sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Yhdistelmiä: Paahdetut ruusukaalit


Paahdetut ruusukaalit saavat lisää makua pinjansiemenistä ja tuoreista taateleista.


Syksy paahtaa päälle. Eräänä aamuna kävelin Töölön katuja. Aurinko paahtoi silmiin, talonmies pesi katua, kuivaan asvalttiin painautui märkiä jalanjälkiä. Oli aamu kuin heinäkuussa. Samaan aikaan olin Pariisissa. Kävelin aamupaahteista katua, talonmies pesi jalkakäytävää, tervehti: ”Bonjour mademoiselle.” Oui, ma non: Töölössä talonmies ei tervehtinyt.

Töölön ja Pariisin aamukävelyt yhdistivät heinäkuun ja syksyn. Ajatuksen tasolla olin molemmissa yhtä aikaa. Oli päivän odotus, jännitys siitä, mitä yhdistelmiä päivä tuottaisi. Mitä puhuisin, missä olisin hiljaa, mitä kuulisin, mitä näkisin.

Töölön aamuna näin Tove Janssonin seinäreliefin, Pariisin aamuna Pompidou-keskuksen. Töölön lounaalla sain kuulla, että Huvilan kahvila lopettaa – voi surku, mistä nyt ostaisin gluteenittomat korvapuustini, kun niitä joskus kaipaan. Pariisin lounaalla katselin kattoja Pompidou-keskuksen ravintolasta, kuulin ranskaa, astioiden ja ruokailuvälineiden kolinaa. 

Pariisilaiselta kadulta olisin voinut ostaa ruusukaaleja vihanneskaupasta. Helsingissä ostin niitä Hakaniementorilta. Ruusukaalit, syksyn ensimmäiset. pehmeät, tuoreet, pienokaiset.

Ruusukaali on tuttu keitettynä, mutta ruusukaalit voi myös paahtaa pannulla. Varsinkin nuoret ruusukaalit onnistuvat hyvin paahdettuina. Ne kypsyvät rapeiksi ja niiden oma maku jää vahvan pehmeäksi – kuin syyskuisen paahteisen aamun maku Töölön kaduilla.

Paahdetut ruusukaalit pannulla

Paahdetut ruusukaalit
2:lle

½ l tai 200 g tuoreita pieniä ruusukaaleja
6 tuoretta taatelia
1 – 2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä

Puhdista ruusukaaleista nahistuneet lehdet ja kova kanta pois. Huuhtele ruusukaalit kylmällä vedellä.
Leikkaa ruusukaalit puoliksi tai jos ne ovat talvisen suuria, leikkaa ne viipaleiksi.

Lämmitä 1 rkl oliiviöljyä paistinpannussa. Lisää ruusukaalit paahtumaan pannulle.

Kun ruusukaalit alkavat tuoksua ja niiden leikkauspinnat alkavat ruskettua, lisää pannulle pinjansiemenet paahtumaan.

Pyörittele ruusukaaleja ja pinjansiemeniä. Lisää lopuksi puoliksi leikatut taatelit, joista kivet on poistettu.

Anna seoksen kypsyä, ruusukaalien paahtua lisää 3 – 5 minuuttia.

Tarjoile kuumana esim. bratvurstien tai muun mausteisen liharuoan lisäkkeenä.

Paahdetut ruusukaalit lautasella: pinjansiemenetkin ovat paahtuneet.


Voit korvata tuoreet taatelit myös kuivatuilla pehmeillä aprikooseilla ja pinjansiemenet kokonaisilla kuorituilla manteleilla. Olennaista on, että ruusukaalit saavat kumppaneistaan hieman makeutta ja rapeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti