lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen brunssille: perunapinaattimunakas

Alessin ankka eli munakello vahtii kuohkeaksi kohonnutta perunapinaattimunakasta.

Pääsiäisenä saa herkutella vihreällä ja keltaisella. Pääsiäinen aloittaa uuden, tekee kevään konkreettiseksi, kun ensin on kiirastorstaina kiira karkoitettu ja pitkäperjantaina pitkästytty.

Pääsiäinen on hiljaisuutta ja riemua. Lankalauantain sumu pehmensi nekin vähät äänet joita olisi voinut kuulua ulkoa. Kaupatkin olivat hiljenneet. Entinen pääsiäislauantain ruuhka oli kai sitten pitkäperjantaina, kun kaupat laajensivat luvalla aukioloaan myös pyhistä pyhimpään surun päivään.

Ajat ovat muuttuneet. Shoppailu on mahdollista milloin vain. Uusia perunoitakin saa jo nyt eikä vasta heinäkuussa. Niitä ei kuitenkaan mielin määrin vaan pikkuherkkuna Marokosta. Yllättävää on, että Saharan vieressä kasvaneet perunat ovat yhtä hyviä kuin suomalaiset ensi perunat.

Saharan uudet perunat kypsyvät höyryssä munakasta varten.

Pinaattiakin saa Italiasta, josta pääsiäisen brunssin reseptikin on peräisin. Elämä alkaa taas maistua tuoreelta pitkän talven jälkeen, jonka Signora Salvia on kärsinyt kättä ja jättänyt kokkaamisen kädellisille kokeile.

Kauppojen ja Hakaniemen hallin Bosgårdin luomulihakauppa on pelastanut ne viikonloput, jolloin ei ole päässyt ystävien tai sukulaisten pöytään. Bosgårdista saa pääsiäisbrunssille munakkaan lisukkeeksi lohiherkkua: kylmäsavulohta, majoneesia ja irlantilaista tomaattikastiketta. Se sulaa suussa hyvän leivän päällä. Sellainen on esimerkiksi Ilonaleipomon herkkurievä, maissista ja riisistä tehty siemenleipä.


Perunapinaattimunakas syntyy uusista perunoista ja babypinaatista. Munakas maistuu kuumana ja kylmänä. Se on yhtä aikaa kevyttä ja ruokaisaa, täyteläistä. Se on myös kuin pääsiäismunilla täytetty rairuohovakka.

Perunat kuin keltaiset pääsiäismunat pinaattimunaruohossa.

Perunapinaattimunakas

10 - 15 pientä uutta perunaa
125 g babypinaattia
5 luomukananmunaa
1 rkl voita
0,5 dl grana padana -juustoraastetta
hyppysellinen muskottipähkinäjauhetta
hyppysellinen valkopippurijauhetta
0,5 tl suolaa

Pese perunat hyvin. Keitä ne höyryssä lähes kypsiksi, n. 20 minuuttia. 

Sulata voi paistinpannulla ja kypsennä pinaatti voissa pehmeäksi.

Mausta muskottipähkinällä ja valkopippurilla. 

Soseuta kypsä pinaatti sauvasekoittimella. Lisää joukkoon munat ja juustoraaste sekä suola. Pyöräytä sauvasekoittimella sileäksi seokseksi.

Ota 20 cm halkaisijan piirakkavuoka. Voitele se. Kaada munakasseos vuokaan. Lisää perunat kokonaisina munakasseokseen.



Paista uunissa 25 minuuttia 180 astetta/sähköuuni, 210 astetta/kaasu-uuni.

Tarjoile kuumana tai kylmänä brunssilla tai kevyenä lounasruokana.




1 kommentti: