sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kevät toi, kevät toi: Makkaramaistiaisia



Ulkoruokinta- ja säilöntäkausi alkaa olla taas ovella. Pakastimessa on vielä talven jäljiltä kaikenlaista. Joulumarkkinoilta ostettuja makkaroita löytyi paketti: Harjun makkaratehtaan Välimeren lammasmakkarat. Harjun makkaratehtaan makkarat ovat kotikulmillani valmistettua lähiruokaa. Lähiä niissä on myös suomalainen lampaanliha.

Harjun makkaratehtaan Välimeren lammasmakkarat - kuumia, juuri uunista otettuja

Makkarat ovat lihaisia raakamakkaroita eli ne vaativat suhteellisen pitkän kypsennysajan. Kypsensin makkaroita melkein tunnin 200-asteisessa kaasu-uunissa, sähköuunissa kypsennysaika lienee lyhyempi. Grillattaessa makkaroita ne kannattaa kypsentää kunnolla grillin matalamman lämmön tuottavissa osissa ja vasta lopuksi grillata makkaroihin pinta.

Välimeren lammasmakkarat ovat voimakkaan mausteisia: niissä maistuu minun suussani eniten pomeranssinkuori, mutta mauissa on myös fenkolia, valkosipulia, chiliä. Inkivääri, jota on käytetty myös mausteena, ei hallitse makumaailmaa samoin kuin se tekee Harjun makkaratehtaan Salvia-inkiväärimakkaroissa, joita maisteltiin talvella pakkaspäivän lämmikkeeksi. Salvia-inkiväärimakkaroissa inkiväärin maku on niin tukeva, että se peittää herkän salvian ja saa makkaran maistumaan minun suussani hajuvesimäiseltä.

Molemmissa makkaroissa on vähäsuolaisempaan ruokaan tottuneelle suolaa liian paljon, mutta toisaalta varsinkin kesällä lisäaineeton makkara tarvitsee säilyäkseen suolaa. Helteellä suola on myös hyväksi. Harjun makkaratehtaan makkarat myydään pakasteina – ja siksi Välimeren lammasmakkarat unohtuivatkin pitkäksi aikaa pakkasen uumeniin. Niillä on kuitenkin puolen vuoden säilymisaika pakasteina.

 Talvimakkaroiden kanssa maistuvat uunijuurekset.

Kesämakkaroiden kanssa maistuvat voissa haudutetut kevätsipulit.

Grillit siis kuumiksi ja makkaranpaistoon!

Raakamakkarat uunissa
Öljyä uunivuoka. Laita makkarat vuokaan. Pistele makkaroihin reikiä terävän veitsen kärjellä. Kypsennä makkaroita uunissa ½ - 1 tunti n. 200 asteessa.

Raakamakkarat uuniin menossa.

Makkarat ovat kypsiä, kun ne ovat kutistuneet pikkuisen ja pinta on vähän ruskistunut. Ks. aloituskuva.

Harjun makkaratehtaan sivulla on myös hyvä ohje raakamakkaroiden kypsentämiseen sekä grillissä että pannulla: http://makkaratehdas.fi/

Voissa haudutetut kevätsipulit
kahdelle

1 nippu kevätsipuleita
½ nippua lehtipersiljaa
1 rkl voita

Kevätsipulit kattilassa: haudutus alkaa.

Sulata voita kattilassa. Lisää voisulaan kevätsipulit n. 10 cm pitkinä paloina. Kun sipulit ovat lötkistyneet, lisää lehtipersilja ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä pehmeäksi.

Kypsiksi hautuneet kevätsipulit ja lehtipersiljat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti