sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kanaa juhlaan ja arkeen: Calvakana ja kanaviillokki



Calvakanaa, pataperunoita ja ruusukaaleja juhlavasti silkkisavannilla.


Pakkanen paukkuu. Lumi kirkasti maiseman viikko sitten lauantaina. Ensilumen iltana Signora Salvia juhli uutta vuosikymmentään Töölönlahden maisemassa kirjallisessa talossa eli Villa Kiven salissa. Pimeässä illassa salia koristivat valopallot ja tekokynttilät – historiallisessa puutalossa ei saa polttaa kynttilöitä eikä ulkoroihuja saa sytyttää.

Juhlan ruokatarjoilusta vastasi Sweet Pepper –catering, jonka Toscanan talvi –illallinen herautti juhlijat iloisiin tunnelmiin: illallinen koostui kuudesta alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruokakakusta. Alkupaloista jäi Signora Salvialle ja Espanjassa asuneelle serkulle parhaiten mieleen grillatut vihannekset: paprikat, kesäkurpitsat, latva-artisokat. Ne olivat arkisesta tuttuudestaan huolimatta erinomaisesti valmistettuja ja erittäin maukkaita.

 Alkupaloissa oli kaikenlaista herkkua kaikenlaisille juhlijoille: kasvissyöjille marinoituja sieniä, vihersalaattia ja saksanpähkinöillä kruunattuja endiivejä, kalansyöjille pastramityyppistä lohta, lihansyöjille kinkkua ja parmesaania. Pääruoka Isoäidin lihapata oli täyteläistä. Sen kastike oli erityisen herkullinen: vahva maku sopi hyvin talviseen iltaan. Lihapadan lisäkkeenä oli vihannespolentaa, joka oli samalla myös kasvissyöjien pääruoka.

Jälkiruokakakkuna saatiin mustaherukkasuklaamoussekakkua, jonka suklaan makeutta ja rasvaisuutta kirpeä mustaherukka tasapainotti. Tilausta tehdessä Sweet Pepper otti huomioon kaikki toiveet ruokavalioista. Niinpä koko ateria oli gluteeniton ja laktoositon. Signora Salvia suosittelee lämpimästi Sweet Pepperiä: http://www.sweetpepper.fi/

Signora Salvia valitsi ruoat siten, että ne sopivat kasvissyöjille, kalansyöjille, lihansyöjille,  koisokasvitonta tai histamiinitonta ruokavaliota noudattaville sekä karppaajille. Sama periaate juhlaruoissa oli kesän 2013 häissä, joiden tarjoiluista vastasi morsiamen äiti, ravintola-alan ammattilainen. Jokaiselle jotakin tai useampaa lajia – ja jokainen ruoka gluteenittomana ja laktoosittomana. Silloin kaikki syövät yhteisessä pöydässä eikä kenenkään tarvitse tuntea olevansa kummajainen tai ruokarajoitteinen.

Hyvät juhlat antavat valtavasti ilon ja rakkauden energiaa. Juhlassa nähtiin ja kuultiin monenlaisia runoesityksiä ja kuultiin torvisoittoa. Eräs vieraista totesi juhlien jälkeen, että harvemmin on tullut oltua yksityisjuhlissa, joissa soitetaan tuubaa. Signora Salvian lähiystävissä on ammattimuusikoita ja ammatikseen kirjallisuutta lukevia ja harrastuksekseen kirjoittavia – näistä kaikista syntyy juhliin hauska ohjelmakombo. Ohjelmaa oli lopulta niin paljon, että jäi vain haaveeksi diskon tanssiminen, johon oli kyllä varauduttu.

Juhla kuitenkin jatkuu Signora Salvian keittiössä. On ihanaa aloittaa uusi kokkaamisen vuosikymmen uusilla keittiövälineillä. Osa keittiöaiheisista lahjoista oli toivelahjoja, osan lahjoittajat olivat aavistaneet, lukeneet ajatuksia. 
Toivelahjoja: Alessin sitruspuristin ja jadenvihreä kiinalainen silkkikangas.

Talven paukkupakkasiin ja juhlaviin sunnuntailounaisiin sopii jo jouluksi saadussa padassa valmistettu Calvakana. Siihen ei kaadeta uuden vuosikymmenen kunniaksi saatuja lahjacalvadoksia vaan siihen sopii hyvin edullisin calva, jota Suomesta saa. Calvakana on sovellettu suomalaiseksi ja Suomen raaka-ainevalikoimaan sopivaksi italialaisesta ohjeesta, jossa calvadoksen sijaan käytetään brändiä.

Calvakana valmistettiin tällä kertaa luomuhelmikanasta, jota saa pakastettuna Stockmannilta. Sen erinomaisuudesta sain vinkin ruokaa laittavalta ystävältä – ja se kyllä voittaa maussa 10 – 0 broilerin. Helmikanassa on riistan makua. Wikipedian mukaan maku muistuttaa fasaania, jota toistaiseksi ei ole vielä tullut maisteltua. Siksi Calvakanan ohjeella syntyy varmasti myös hyvä sorsapaisti. 

Kätevä emäntä käyttää kaikki osat varsin hintavasta helmikanasta: jäljelle jääneestä Calvakanan liemestä saa hyvän kanakeittopohjan; kanan luurangosta ja luista keitetään liemi, joka taas on pohjana arjen suurelle ihanuudelle eli kanaviillokille. Kanaviillokki taas valmistui lahjaksi saadussa kastikekattilassa – yhdessä aavistetuista toivelahjoista. 
Kanaviillokkia toivelahjassa: Kokkipuodin kastikekattilassa.

Kastikekattilassa oli lahjailtana salvia- ja rosmariiniruukut. Joukosta puuttui pakettiin tarkoitettu voipaketti: serkun mies oli napannut veitsellä voisilmän ennen kuin serkku ehti pelastaa voipaketin lahjapakettiin. Ken söi lahjavoin? Calvakanassakin on voita – ja sitä tarvitaan muuten kuivaa linnunlihaa maustamaan.

Herkullinen uusi kokkaamisen vuosikymmen on alkanut. Buon Appetito! Bon Appetit! Hyvää ruokahalua! Kotkot.


Calvakana

1 kokonainen helmikana, kana, sorsa tai broileri ( n. 1 kg)
50 g voita
omena, jokin makeahko kovamaltoinen esim. Golden
päärynä
½  - 1 kg kiinteitä perunoita, esim. Nicola
100g kuivattuja tai tuoreita taateleita
100 g metvurstia tai salamia
1 lasi calvadosia
4 rkl oliiviöljyä
rosmariinin oksia
salvian lehtiä
2 laakerinlehteä
n. 3 tl suolaa
n. 2 tl mustapippuria rouheena

Valmista ensin linnun täyte:

Leikkaa omena, päärynä ja salamipala kuutioiksi. Leikkaa taatelit esim. saksilla viipaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa yksi peruna kuutioiksi.
Sekoita täyte kaikista pilkotuista aineksista. Lisää täytteen joukkoon ½ lasia calvadosia. 

Omena-, päärynä-, taateli- ja salamikuutiot maustuvat calvadosissa.

Käsittele lintu:

Kuivaa sulatettu tai tuore lintu talouspaperilla. Avaa rintapalojen nahka siten, että saat laitettua sormin kanan nahan alle pilkottuja rosmariinin ja salvian lehtiä sekä suolapippuriseosta. Laita linnun sisään voinokareita. Jos käytät rasvaisempaa broileria, jätä voi pois.

Täytä kana tai broileri täytteellä. Sido linnun jalat kiinni joko puuvillalangalla tai työnnä jalat nahan läpi siten, että täyte pysyy linnun sisässä.

Voitele kana voilla ympäriinsä voilla. Älä käytä voita broileriin.

Calvakana ja voihuntu
Uunipataan:

Voitele uunipata oliiviöljyllä.

Laita uunipataan loput perunat veneiksi leikattuina. Perunoiden lisäksi joukkoon voi lisätä myös omenaveneitä. Mausta perunat rosmariini- ja salviasipulla. Kääntele perunoita öljyssä.  Lisää niiden päälle ylijäänyt täyte. Kaada joukkoon ½ lasia calvadosia. Aseta lintu seoksen päälle.

Paista ensin ½ tuntia 200 – 230 asteessa. Vähennä lämpöä sitten 150 – 170 asteeseen. Suuremmat lämpötilat ovat kaasu-uunia varten, pienemmät sähköuunia.

Paista noin puolitoista tuntia miedommalla lämmöllä.

Tarjoile kuumana. Voit nostaa kanan omaan tarjoiluastiaan, jossa sitä on helppo leikata kauniiksi annospaloiksi. Perunaseoksen voi myös tarjota omassa tarjoiluastiassaan.

Makeahkon calvakanan lisäkkeeksi sopivat hyvin happamat kasvikset, kuten keitetyt ruusukaalit.

Alkuperäinen resepti on linkissä. Siinä on perunoiden sijasta kastanjoita, joita ei Suomesta kovin helposti saa. Taateleiden sijaan siinä on kuivattuja luumuja. Salamin sijasta siinä on italialaista tuoremakkaraa ja calvadoksen sijaan on brändiä. Linkissä on linnun käsittelystä ja ruoan valmistamisesta hyvin selkeät kuvat, jotka ymmärtää ilman italian kielen taitoakin.


Kanaliemi

Kypsennetyn kanan, broilerin tai grillatun broilerin luuranko ja luut
n. 1 l kylmää vettä
2 – 3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 – 4 oksaa timjamia
1 tl suolaa
1 pesty porkkana kuorineen

Laita kanan lihoista puhdistettu luuranko ja kalutut luut kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä sillä tavalla, että luut peittyvät.

Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Lisää mausteet.

Keitä puolisen tuntia. Siivilöi liemi kuumana esim. teräskulhoon. Käytä keittojen ja kastikkeiden pohjana valmiin teollisesti valmistetun fondin tai kuution sijasta.

Kanaviillokki

Kypsennetyn kanan jämälihat tai 1 – 2 rintaleikettä kypsennettyinä
4 dl kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl ruokakermaa
4 rkl vaaleaa kastikesuurustetta (gluteeniton)

Revi lihat irti sormin kanan rangasta ja luista. Pilko suupalan kokoisiksi. Paista kastikekattilassa tai paistinpannussa kananpaloja hetkinen. Lisää kanaliemi. Keitä vielä 5 – 10 minuuttia.

Sekoita joukkoon sitruunanmehu. Saosta kastike kastikesuurusteella paketin ohjeen mukaan. Lisää lopuksi kastikkeeseen loraus eli noin 2 rkl ruokakermaa.

Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa. Mustaviinimarjahillo tai -hyytelö kruunaa makuyhdistelmän.
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti