keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kesävieraan kanaa: Saltimbocca-broilerikääröt grillissä


Saltimbocca-käärössä on puuhiiligrillin kaunis ja savunmakoisa pinta.


Mökkielämässä kesävieraat tuovat omat kesäruokansa ja -reseptinsä mukanaan. Jokaisella on nykyisin omat ruokavalionsa: on fitness-ihminen, joka sulostuttaa aamiaisensa spirulina-levällä; on kotijoukkojen viljojen välttelijä; on yksi, joka ei kestä paprikaa eikä kalaa; on yksi, jolle ei sovi omena eikä kurkku. Isossa mökkiporukassa on moneksi – ja yhteisen ruoan valmistaminen on sopimista ja joustamista.

Salaattiainekset erotellaan omiin kulhoihinsa, puuro- ja mustikkakeittoaterialle keitetään riisi- ja mannapuurot, kala-aterialle varataan pari annosta edellisen päivän perinteisiä poropullia tai avokadopastaa. Toistaiseksi on yksi raaka-aine, joka sopii koko tälle mökkiporukalle: broileri. Vegaani ei ole vielä kyläillyt mutta sekin päivä on vielä tänä kesänä tulossa.

Ruoka on jollain tavalla yksilöllisyyden ja persoonallisuuden osoitus; erilaiset ruokavaliot ovat tietysti myös terveysperustaisia. Kun isossa mökkiporukassa kunnioitetaan jokaisen terveyttä sekä myös omia valintoja, saadaan kivoja ruokia ja uudet ideatkin leviävät ennakkoluulottomasti. 

Mutta miksi ihmeessä mökillä kokataan? Pääseehän sitä helpommallakin, mutta kun ruoan laittaminen ja sen yhteinen suunnitteleminen on kivaa. Aamiaispöydässä neuvotellaan aamun kalatilanteen mukaan, mikä on päivän kala: onko se kalakeittoa, savukalaa, paistettua kalaa? Haukipullia ei vielä ole tehty eikä myöskään ahvenkukkoa, mutta kalassa on pysytty ison porukan vakiokalastajien verkkojen ja virveleiden avulla. 

Savukalalounaalla syötiin iki-ihanaa kananmunakastiketta, joka tuo aina maullaan mieleen lapsuuden. Ajan, jolloin samalla mökillä syötiin naapurin lehmän maidosta tehtyä kotiviiliä, kuivista ruisleivistä valmistettua leipäressua ja ikuista kalakeittoa. Sitä oli melkein joka päivä. Kauppa-autosta haettiin lauantaimakkaraa ja punakuorista juustoa. Kaupalle pääsi joskus isän autolla ja silloin sai appelsiinimehujään. Uitiin, kerättiin iilimatoja pesuvatiin, katkottiin sisiliskolta häntä vahingossa.

Nytkin uidaan ja uidaan. Nuoriso loikoilee uimapatjoilla, meloskelee suppilaudalla; koiria leikitetään frisbeellä järvessä ja täti vesijumppaa nuorison lapsuusajan pötkylällä.  Nyt myös kaadetaan puita, pilkotaan puita, poimitaan mustikoita suojaisilta vaaranrinteiltä – ja kaikilla on lounasaikana kiljuva nälkä.

Mitä tänään syötäisiin ei ole olennainen kysymys klo yksi. Siinä vaiheessa lounaskokiksi sovittu on jo työn touhussa: pilkkomassa vihanneksia, valmistamassa kastiketta tai lihaa.

Lounaskokki saakin ahertaa, kun ruokapöydässä on 10 herkkusuista hyvin syövää lounastajaa. Mitään kovin monimutkaista ei voi pipertää – ei hifistellä eikä molekyylikokata. Laitetaan kunnon ruokaa. Itse asiassa myös illallakin, koska on helpompi keittiön puhtaana pitäjille ja kaupassa kävijöille, että iso porukka syö samaa ruokaa kuin se, että jokainen kävisi jääkaapille itsekseen tekemässä voileipää ja napsimassa takkamakkaraa. Iltaruoka on usein kevyempää: lettuja ja suolapalaa; puuroa; keittoa; pizzaa.

Saltimbocca-broilerikääröjä oli lounaaksi valmistamassa kesävieras, ruoka-alan ammattilainen, jota Signora Salvia avusti. Etukäteen oli jo viritelty vanhan ajan mökkigrilli tulelle; nimenomaan tulelle, sillä vanha kivistä muurattu grilli toimii haloista poltetuilla hiilillä. Grilli kävi niin kuumana, ettei sen edessä kärsinyt kuvata. Kokki sai vain pitkillä pihdeillä käännettyä broilerikääröt.  Vihannekset vokattiin muurinpohjalettupannulla.

Isän 1970-luvun alussa rakentama kivigrilli, nykyisin pääasiassa savustustynnyrin alusena, mutta myös alkuperäisessä käytössä innovatiivisen ruokavieraan keksimänä.

Saltimbocca-broilerikääröissä maistuu salvia, pekoni ja savu, niin puuhiilien tuottama oma savu kuin SantaMaria BBQ hickory –maustekastikkeen  makea savuaromikin. Ruoka-ammattilaisen helppo ja vedet kielelle herauttava lounas- tai illallisgrilliruoka valmistuu nopeasti, kun ensin jaksaa vähän askarrella. Ruokapöydässä ei tarvitsekaan sitten askarrella niin kuin päivän kalojen kanssa, riittää, että nappaa lihan kiinnitystikut pois ja nappaa suuhunsa palasen mureaa lintua.

Saltimbocca-broilerikääröjen kanssa tarjottiin vihannesvokkia, uusia perunoita, vihreää salaattia ja leipää. Lounaskokin mukaan kääröihin sopii hyvin lisäkkeeksi paahdettu ja valkosipulilla sivelty maalaisleipä sekä monipuolinen salaatti. Terveisiä Italiasta ja Amerikasta Tampereen kautta! Olkaa hyvät: saltimbocca-broilerikääröt.

Salvia tekee broilerista saltimbocan. Gnamgnam - namnam italialaisittain.

Saltimbocca-broilerikääröt grillissä
10 hengelle

1600 g broilerin kevyesti suolattuja ohutleikkeitä
450 g amerikanpekonia
2 ruukkua tuoretta salviaa
½ - 1 dl SantaMaria American BBQsauce hickory -maustekastiketta

Leikkaa broilerileikkeet pituussuunnassa puoliksi. Laita maustekastike astiaan. Sivele jokaisen broilerikappaleen pintaan pullasudilla kauttaaltaan maustekastiketta.

Laita pekonisiivu leikkuulaudalle ja sen päälle yksi salvianlehti. Nosta broilerinpala salvianlehden päälle ja laita lihapalan päälle toinen salvianlehti. Kiinnitä ensimmäinen kerros pekonia lihanpalaan coctail-tikulla. Rullaa pekoni lihapalan ympäri pitkin pituutta ja kiinnitä lopuksi pekonin loppusiivu taas tikulla lihapalaan.

Grillaa kuumassa grillissä broilerikääröt n. 10 minuuttia siten, että ne saavat värin pintaan mutta eivät kuivu.

Ennen grillausta voi valmistaa vokkivihannekset.


Vokkivihannekset
10:lle lisäkkeeksi
 
4 oranssia ja keltaista paprikaa leveinä suikaleina
½ kg porkkanoita ohuen ohuina siivuina
5 – 6 tuoretta kesäsipulia viipaleina
auringonkukkaöljyä
suolaa
sokeria

Pilko kaikki vihannekset. Laita ne kulhoihin ja öljyä vihannekset kevyesti. Paista vihannekset kuumalla vokkipannulla ja kääntele niitä, jotta ne eivät pala. Mausta oman maun mukaan suolalla ja hyppysellisellä sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti