maanantai 27. lokakuuta 2014

Aah, Italiaa kotona: ravioleja ja tryffelisalamia yrttiöljyssä


Tryffelisalamit ja maissista ja riisistä valmistetut artisokkaraviolit


Luulin jo menettäneeni elämäni pikaherkun: pehmeät raviolit ja tortellinit, kun olen luopunut vehnästä. Gluteeniton kuivapasta on usein kovaa eikä suomalaisten kauppojen hyllyillä ole näkynyt gluteenittomia ravioleja eikä tortellineja. Ei niitä ole ollut italialaisia tuotteita maahan tuovien verkkokauppojenkaan valikoimissa.

Vaan nyt on. Helsingin kirjamessujen painavien kassien kanssa raahauduin vielä pikavisiitille Messukeskuksen yläkertaan, ja pääsin heti ovensuussa melkein taivaaseen: Glutø-baarin tuorepastojen maistiaisiin. 

Sain maistella pehmoista lasagnea, joka oli valmistettu edellisenä päivänä ja joka oli edelleen suloisen pehmeää – toisin kuin omat lasagnekokeiluni kuivalasagnesta, joka kovettuu heti jäähdyttyään.

Sain maistella pehmoisia artisokkaravioleja, joiden päälle italialainen kokki tipautteli tryffeliä öljyssä. Aah, ihanaa, suussa sulavaa – nautinto, jonka luulin jo menettäneeni. Vaan en menettänytkään.

Kotikeittiössä ravioleista valmistui toisen italialaisen herkkumyyjän tuotteista eli tryffelisalamista yrttiöljyn höystämä pikkuillallinen – helppo, tosi nopea ja erittäin herkullinen. Ihan Italian makuinen. Juuri sellainen, jota kaipaa auringokseen tihkusateisena melkein marraskuun iltana.

Vaan ei kaikki ole italialaista. Gluteenittomat tuoreraviolit ovat nimittäin suomalaisia. Mitä? Suomalaisia gluteenittomia tuoreravioleita? Si, si. Resepti on kyllä italialaisen kehittämä, mutta raviolit valmistetaan ja myydään Suomessa. Kohta niitä tarjoillaan Roomassakin. http://www.glutzero.com/

Gnamgnam eli italialaisittain namnam. Muuta en nyt sanotuksi saa. Italiankielinen romaanikin tuli ostettua kirjamessuilta, teemamaan osaltolta. Sen aika on myöhemmin. Ensin herkutellaan maissista ja riisistä valmistetuilla tuorepastoilla. Aah.

Pilkkuja, kynällä kyntämistä, teetä, saagoja ja italiaa - siinä Signora Salvian sanallisia nautintoja.




Ravioleja ei uiteta raskaissa kastikkeissa vaan parhaimpia ne ovat lähes sellaisinaan, vain muutamalla lisämaulla höystettynä. Pääosassa on ravioli, ei kastike.


Ravioleja ja tryffelisalamia yrttiöljyssä

200 g tuoreravioleja
1 tl voita
2 tl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta tai kuivattua timjamia
1 n. 5 cm pitkä tryffelisalami

Laita pastavesi kiehumaan. Samalla aikaa sulata voi ja öljy seokseksi paistinpannulla. Lisää pannulle kuoritut valkosipulin kynnet ja timjami. Hauduta miedolla lämmöllä.

Kun pastavesi alkaa kiehua, lisää paistinpannulle pikkukuutioiksi leikattu salami ja nosta paistinpannun lämpöä.

Lisää raviolit kiehuvaan veteen ja keitä noin minuutti.

Valuta raviolit ja lisää ne paistinpannulle. Kierittele varovasti yrttiöljyssä ja salaminpaloissa.


Tarjoile heti jauhomaisen parmesaaniraasteen kanssa.



Raviolit pannulla. Ravintolassa raviolit keitetään siivilässä ja ne säilyvät muodossaan. Kotikeittiössä ne hieman hajoavat varsinkin, jos keittoaika menee yli tai heittää raviolit siivilään valumaan liian ronskilla kädellä. Raviolit voi nostaa vedestä myös reikäkauhalla, jolloin ne pitävät kauniin muotonsa paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti