sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kohti kesää:syrnikit (gluteeniton)


Syrnikit kesäauringossa


Virolainen vieras paistoi kerran kesällä syrnikkejä. Ihania paksuja pehmoisia lettuja. Silloin joskus viisitoista vuotta sitten jäi mieleen, että joskus vielä paistan syrnikkejä. Pyysin reseptinkin, jonka muokkasin gluteenittomaksi.

Kun kesä vihdoin viimein alkaa olla ovella, alkaa tehdä mieli myös kesäruokaa: lettuja, tuoreita marjoja ja ensimmäisiä tuoreita puutarhan herkkuja. Mansikoita vasta sitten kun on niiden aika Suomessa. 

Mutta raparperi alkaa pian olla valmista kotikeittiön ensimmäisiin raparperiruokiin. Raparperi sopii hyvin syrnikkien kanssa, koska syrnikeissä on itsessään jo maitotuotetta, joka neutraloi raparperin kirpeän hapon.

Kirpeitä ilimoja on pidellyt – ja kirpeitä tunteita on nähnyt viimeaikaisissa teatteriesityksissäkin. Kansallisteatterin Red ja Aamu käsittelevät molemmat taidetta. Redissä vanhempi taiteilija Mark Rothko kasvattaa assistenttiaan, opettaa taiteilijuutta. Hän luennoi taiteesta samalla kun pikkuhiljaa paljastuu assistenttipojan kipeä elämäntarina. 

Aamu taas on kuvaus 70-vuotiaan pianistiäidin valmistautumisesta viimeiseen konserttiin. Näytelmä käsittelee samalla äidin ja hänen kahden tyttärensä suhdetta. Näytelmän keskeinen kipeä ongelma onkin se, rakastiko äiti enemmän pianoaan vai tyttäriään.

Kolmas teatterikevään huhtikuun lopun näytelmistä oli minulle Kuka pelkää Virginia Woolfia Espoon teatterissa. Yli kolmetuntinen näytelmä on loistokas uuden Riina Lounatkarin suomennoksen ja Pasi Lampelan ohjauksen vuoksi. 

Toisiaan sanallisesti raateleva juhlista juopunut pariskunta sanailee terävästi ja viiltävästi toisiaan ja sattumalta vierailulle keskellä yötä tullutta nuortapariakin. Näytelmän riitely on raskasta kuunneltavaa, mutta ohjauksen nopeat leikkaukset tekevät kaksintaistelusta tai paremminkin nelinpelistä vauhdikkaan.

Syrnikit ovat vauhdikasta ruokaa. Ne paistetaan nopeasti ja syödään kuumina. Ne ehtii tehdä teatteri-illankin päätteeksi yöhuikopalaksi. Jos niitä tekee pienen pannullisen, koko yöksi ei jää kotiin leijumaan rasvankäryä. Vain vatsa kiittää lämpimästä lempeästä yöpalasta. Syrnikit ovat sen verran tukevia lettuja, että ne käyvät pikkuillallisestakin tai venäläiseen tapaan aamiaisesta.


Syrnikit eli venäläiset rahkaletut
8 pientä lettua

1 muna
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl hienoa riisijauhoa
1 rkl perunajauhoa
¼ tl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
voita paistamiseen

Vatkaa muna haarukalla rikki. Sekoita joukkoon jogurtti, jauhot ja mausteet.
Paista kuumalla lettupannulla voissa. Levitä yksi ruokalusikallinen taikinaa aina yhteen lettupannun pyöryläkoloon. Lettu nousee vähän paistettaessa. Kun pohja on ruskettunut, käännä lettu.

Syrnikit ovat paksuja, pehmeitä lettuja. Taikinasta tulee kaksi neljän letun pannullista.

Tarjoile suolaisten tai makeiden lisäkkeiden kanssa. 

Suolaisiksi lisäkkeiksi sopivat graavi lohi, chilimarinoidut katkaravut tai tonnikalamajoneesi.


Makeiksi lisäkkeiksi sopivat marjat, erilaiset hillot tai raparperihilloke.

Raparperihilloa

Tonnikalamajoneesi

Tonnikalamajoneesi

80 g tonnikalaa öljyssä
1 rkl hyvää majoneesia
1 rkl kapriksia

Valuta tonnikalapurkista öljy pois. Sekoita tonnikala ja majoneesi. Lisää joukkoon valutetut kaprikset.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti