keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Uusi tuttavuus: akansienisandwich


Akansienisandwich syntyy paistetuista sienistä, vuohenjuustosta ja ilmakuivatusta kinkusta.


Akansieni on suomuinen, kummallisen näköinen sieni, jota ihan ensimmäiseksi ei ajattele ruokasieneksi. Se kuitenkin on sienikirjan mukaan kahden tähden sieni ja netin sienisivujen mukaan kahden tähden sieni, jos sen ryöppää.

Suomuinen akansieni.


Akansienet tulivat tuliaisina – neljä sientä. Kavereille kilauttaminen ja tutuilta kyseleminen tuotti tulokseksi erilaisia paistamisreseptejä. Eräs vanha rouva neuvoi liottamaan sienet maidossa ja sen jälkeen leivittämään ja paistamaan. Vanha kaveri – citysienestäjä – aikoi valmistaa löytämistään akansienistä espanjalaisittain tapasta, joka alun perin on tehty osterivinokkaista.

Kokeiluun päätyi paistamisen ja tapaksen yhdistäminen: syntyi sienisandwich.

Akansienet muuttuvat pannulla paistettaessa mustiksi. Ruokavieras, se tuliaisten tuoja, luuli sieniä palaneiksi, mutta niin ei tällä kokeilukerralla käynyt. Sienet näyttävät kypsinäkin siis epäilyttäviltä. 

Akansienten maku on kuitenkin paistettuna lähellä kypsennettyä munakoisoa. Rakenne muistuttaa aurinkokuivattuja tomaatteja. Sieni on hieman sitkeä ja veistä tarvitaan pilkkomisessa. Paistirasva eli voi tirskuu sienistä aivan kuin öljy säilötyistä aurinkokuivatuista tomaateista.


Paistetut akansienet ovat melkein yhtä mustia kuin paistinpannun pohja.

Täysikasvuisen akansienen lakki on suuri. Sen saa mukavasti leikattua kolmiomaisiksi suuriksi lohkoiksi, joista syntyvät sandwichin päällys- ja pohjaosa. Kolmiosta syntyy mielikuva kolmioleivästä – ja voila sienisandwich on syntynyt.

Sienisandwichit sopivat yksinään alkupaloiksi tai pääruoaksi, jos niiden kanssa tarjoaa esimerkiksi keitettyjä perunoita tai vaikkapa perunakurpitsapyrettä.

Akansienten varoitetaan aiheuttavan vatsanpuruja joillekin. Kokeneet sieniharrastajat kertovat kuitenkin, että kun akansienen kypsentää kunnolla perinpohjaisesti, vatsavaivojen ei pitäisi häiritä. 

Akansienisandwichit olivat ensi kokeilukerralla herkullisia. Mukava uusi tuttavuus. Ensi syksynä taas uudestaan, jotain uutta uudesta tuttavuudesta.

Akansienisandwichit valmiina tapas-pöytään

Sienisandwichit

akansieniä tai muita suurilakkisia sieniä, esim. tatteja
voita
persiljaa
suolaa
vuohenjuustoa
prosciutto crudoa, jamon serranoa tai muuta ilmakuivattua kinkkua
hunajaa

Puhdista sienet. Leikkaa jalka pois. Leikkaa sienten lakit neljään osaan kolmiopaloiksi. 

Paista sienen palat läpikypsiksi miedolla lämmöllä runsaassa voissa. Kun sienet ovat kypsiä, akansienet aivan mustia ja niiden helttapuolikin on tumma, suolaa muutamalla hyppysellisellä sienet.

Mausta sienet lopuksi persiljalla.



Jos käytät sienet samana päivänä, jäähdytä ne. Sienet voi käyttää myös seuraavana päivänä tai pakastaa paistettuina.

Rakenna sandwichit. Laita alimmaiseksi lakin palanen. Sen päälle vuohenjuustosta kolmion muotoinen pala ja juuston päälle puolikas siivu ilmakuivattua kinkkua taiteltuna sopivan kokoiseksi.

Sienisandwichit jo puoliksi valmiina.

Tipauta kinkun päälle tippa hunajaa, joka pitää päälle aseteltavan sienen palasen kiinni sandwichissa. Laita siis lopuksi toinen sienen palanen kinkun ja hunajan päälle.

Lämmitä sienisandwicheja 230 astetta/kaasu-uunissa, 200 astetta/sähköuunissa 5 – 10 minuutin ajan. Sienisandwichit ovat valmiita, kun juusto on hieman pehmennyt ja sulanut.

Tarjoile sienisandwichit kuumina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti