Endiivi ui rapukastikkeessa: vaalea viherrys ja punerrus kuin alkavassa keväässä. |
Sunnuntaisella kävelyllä jään läpi puskee hennon vihreää. Aivan
kuin tulppaanit olisivat tulossa merenrantaan valaisemaan alkukeväistä lopputalvista
harmautta. Vaaleavihreys on osmankäämien liuskoittaisia lehtiä, jotka vahvasti
kontrastoituvat jään valkoiseen kylmyyteen.
Lumikellotkin nousevat lumen keskeltä nimensä mukaisesti.
Ensimmäiset kevään kukka-airuet virkistävät. On haave kesästä, ja sille antavat
toivon voiman ensivihreät.
Kevättä ja kesää suomalaiset odottavat – se on vuoden
paratiisiaika, jolla talvisen kuoleman aika kuitataan. Paratiisi ei olisi
paratiisi ilman vastakohtaansa: pimeyttä, jäätävyyttä. Joku kaipaa ikuiseen
paratiisiin, ainaiseen valoon. Onko kuitenkaan mahdollista elää ikuisessa
paratiisissa?
Ruokaparatiisissa ollaan oikeastaan koko ajan: ei ole nälkää
vaan ruokaa voi vaihdella satokausien mukaan. Aina löytyy jotain kattilaan tai
pannuun.
Satokausikalenteri antaa ideoita ruoanlaittoon. Kun näkee
valmiin listauksen siitä, mikä juuri nyt on parhaimmillaan näin lopputalven
varastoja tutkiessa ja alkukevään ensivihreistä haaveillessa, on helpompaa ja
luovempaa lähteä rakentamaan ruokaa.
Satokausikalenteri: kotikokkaajan apulainen. Jääkaapin ovessa se säilyy muistissa. Alla on serkun tytön piirustus muistuttamassa yhteisistä mukavista hetkistä. |
Satokausikalenteri antaa helmi-maaliskuulle kotimaisista
vihanneksista kaalit ja juurekset ja ulkomaisista lähivihanneksista eli
Euroopassa tuotetuista mm. endiivin. Siis endiivejä vaihtelun vuoksi: juureksia
on jo koko talvi maisteltu ja maiskuteltu.
Helmi-maaliskuun vihanneksia ja hedelmiä satokausikalenterin mukaan. |
Endiivi on kuin osmankäämin vaaleanhento viherrys. Se on
kuin lumikello. Kevät. Sen hennonvihreät lehdet ovat hieman kitkeriä niin kuin
kevätkin on pikkuhiljaa luoksemme hiipiessään.
Ei makeaa mahan täydeltä, tuntuu
luonto sanovan. Mutta kun endiivi sukeltaa kermakastikkeeseen, se saa pehmeän
kasteen ja suu suloisen yhdistelmän kirpeyttä ja lempeyttä. Elämän kevättä.
Endiivit rapukastikkeessa
2:lle kevyeksi pääruoaksi, 4:lle alkuruoaksi
300 g endiivejä eli kaksi endiiviä
200g pakastekatkarapuja
2 dl kermaa
3 – 4 rkl vaaleaa kastikesuurustetta
1 tl voita
hyppysellinen valkopippuria
½ tl suolaa
2 – 3 rkl lehtipersiljaa
Sulata katkarapuja pari tuntia ennen ruoan valmistamista.
Pese endiivit ja poista niistä päällimmäiset nahistuneet
lehdet. Leikkaa endiivit pitkittäin puoliksi.
Höyrytä endiivit al dente –kypsiksi n. 10 minuuttia. Jos sinulla
ei ole höyrytyskattilaa, keitä endiivit vähässä vedessä.
Valmista kastike: kiehauta kerma, lisää siihen vaalea
kastikesuuruste. Kun kastike on saostunut, lisää katkaravut ja kiehauta
katkaravut suliksi. Lisää lopuksi kastikkeeseen lehtipersiljaa 2 – 3 rkl.
Voitele uunivuoka. Laita endiivit vuokaan ja kaada kastike
päälle.
Endiivit ovat sukeltaneet kastikkeen alle ja ovat matkalla uuniin paistumaan. |
Kypsennä uunissa puolisen tuntia: sähköuuni 200 astetta,
kaasu-uuni 230 astetta.
Nauti kuumana kevyenä alku- tai pääruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti