sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Elämänvoimaa: Kalastajan rautukeittoa ja italialaisia mansikoita



Kesää on tehty: on haravoitu mökillä pihat ja polut puhtaiksi havunneulasista ja syksyn lehdistä. On uitu tai paremminkin kastauduttu jäätävän kylmässä Pielisessä. On koettu jo kuumaakin ja aurinkoa, sumua, vesisadetta ja sateenkaari. On talutettu polkupyörä korjaamoon ja kesäkengät uudistettaviksi suutariin.

Vaan mistä tuntee kesän? Kun ikkunaan on ripustettu kesän valkoiset verhot, jotka hulmahtelevat koko yön auki olevassa ikkunassa. Kun valo siivilöityy hentojen koristeompeleiden läpi huoneeseen aamulla. Kun tuntee iholla valon ja tuulen, kosketuksen.

Kesän maku syntyy suuhun mansikoista, makeaisista. Italiassa asuessani ystäväni äiti valmisti perhelounaalle huhtikuussa mansikoita: kostutti ne sitruunanmehulla ja sokeriripauksella. Samalla tavalla Suomessakin maistuvat muuten hieman mauttomat, puiset ja kovat, mutta makealle tuoksuvat toukokuussa myytävät  eteläeurooppalaiset mansikat. Suomalaisiin heinäkuun auringon kypsyttämiin mansikoihin ei sitrusmehua tarvita, eikä balsamietikkaakaan.
Italialaiset mansikat kulttuurisivuilla

Kesän maku syntyy yksinkertaisista herkuista. Tällä kertaa kalasopan ainekset matkasivat jäisinä vielä toukokuun alussa Norjan jäätiköillä kalastaneen perhekalastajan mukana mökkitalkoisiin. Ja kirkkaassa kylmässä vedessä kasvaneen katkarapuja maiskutelleen kirkkaanpunalihaisen raudun maku oli jotain sellaista, jota harvoin saa kokea: täyteläistä, herkkää, miedon vahvaa. Adjektiivit ovat keskenään ristiriitaisia, mutta muuten raudun makua on vaikea kuvailla.

Kalastajan rautukeitto - elämänvoiman herkku


Graavattua rautua koristeltuna punamustalla raudun nahalla


Ristiriitaisia keskenään ovat joskus elämänvoimaa tuovat konsertti- ja näyttelyelämyksetkin. Helsingin kaupunginorkesterin perjantainen (24.5.2013) Wagner-setti Leif Segerstamin johdossa soi syvästi. Vaikuttavinta konsertissa oli Egils Silinsin bassobaritonin voimasoundi erityisesti Parsifalin Amfortasin rukouksessa. Ja taas kerran vakuuttavaa oli puhallinten ja lyömäsoitinten työskentely. Hauskin yllätys pateettisen musiikin konsertissa oli kahden lautasten yhtäaikainen läjäytys.

Elämän alkuvoimaa oli myös Marjatta Tapiolan näyttelyssä Tennispalatsin Helsingin kaupunginmuseossa. Näyttely on nyt päättynyt, mutta Tapiolan aisteja hivelevät viime aikojen työt hehkuvat vielä mielessä – kuin rautukeittokin. Samalla tavalla punaisen värin voimaa valkoisella pinnalla on Tapiolan minotaurus- ja hevosaiheisissa teoksissa, joiden eroottisuus on silmien edessä ja melkein ruumiissa tunnettavissa.

Lopulta kesän elämän alkuvoiman tekee ikkunaverhon valkoisuuden parina ristipistotyö.  Galleria Lokalissa on vielä esillä Tuija Tarkiaisen ristipistotöitä, jotka ovat yhtä aikaa nykyä ja mennyttä. Ristipistoin on kuvattu kirjaimia ja numeroita tunnetuista kirjasimista, joita nykyisin fonteiksi kutsutaan. Ristipistot ovat naisen elämän alkuvoimaa, lähes meditatiivista hitautta, pisto pistolta valmistuvaa kokonaisuutta. 

Nainen istuu valossa ikkunan alla ja kirjailee kirjaimia. Valkoinen ompelin koristettu ikkunaverho heilahtaa tuulenvireessä. Kirjailija katsahtaa ulos verhon välistä, näkee ison veden, pistää sormeensa, veripisara valahtaa valkoiselle kirjailualustalle. 

Toisen ison veden rannalla, kovassa tuulessa kesän ensimmäinen jäätelö sulaa suuhun. Kesä on, kesä on.


Kalastajan rautukeitto

perunoita
sipulia
rautuja
voita
vettä
suolaa, pippuria

Kuori ja lohko perunat. Keitä ne vedessä melkein kypsiksi. Kuullota sillä aikaa sipulit voissa pehmeiksi. Lisää sipulit keittoon. 

Kun perunat ovat kypsiä, lisää keittoon raudut suuriksi paloiksi leikattuina. Älä keitä enempää vaan anna kalojen kypsyä kuumassa liemessä. Rautu on niin pehmeälihainen kala, että se hajoaa, jos kalaa keittää pitkään.

Rautupalaset valmiina keittoon


Italialaiset mansikat

2 litraa tuoreita, kiinteitä varhaisia eteläeurooppalaisia mansikoita
1 limetin mehu
1 rkl sokeria

Pese ja kuivaa mansikat. Puolita ne pitkittäin. Laita tarjoiluastiaan. Kaada päälle juuri puristettu limetin mehu ja ripottele päälle sokeria. Sekoita varovasti, että mansikat eivät hajoa.

Tarjoile sellaisinaan tai vaniljajäätelön kanssa. Mansikat säilyvät näin maustettuina, vaikkakin mehustuvat jonkin verran, hyvinä pari päivää jääkaapissa.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti