Juuri nyt saa luonnosta hurjasti oranssia energiaa. Vaahterat
hehkuvat oransseina. Punastuneet pilkuttavat maiseman tilkkutäkiksi, jonka alle
haluaa sukeltaa. Kun vielä aurinkokin paistaa, ilma on kirpeän kuulas, syntyy
täydellinen syyspäivä.
Töissäkin saa oranssia itselleen ruudun tuijottamisen
sijaan, kun nostaa katseensa ikkunaan, jonka takana vaahtera elää omaa syksyn
elämäänsä oranssiksi pukeutuneena.
Syyskuun oranssia päivää, 25.9., vietin monena päivänä
tuolla viikolla: kaulassani oli oranssi silkkihuivi muuten mustaa
asukokonaisuutta tehostamassa. Oranssia päivää vietetään joka kuukauden 25.
päivä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi maailmassa.
Oranssi päivä on YK:n pääsihteerin UNiTE-kampanjan ja UN Womenin julistama
kampanja.
Samaa mustaa tehostin suurella hopeanvärisellä
vaahteranlehdykällä, jossa siinäkin on oranssi kivi. En halaa vaahteraa vaan
puen sen päälleni design-lehtisellä.
Lehden design ja valmistus: Harri Syrjänen; kiven istutus ja kuva: Tuula Jäntti
Oranssin juhlaa vietetään halloweenina, mutta silloin minä
sytytän kynttilän pyhäinpäivän kunniaksi ja jätän toisille kurpitsajuhlat.
Halloweenin sijaan kurpitsoista ja oranssista saa nauttia energisoivana ruokana
niin kauan kuin kurpitsasesonki kestää.
Uusimmassa kurpitsakokeilussani tein kurpitsalla täytettyjä
oransseja paprikoita. Niissä on taas lihaa, mutta kasvissyöjät, jotka ovat
kaipailleet myös vain kasviksiin keskittyviä ruokaohjeita, voivat korvata
vähäiset jauhelihamäärät ehkäpä soijarouheella, joka ei sovi histamiinittomaan ruokavalioon, tai lisäannoksella
kurpitsasosetta tai juustoraasteella.
Täytetyt paprikat
(neljälle)
4 paprikaa (oranssia, keltaista tai punaista)
2 dl kurpitsasosetta
½ keltasipulia
100g porsaan jauhelihaa
100g poron jauhelihaa
½ dl purjosilppua
sulavaa juustoa, esim. kreivijuustoa, Turunmaata,
portsalut’ta
suolaa, mustapippuria, öljyä
Kuva: valmistusaineet, kurpitsasose ylhäällä vasemmalla
Kuori kurpitsa ja pilko palasiksi. Paista palasia pannulla,
kunnes ne pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella.
Pilko sipuli ja kuullota pannulla.
Paista jauhelihat erikseen.
Tee täyte: sekoita kurpitsasoseeseen paistetut sipulit,
jauhelihat ja raakaa purjoa sekä mausteet.
Pese paprikat hyvin. Leikkaa niistä yläkansi pois. Poista
siemenet ja ylimääräiset kalvot.
Täytä paprikat täytteellä. Lado uunivuokaan pystyyn. Laita
kullekin paprikalle kanneksi 1 – 2 viipaletta valitsemaasi juustoa.
Kuva: Kurpitsalla täytetyt paprikat menossa uuniin vielä ilman juustokuorrutusta.
Paista 200 asteen uunissa noin 40 minuuttia.
Maistuu niin lounaana kuin yöpalanakin.
Kuva: Valmista syötäväksi
Kurpitsasosetta jää varmaankin yli annosta tehtäessä.
Pakasta se. Samoin jauhelihaa harvoin saa sadan gramman pakkauksissa. Pakasta
loput jauhelihat joko raakoina tai kypsennettyinä seuraavia herkkuja varten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti