sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kevään iloa: purjorisotto

Kevään vihreää purjorisottoa.

On siis kevät. Kuljin taas Helsinginkatua takaisin. Kohtaan samalla ratikkapysäkillä Hurstin valinnan edessä ihmisiä isolla I:llä. Ihmisiä, jotka ovat nähneet elämän nurjan puolen, jotka istahtavat lepäämään pysäkin penkille, jotka polttelevat tupakkaa ja helpottavat elämää huikalla tai tilkalla, joskus tarjoavat kanssaodottajalle ystävällisesti omastaan. Tänään kohtasin pysäkillä rakkauden.

Mistä syntyy rakkaus? Rouva istui, mies silitti rouvan olkapäätä, kuherteli laulun sanoja. Pieniä eleitä, huomaavaisuutta, kosketusta.

Rakkaus musiikkiin välittyi perjantaina Radion sinfoniaorkesterin konsertissa, kun orkesteri iloitteli kevääseen energisesti ranskalaisen huippukapellimestarin Louis Langreen johdolla. Pianosolisti Steven Osborne yllätti yleisön iloisesti: hän soitti Shostakovitsin pianokonsertto 2:n jälkeen vielä kolme encorea: jazzia. Hän vitsaili yleisölle eikä aplodeeraava Musiikkitalo olisi halunnut päästää häntä pois. Kevättä ja sen iloa jaettiin yhdessä. Pienillä eleillä, huomaavaisuudella, kosketuksella.

Kevään iloisen vihreä kosketus on purjorisotossa. Se on pienieleistä lounas- tai lisäkeruokaa. Italiassa sitä syötäisiin alkuruokana. Risotto on huomaavaista:valkosipuli ei häiritse saman päivän puhekumppaneita. Risotossa on lempeä kosketus kuin olkapään silityksessä.

Frank Pappan sanoin: Kosketelkaa toisianne. Eli tarjotkaa lempeä ja lempeän ruoan kosketusta.

Vihreän lempeä kosketus

Purjorisotto
4:lle lisäkkeeksi tai alkuruoaksi, 2:lle pääruoaksi

3 luomupurjoa
2 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä luomukuutiosta
1,5 dl kuivaa hyvää valkoviiniä
0,5 dl grana padana -juustoraastetta
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl kuohukermaa
suolaa ja valkopippurirouhetta maun mukaan

Puhdista purjot hiekasta. Pilko valkoiset osat renkaiksi. Hauduta niitä noin 5 minuuttia voin ja oliiviöljyä seoksessa.

Purjo hautua kattilassa voin ja oliiviöljyn sekoituksessa.


Lisää purjojen joukkoon riisit ja kuullota ne. Lisää kattilaan valkoviini. Kiehauta.

Jatka nesteen lisäämistä kasvisliemellä. Laita kattilaan aina pari desilitraa kerrallaan lientä, anna nesteen imeytyä miedolla tulella riisiin. Lisää uusi annos, kun edellinen on imeytynyt.

Kun kaikki neste on käytetty, riisin pitäisi olla al dente -kypsää. Jos ei ole, lisää kuumaa vettä.

Pilko purjo vihreät osat ja lisää ne risottoon. Sekoita joukkoon myös kerma, juustoraaste ja nokare voita. Älä keitä risottoa enää tämän jälkeen vaan nosta kuumana tarjolle.

Rapeat purjon vihreät lehdet piristävät risoton muuten hyvin mietoa makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti