keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tulen voimaa: kesäistä keittoa ja maailman helpointa jälkiruokaa



Maailman helpoin jälkiruoka, jos lakkasuo tai -tori on lähellä.
Hrrrr, helle ja paiste vaihtui arktiseksi tuuleksi ja sateeksi. Matkalaukkulomalaisen laukku kaipaa sukkia – ja tuulitakkikin oli hankittava, kun rock-juhlassa matkatakki sai päälleen bratvurstin rasvakasteen.

Rockfestivaaleilla ja muissakin kesäjuhlissa on mistä valita, kun nälkä yllättää. Joensuun Ilosaarirockin ilahduttavin ruokapiste oli uuniperunoita tarjonnut kioski, josta ruokavammaisellekin löytyi maittavaa syötävää – se bratvurstikin. 

Sen sijaan paikallisen rockravintolan Kerubin ravintolapiste festivaalialueella oli suuri pettymys. Olisi ollut istumapaikkoja, jonokin oli suhteellisen lyhyt, mutta ainoa gluteeniton ruoka oli kreikkalainen salaatti ilman leipää. Listalla oli kyllä houkuttelevasti bataattiranskalaisia ja dippiä, mutta ilmeisesti olivat onnistuneet sotkemaan perushyvän ruoan jauhoilla syömäkelvottomaksi.

Ilosaarirock oli ihana rockjuhla tänä vuonna. Alue on laaja, siellä on erilaisia tiloja, joissa erilaisista musiikkityyleistä nauttivat voivat keskittyä omiin iloihinsa. Tähtiteltan alue on erityisen viehättävä. Sieltä on näköala Pyhäselälle, kuumalla ilmalla vilvoittava tuuli käy teltan liepeille, nurmialueilla on väljää tilaa istuskella ja alueen ravintolatkin olivat muuta festarialuetta rauhallisempia ja jonottomampia.

Alue on aiemmin ollut pelkästään VIP-vieraiden käytössä, mutta hienoa on, että se oli nyt avattu varsinaisille juhlijoille. Kuulemma vippikorttilaiset olivat valittaneet, että heillä ei enää ollut näköalaa… No, tervetuloa meidän tavisten joukkoon Tähtitelttaan, jossa oli vielä muutakin luksusta: Kossubaari kaikille niille, jotka eivät voi nauttia käymisteitse valmistetuista juomista. Kossubaarin – tai niin kuin koiranleuka festarikaveri sen nimesi sossubaariksi – baarimikot olivat kovilla ja tekivät pitkät päivät ja yöt taitavasti drinkkejä ja shotteja sekoitellen välillä infernaalisessa teknon jytkeessä, välillä hivelevän, sydämeen syvälle käyvän Minä ja Ville Ahosen musiikin soinnissa. 

Oli Tähtiteltassa muutakin sykähdyttävää: hellyttävää 22 Pistepirkkoa, hyvää laskuhumalamusiikkia tarjoavaa islantilaista Sigurd Rossia ja tietenkin Ismo Alangon ironisia jollotuksia. Vuoden turhinta laulua ei laulettu missään Tähtiteltan tilaisuudessa, vaikka tietysti Alanko esitti hittinsä. 

Ilosaarirockin kruunu oli ehdottomasti Nightwish ja sen uusi laulaja Floor Jansen, jonka sävyjä vaihteleva melodinen ääni tasapainotti bändiä. Illan päätti ilotulitus niin kuin aina on tapana. Tällä kertaa ilotulitus nousi tulikatedraalina yleisön ylle ja satoi tuhkana päälle. Sopivan romanttisen pateettista niin kuin Nightwishin musiikkikin on. PMMP:n riemukkaan haikean keikan aikana saatiin samalla katsella tulitanssijoita, jotka taituroivat esiintymislavan sivustoilla.

Tulta oli myös ehdottomasti Michael Monroen esityksessä. Hänessä itsessään on energisen elämänvoiman tuli, joka leimuaa yleisölle.

Kun sitten kolme päivää ja yötä nauttii ruoka- ja rockkomboista, emännöi ja kestitsee rock-vieraita karjalanpiirakoilla ja munavoilla, niin kummasti parin päivän toipumisen jälkeen on ikävä kotiruokaa. 

Suuri ilahduksen kilahdus koitti Joensuun Citymarketissa: keltaiset kesäkurpitsat ovat saapuneet. Mitä niistä? No, tietenkin kesäistä keittoa lämmittämään arktiseksi muuttuneessa kesässä, antamaan Michael Monroen energistä elämänvoimaa omalla keltaisuudellaan. Jälkiruoaksi maailman helpointa ja ihaninta jälkiruokaa, Pohjois-Karjalan soiden superherkkua: lakkoja sokerikasteessa.

Näistä keittoa: keltaista kesäkurpitsaa, namnam.
Kesäinen jauhelihakeitto
kuudelle

2 pientä keltaista kesäkurpitsaa
1 pieni kukkakaali
4 porkkanaa
pieni purjo
1 sipuli
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
mustapippuria
suolaa
Kuori kesäkurpitsat ja paloittele ne. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää samaan kattilaan porkkanapalatkin kuullottumaan. Paista paistinpannulla jauheliha ja sipulisilppu. Lisää lihasipuliseos vihannesten joukkoon. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää huuhdeliemi keittoon.

Keitä keittoa niin kauan, että porkkanat ovat puolikovia. Lisää kukkakaalin kukintoja ja purjoa sekä mausteet. Keitä, kunnes kukkakaalipalat ovat sopivan al dente -kypsiä.

Keiton voi valmistaa myös ilman lihaa.

Maailman helpoin jälkiruoka
yhdelle

1 dl tuoreita lakkoja
½ rkl sokeria
Sekoita lakkoihin sokeri ja herkuttele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti