sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kokkaajalle apua: crema di carciofi eli artisokkakastike



Mitä ihmettä elämässään tekee kirjoittaja, jonka ranteeseen pesiytyy jännetuppitulehdus? Kirjoittaja nappaa käteensä mobiililaitteen ja käyttää etusormeaan kirjoittamiseen, ei nostele puhelintaan olkavartta korkeammalle vaan kaikin keinoin välttää nostoliikkeitä sekä peukalon ja etusormen yhteisliikettä eli pinsettiotetta. Sen olemassaolosta ei tiedä se, joka ei koskaan ole kokenut sormivoimien katoavuutta.

Mitä ihmettä tekee elämässään kokkaaja, joka ei pysty toimimaan keittiössä veitsen kanssa? Joka ei pysty pesemään paistinpannua, koska se on liian raskas. Joka ei pysty hoitamaan kaikkea vain toisella kädellä. Pakko on kuitenkin syödä jotain, koska pelkillä tulehduskipulääkkeillä ei elä – ainakaan kovin pitkään. :)

Kokkaaja etsii toiseksi parhaan vaihtoehdon oman keittiönsä taidonnäytteille. Kokkaaja menee verkkokauppaan ja tilaa sieltä herkut ruokapöytään.

La madre terra, Crema di carciofi (luomu). Carciofineja eli artisokan palasia voi lisätä kastikkeen päälle. Schärin gluteeniton spagetti on valmistettu maissi-, riisi- ja hirssijauhoista. Se sopii siis soija-allergisillekin.

Italian herkuista saa Välimeren kaipuinen oikeat maut pöytään, kuten La Madre Terran eli riminiläisen Äiti Maan luomukastikkeita pastaillalliselle. http://www.lamadreterra.com/

Crema di carciofi on suuritöinen artisokkakastike, jos sen tekee kotona. Ensin hankkii artisokat jostain, mutta mistä Suomessa saisi tuoreita artisokkia? Jos niitä jostain onnistuisi löytämään, valmistaisi ne ensin leikkaamalla artisokan terävät lehdet tylpiksi. Sitten säilöisi kuorista kaivetut artisokanpohjat ja niiden lehdet ja varret pieniksi pilkottuina sitruunanmehulla maustetussa vedessä. 

Kun artisokanpalaset olisivat kaikki pilkottuina, ottaisi esille pannun. Laittaisi pannulle öljyä, valkosipulinkynnen, keltasipulin ja artisokanpalaset. Keittäisi seosta vielä kuullottamisen jälkeen kasvisliemessä (tietysti itse valmistetussa) 15 – 20 minuuttia. Sitten soseuttaisi artisokat ja vihdoinkin pastakastike olisi valmis. 

Italian herkkujen myymä Crema di carciofi on täyteläinen kastike: siinä on 70 % luomuartisokkaa. Se on suloisen makuinen pehmeä pastakastike, jossa on artisokan oma pieni happoinen terävyys ja samalla kastikkeen kermaisuus. Kastike tarttuu hyvin pastan pintaan. Pasta-annoksen päälle voi lisätä grana padano –juustoa tai pecorinoa, joka voimakkaana makuna saattaa peittää artisokan hienostunutta keveyttä. Pastalautasen voi kruunata myös miedon makuisen pehmeän vuohenjuuston kuutioilla.


Spagettia, artisokkakastiketta, pehmeää vuohenjuustoa ja mustapippurirouhetta.



Spagettia artisokkakastikkeessa
yksi annos

Peukalon ja etusormen väliin mahtuva annos Schärin gluteenitonta spagettia tai muuta spagettia
2 – 3 tl valmista artisokkakastiketta
1 – 2 rkl grana padano –juustoa raasteena tai 2 – 3 pientä kiekkoa pehmeää vuohenjuustoa
½ tl mustapippuria rouhittuna

Keitä spagetti ohjeen mukaan eli 8 – 10 minuutissa spagetti on al dente -kypsää. Hämmennä kattilaa välillä. Gluteeniton spagetti kuohuu helposti.

Kaada kuuma spagetti lautaselle. Sekoita joukkoon artisokkakastike. Lisää päälle valitsemaasi juustoa. Ripottele annoksen päälle vielä rouhittua mustapippuria.
 

Pinsettiotetta säästävän runo
Elämästä voi ja pitää nauttia myös käsipuolena. Pasta höyryää artisokkakastikkeessa. Ateria on valmis tuossa tuokiossa ja sormiaan voi sitten säästää tärkeämpään. Tietysti paranemiseen ensisijaisesti, mutta sormilla voi huvitella toisinkin, kunhan muistaa tietoliikenteen vaarat.

Muista aina

Muista aina tietoliikenteessä:  monta vaaraa ompi eessä.
Ole ystävä hiirelle. Anna hiiren tanssia oikealla ja vasemmalla.
Näytä hiirelle keskisormea. Etusormi ei aina jaksa neuvoa ja opastaa tanssiin kutsussa. 

Kun hiiri suuttuu, näytä nimetöntä, sormussormea.
Nimettömän ja hiiren tanssi on haparoivaa. Aja hiljaa nimetöntä eteenpäin.
Ihan kaikkein pienimmän kanssa ole varovainen. Pikkusormi voi viedä koko käden. Hiiren hivelyä, helliä, hentoja höyheniä.

Vain sydämellään näkee hyvin. Vasen vaatii vielä vähän enemmän.

Nuoli kiitää ylös ja alas, pyörähtää ympäri. Vasen vasen vasen kaks kolme. Hiiri ei marssi tahtiin. Hiiri – minne menet. Peukaloinen pysyy laidassa. Etusormi haparoi. Keskisormi ei nouse pystyyn. Nimetön yrittää tanssiin, pikkusormi piiloutuu.

Ole ystävä hiirelle. Pyydä hiiri tanssiin. Aja hiljaa hiiren kanssa.

Seikkaile valtateille, katso oikeaan ja vasempaan, ja vielä kerran oikeaan. Ylitä katu vihreällä. Älä leiki suojatiellä. Muista pimeällä heijastin. Muista päivällä jarru. Muista pyhittää lepopäivä.
Leiki hiiren kanssa. Silitä hiirtä. Anna hiirelle suklaata.

Näytä hiirelle maisemia. Vie hiiri valtamereen. Katso hiiren kanssa valkoisia valaita Valkoisella merellä. Kellu Kuolleessa meressä. Nosta hiiren kanssa katse korkeuksiin. Rakenna nostokurki, hiiren pesäpuu, joka ei itke.

Ole kanssani hiiri. Ole ystävä minulle. Ota minun sormeni, minun ranteeni, minun kyynärpääni.
Älä muista vaaraa tietoliikenteessä. Älä muista pahalla. Älä muista mitään. Ole kanssani hiiri. Leiki sormeni puhtaiksi. Anna suklaata minulle.

Päivi Hytönen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti