lauantai 29. syyskuuta 2012

Vauhdista levon lauantaihin: lempeä kanapata


Vauhdikas työviikko vaatii vastapainokseen hitautta ja lempeyttä. Viikon aikana jääkaappi on tyhjentynyt, työn ohessa ei ole kokkailtu vaan on napsittu iltaisin pakasteesta sulatettuja sämpylöitä ja raavittu loppuviikosta viimeisetkin juustonmurut ja kurkunpalat päällisiksi.

Ah, perjantai, joka sekin venähti viiteen, toi rauhallisen osteluhetken. Kauppaan mennessä oli mieli kanaa ja pataa. Pataruoka antaa elämään lempeyttä ja rauhaa. Pataa saa kypsentää hitaasti. Perjantai-illallisen iloksi ei kuitenkaan voi varata uunissa pitkään haudutettavia patoja – nälkä ei odota lauantaihin asti monen tunnin haudutusta.

Syksyn kaatosateet ovat kastelleet yrttimaat ja kävelijät. Ilman suojaa jääneet yrtit kelluvat vetisissä ruukuissaan. Takki on tyhjä ja kostea. Ilmassa tuoksuu märkä maa, hanhiaura suuntaa etelään. Märkä, sade, hiipivä pimeys, jo melkein lehdistä puolityhjät puut kutsuvat lieden ääreen lämpimään.

Vauhdikas viikko jatkuu vihonviimeiseen hetkeensä asti: kello kahdeksan pataan, jota tehdessä on saanut haistella märän maan sijasta rakkauden vihannesten ja kaupan yrttien tuoksuja.

Elämä levähtää lempeyteen ja lempeen. Pata vie ajatukset myös etelään, jossa sielläkin syksyisin sataa – ainakin jossain.

 
Lempeä kanapata
neljälle

8 kanankoipea (maustamattomia, tai  4 koipireisipalaa)
2 pientä kesäkurpitsaa
2 kirpeää omenaa (suomalaisia)
½ limetin tai sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
10 cm pala purjon vihreää osaa
20 mustaa kivetöntä kalamataoliivia
50 g keijua tai voita
1,5 tl suolaa
20 mustapippurin marjaa rouhittuna morttelissa
vettä

Paista kananpalat rasvassa kuumalla pannulla. Sulje kaikki lihaspinnat: kääntele kananpaloja haarukan avulla niin, että myös koipien päädyt ruskettuvat pikkuisen.

Laita kananpalat kattilaan. Huuhdo pannu 1,5 dl vettä. Lisää vesi kanakattilaan. Kiehauta vesi ja vähennä lämpöä niin, että palaset hautuvat.

Kuori ja leikkaa kesäkurpitsat puolikuiksi. Paista niitä rasvassa. Lisää valkosipulinkynsien palaset paistokseen.

Kaada hieman ruskistuneet kesäkurpitsan palat ja valkosipulinkynnet pataan. Lisää näiden päälle tuoreet rosmariinin oksat.

Kuori ja pilko omenat. Paista omenanpaloja rasvassa. Huuhdo pannu noin 0,5 desilitralla vettä ja lisää vesi pataan. Lisää paistetut omenanpalat ja limetin tai sitruunan mehu pataan. Suolaa ja pippuroi.

Anna hautua miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia.

Lisää tuoretta purjosilppua ja oliivit.

Hauduta vielä noin 10 – 15 mínuuttia ja keitä sillä aikaa sopiva määrä basmatiriisiä.

Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti