperiaatteena nykyistä kevätsipulia, vaikka kysymyksessä lienevät kuitenkin kesän uudet nuoret porkkanat. Muutenkin listassa on hauskasti yhdistetty ruokalajien nimissä eri kieliä, erityisen lämmittävää on se, että on käytetty myös ruotsia.

Koko aterian kruunu tuli lopussa: elämäni parhaat raparperit. Lungberg tarjoaa huikean makuelämyksen jälkiruoalla Gewürstraminerissa haudutettua raparperia. Annokseen kuuluu mantelikakku, mutta se jätettiin pois minun lautaseltani pyynnöstä. Raparperi on makeaa, siitä puuttuu sen kitkerä happoisuus lähes kokonaan  -  vain pirteä häivähdys on jäljellä. Raparperin lisäksi annoksessa on vaniljavaahtoa ja mustaherukoita, jotka molemmat sekä lisäävät että täydentävät makusinfoniaa.
Lungbergin täydellinen jälkiruoka, arvosana 10 +: Gewürstraminerissa haudutettu raparperi.

Ruokailukumppanini otti runsaan halloumisalaatin, joka sopii hyvin leidille pääruoaksi. Sen ja lähikaupan kevätpunajuurten (sic) innoittamana lähdin kehittelemään omaa halloumisalaattiani. En enää muistanut, kuinka ystäväni äiti teki omaa punajuurisalaattiaan Ateenassa pitkä pitkä aika sitten. Se kreikkalainen punajuurisalaatti oli myös yhtä aikaa retroa (perinteistä) ja uutta. 

Halloumisalaatissani on kuitenkin Kreikan maku: halloumi tekee sen. Se ja kaprikset antavat suolaa. Persikka taas makeutta.

Valot taas heijastuu asvalttiin. Yöt ovat pimeitä jo Etelä-Suomessa. Elokuun juhlat voivat alkaa. Ja jos ei ole pimeydessä ja kuumuudessa ruokahalua, vain juomahalua, niin tukeva salaatti antaa kuitenkin kaupunkielämästä selviämiseen eväät. Lungbergin seinien englanninkieliset Happiness-mietelauseet taas antavat hyvän mielen töihin palaajalle. Ankkuroin itseni toistekin Lungbergiin. Sinne jäi monta maisteltavaa ruokaa vielä koettavaksi.


Signora Salvian halloumisalaatissa myös uutta ja retromakua rantapyyhkeellä, joka on suoraan 1970-luvulta. Kummitädin virkkaamat pitsit.


Signora Salvian halloumisalaatti
yhdelle

kaksi keitettyä tuoretta kevätpunajuurta
1 persikka tai nektariini
romaine-salaattia noin puoli ruukkua
basilikanlehtiä kourallinen
2 rkl kapriksia
100 g halloumijuustoa

Asettele lautasen pohjalle kauniisti romaine-salaatin lehdet. Kokoa salaatti niiden päälle. Asettele pohjimmaiseksi ohuiksi viipaleiksi leikatut punajuuret. Levitä niiden päälle basilikanlehtiä silppuna. Pilko persikka pieniksi kuutioiksi ja asettele kauniiksi keoksi punajuurten päälle. Lisää kapriksenmarjat kekoon. Koristele kokonaisilla basilikanlehdillä.

Leikkaa halloumijuusto suuriksi noin puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi. Grillaa ne tai pariloi pannulla. Asettele viipaleet lautasen reunoille.

Tarjoile hyvän oliiviöljyn tai sitruunaöljykastikkeen kanssa. Älä lisää salaattiin suolaa. Halloumi on erittäin suolaista, samoin kaprikset.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti