sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kesäkutsut mökillä: aprikoositiramisu



Joulu on vain kerran vuodessa, mutta synttärit kaksi kertaa :D Kun täyttää puolen vuosisadan maagisen rajan, saa juhlia kunnolla koko vuoden. 50 ja puoli vuotta -syntymäpäivät järjestettiin mökillä kotiseudun sukulaisille, jotka tulivat mökkijuhliin monilla autoilla ja kahdella moottoripyörällä. 

Parkkipaikat järjestettiin pienen mökkitien varteen ja pihalle saatiin vanhojen ja huonojalkaisten autot. Pihalle jätettiin tilaa sen verran, että sinne olisi päässyt hälytysajoneuvolla. Sitä ei kuitenkaan tarvittu iloisten ihmisten juhlissa.

Siskojen ja heidän aikuisten lastensa ja näiden puolisoiden kanssa valmistettiin yhdessä juhlaa: siivottiin, leivottiin, laitettiin talo ja piha juhlakuntoon. Nuoret miehet valmistivat juhlaohjelmaksi Ahdin vierailun: he tulivat juhlapäivänä kahvin jälkeen uimaräpylöihin ja mökiltä löytyneisiin hassuihin vaatteisiin pukeutuneina veneellä vaatimaan juhlaväeltä sahtia. No, sitähän oli heille tarjolla. Juhlaväki etsi pihalta piilotetut erikoisoluet ja ahdit lupasivat, etteivät ryövää kakkuja mukaansa.

Ahdit saivat sahdit.

Muutakin ohjelmaa oli: päivänsankarin lapsuudenystävä soitti trumpetilla iki-ihania kesäsävelmiä. Päivän päätteeksi vielä laulettiin mökkipaikkakunnan teemaan sopivia yhteislaulujakin: Joensuun Elliä ja Suhmuran Santraa. Jätkän humppakin vetäistiin lopuksi.

Serkkupoikien kukkalahjoja

Oli paikalla nauravaista sukua: tätejä, eno, serkkuja lähiseuduilta. Ystäviä ja naapuritkin pääsivät nauttimaan upeasta kuumasta kesäpäivästä ison järven rannalle. Biitsillä oli lapsille ja aikuisillekin vesileluja. Oli järjestetty myös ohjelmaksi veneajelua ja opastettu kierros tontin päähän niemennokkaan ja saunalle.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Oli myös hauskaa järjestää juhlia: miettiä ensin tarjottavia, mikä onnistuu helposti ja herkullisesti mökkiolosuhteissa.

Noutopöytään noin 40 hengelle päätyivät seuraavat sekä gluteenittomat että vehnäiset tarjoukset:
-         -  karjalanpiirakat ja munavoi (tilattiin lähiseudun tunnetulta piirakanpaistajalta)
-         -  porovoileipäkakut: gluteeniton valmistettiin Anna-Maijan kotileipomon vaaleasta vuokaleivästä ja Pirkka saaristolaisleivästä (siskonmies valmisti: edellisenä iltana kakut täytettiin jääkaapissa maustuviksi ja juhlapäivän aamuna koristeltiin) Anna-Maijan kotileipomo: http://www.annamaijangluteenittomat.com/
-         -  kokonainen brie-juusto, joka koristeltiin ananaskirsikoilla (tilattiin etukäteen Joensuun kauppahallin Hallin herkku- ja kalamyymälästä: http://www.iloistaosaamista.fi/service.cntum?pageId=117155 )

Briejuustoa kokonainen kiekko



-        -  mansikoilla täytetty britakakku (sisko valmisti: vehnämarenkipohjat leivottiin edellisenä iltana, kakut täytettiin juhlapäivänä tuntia ennen juhlan alkua)
-        -  tiikerikakku (sisko leipoi pari päivää ennen juhlapäivää)
-        -  rose del deserto eli aavikonruusupikkuleivät gluteeniton (Signora Salvia leipoi pari päivää ennen juhlaa avustajien kanssa: http://signorasalvia.blogspot.fi/2013/12/uudenvuoden-juhliin-aavikonruusut.html )
-        -   aprikoositiramisu gluteeniton(Signora Salvia valmisti: aprikoosit leikattiin maustumaan edellisenä iltana ja tiramisu valmistettiin juhlapäivän aamuna)
-        -   lisäksi oli basilikan lehdillä koristeltuja mansikoita ja vihreitä viinirypäleitä sekä italialaista kovaa pähkinäkakkua, panfortea.

Signora Salvia ja koko juhlapöytä

Alkudrinkiksi tarjoiltiin aurinkoisella pihamaalla spritzeriä. Juomat sekoitettiin uusiin valkoisiin muoviämpäreihin, joihin oli laitettu viilentimeksi jäädytetyt täydet jääpalapussit pusseineen. Juoma annosteltiin pikkukauhalla kuohuviinilaseihin.

Spritzer

30 hengelle 
3 l kuivaa valkoviiniä
3 l sitruunalimonadia
½ l kivennäisvettä
1 ½ dl Limoncello-sitruunalikööriä
sitruunamelissan lehtiä ja limen lohkoja

Alkoholiton spritzer

3 l sitruunalimonadia
3 l kivennäisvettä
1 limen mehu
sitruunamelissan lehtiä ja limen lohkoja 

Aprikoositiramisu
Aprikoositiramisu on helppo ja hyvä mökkitarjottava: ei tarvita uunia. Tiramisu säilyy myös hyvin seuraavaan päivään yövieraille lounaan jälkiruoaksi, jos vain on kylmä paikka säilyttää tiramisua. Tiramisun voi tehdä myös keskikesän marjoista tai pehmeistä hedelmistä. Italialaisilla on tiramisusta myös sitruunaversioita. Tiramisu ei ole vain perinteistä kahvia ja kaakaota; omat makuyhdistelmät antavat juhlaan persoonallisen maun.

20 hengen noutopöytäannos

500 g mascarpone-tuorejuustoa
½ l kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 – 2 pakkausta (150 – 300 g) Pirkka gluteenittomia Suklaa cookie –keksejä
2 x 500g tuoreita aprikooseja
2 lasillista appelsiinituoremehua
tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa kermat kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto voi olla tanakkaa vaahtoa. Vatkaa toisessa suuremmassa kulhossa mascarponejuustoon sokeri joukkoon. Nostele kermavaahto mascarponen joukkoon hellävaraisesti. Sekoita kevyesti seosta ylhäältä alaspäin, jotta seos pystyy kuohkeana.

Pese aprikoosit.  Syö tai keitä hilloksi myöhemmin ylikypsät tai muuten pehmeät aprikoosit. Heitä pois aprikoosit, joissa on yhtään homepilkkuja (aprikoosit homehtuvat helposti kuumassa ja kosteassa).

Puolita aprikoosit ja poista kivet. Kypsistä aprikooseista kivi irtoaa helposti. 

Leikkaa aprikoosit ohuen ohuiksi viipaleiksi. Laita ne säilytysastiaan ja sokeroi jokainen kerros ½ - 1 tl sokeria. Aprikoosit voivat mehustua sokerissa yön yli.

Valmista tiramisu. Valitse tarjoiluastiaksi kaunis korkeareunainen lasi- tai keramiikkavuoka. Täytä tarjoiluastian pohja kekseillä. Valele jokaisen keksin päälle 1 rkl appelsiinituoremehua. Anna mehun valua myös tarjoiluastian pohjalle. Mehua menee noin 1 ½ dl.

Levitä keksien päälle 2 – 3 keittokauhallista mascarponekermavaahtoa. Lisää päälle aprikoosiviipaleita runsaasti. Ota teesiivilään kaakaojauhetta 1 tl ja siivilöi aprikoosien päälle näkyvästi ruskea kerroa kaakaota. Jos vuoassa on korkeussuunnassa tilaa, laita uusi keksikerros aprikoosien päälle ja valele ne appelsiinituoremehulla tai kastele keksit nopeasti mehussa lautasella. Lisää kerros mascarponevaahtoa.

Koristele tiramisu kauneimmilla aprikoosiviipaleilla. Siivilöi aprikoosien päälle ohuesti kaakaojauhetta. Ohut kerros onnistuu siten, että pidät teesiivilästä, jossa on 1 tl kaakaojauhetta, kiinni ja naputtelet siiviläosaan kevyesti sormella.

Peitä tiramisu esimerkiksi tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa 2 – 3 tuntia.

Aprikoosit kaakaohunnun alla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti