sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kylmää kesäpiknikille



Kesän yksi suurista nautinnoista on uni ja nukkuminen. Se, että saa herätä omaan aikaansa, köllötellä ja kääntää kylkeä. Venytellä ja muistaa unia, kuvia. Ne voisi kirjoittaa saman tien koneelle. Jotkut unet muistaa, vaikkei niitä kirjoitakaan. Niistä muistaa paikan, jossa ne on uneksittu. Tunnelman, jossa on herätty. 

Joitakin uniani olen kirjoittanut muistiin. Olen tulkinnut niitä siitä elämäntilanteesta käsin, jossa olen silloin elänyt. On kuitenkin käynyt niin, että kun aikaa on kulunut ja uni muistiin kirjoitettuna löytynyt uudestaan, tulkinta on muuttunut. Kaukaa näkeekin lähelle paremmin.

Uni on se, joka järjestää ajatukset. Joka antaa itselle äänen, kuvat, jos ja kun niitä katselee ja kuuntelee. Päiväuni, yöuni, aamu-uni, joskus päikkärit, joskus ettonet, joskus unoset, joskus 15 tunnin unet. Ne unet, joilla elämä herää henkiin. Ne unet, joilla vapaus syntyy uuteen ajatteluun. Ne unet, joilla ongelma ratkeaa, kun antaa unen tulla. Unen, jonka tyynyn alla on kirja tai ne seitsemän kukkaa.

Tänä aamuna heräsin kultaisiin uniin. Niissä näkyi kullankeltaista ja jopa oikeaa kultaakin. Kultaa on sanottu jonkin väriterapian mukaan aurojen ylimmäisistä ylimmäiseksi, joka on hyvin harvinainen. Toisaalta kulta jonkin väriterapiaopin mukaan auttaa löytämään runsautta omasta itsestään ja kohottaa omanarvon tunnetta. 

Olin eilen kultaisten ihmisten juhlissa. Ystäväni juhlisti 50 vuottaan konsertilla, jossa hän itse esiintyi sekä kuoronjohtajana että laulajana. Laulujen sovitukset olivat riemastuttavia: niiden kanssa sai nauraa, ne koskettivat, ne antoivat ajatuksia. Niitä kultaisiakin.

Kun järjestää juhlat, saa miettiä, mitä tarjota. Eilisissä juhlissa oli suloisen perinteiset kakku- ja pikkuleipätarjoilut, mutta myös kaikkia ruokavammaisia oli ajateltu hyvin ja lämpimästi: erillisessä pöydässä oli juustoja, tuoreita mansikoita, hunajamelonin paloja, taateleita ja kaikille erikoisille sopiva kardemummainen maistuva kakku.

Kesäiselle juhlapiknikille tai helteiselle työpaikalle tai viikonlopun kuumiin grilli-iltoihin sopivat kylmät lisäkeruoat. Sekä perunasalaatissa että munakasrullassa on kesäkurpitsaa kaikille niille kesäkurpitsan viljelijöille, jotka miettivät loppukesästä, mitä ihmettä tekisi runsaalla sadollaan. Signora Salviakin voisi melkein muuttaa nimensä Signora Zucchiniksi, sillä niin paljon ihana kesäkurpitsa antaa mahdollisuuksia herkutteluun.

Kesäkurpitsarullaa evääksi kirjoittamisen kurssille

Juuri tuoreen kesäkurpitsarullan pakkaan mukaani, kun lähden vetämään luovan kirjoittamisen kurssin vihreään Meilahteen. Välimerellinen perunasalaatti artisokkineen sai maustua rauhassa jääkaapissa vuorokauden – ja sillä tavalla siitä tuli vieläkin makoisampaa. Kevyitä kylmiä kesäherkkuja. Nam. Kultaisiin uniin – elämän vihreän kullankeltaisiin makuihin.

Artisokkaa, kesäkurpitsaa, kapriksia, basilikaa - perunasalaatti Välimeren makuisena



Välimeren perunasalaatti

8 keitettyä varhaisperunaa
n. 400 g kesäkurpitsaa
1 prk artisokkia
2 rkl kapriksia
2 valkosipulinkynttä
1 dl sipulinvarsisilppua
20 basilikan lehteä
1/4  dl oliiviöljyä
1/4  dl valkoviiniä
2 tl valkoviinietikkaa
mustapippuria
1 tl dijonin sinappia
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Keitä ja jäädytä perunat tai käytä edellispäiväisiä perunoita.  Pilko perunat suuriksi lohkoiksi.
Kuori ja pilko kesäkurpitsa kuutioiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Paista kesäkurpitsakuutiot ja valkosipuliviipaleet niiden joukossa. Jäähdytä.

Leikkaa artisokan sydämet puolikkaiksi tai neljäsosiksi.

Sekoita salaatti. Valmista kastike:  n.1/4  dl hyvää oliiviöljyä, n.1/4 dl valkoviiniä. Lisää hippunen sokeria ja suolaa sekä maun mukaan mustapippurirouhetta sekä sinappi. Lisää 2 tl viinietikkaa. Laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin. Ravista purkkia niin, että ainekset sekoittuvat.

Anna salaatin maustua ennen tarjoilua jääkaapissa 2 – 3 tuntia. Lisää basilikanlehdet salaattiin juuri ennen tarjoilua. Tarjoile grilli-illan lisäkkeenä, eväsruokana tai piknikin yhtenä kylmänä ruokana.

Kesäkurpitsarulla - munakasrulla tai italialaisittain frittata


Kesäkurpitsarulla

400 g kesäkurpitsaa
4 kananmunaa
suolaa
valkopippurirouhetta
6 - 10 keittokinkkusiivua
pehmeästi levittyvää vuohenjuustoa, esim. Chavroux

Kuori kesäkurpitsa. Raasta se karkealla terällä raasteeksi. Laita raaste valumaan 20 – 30 minuutiksi painon alle. Lisää raasteeseen 1 – 2 tl hienoa merisuolaa, jotta neste irtoaa.

Vatkaa munat haarukalla. Lisää kesäkurpitsaraaste ja valkopippuria. Älä lisää suolaa.

Levitä munakasmassa leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 – 225 asteessa 10 – 15 minuuttia siten, että munakastaikina on kypsää.

Jäähdytä munakaslevy. Levitä sille alemmaksi kerrokseksi pehmeää vuohenjuustoa ja sen päälle keittokinkkusiivuja. Rullaa väljäksi rullaksi leivinpaperin avulla.

Tarjoile kevyenä pääruokana, piknikin tai noutopöydän yhtenä ruokana tai alkuruokana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti