Hildenin hiivaleipä – rapeakuorinen pullea Helsingin leipä.
Äiti toi sitä aina tuliaisiksi Helsingin matkoilta 1970-luvulla, jolloin
itäsuomalaisessa pikkukaupungissa syötiin pääasiassa ruisleipää ja piirakoita. Oulun kauppahallista
saatiin Itä-Suomessa harvinaista herkkua: ohrarieskaa. Leningradin
matkoilta tuliainen oli viipurilaisesta leipäkaupasta ostettu limppu.
Etelä-Euroopasta ja lomasaarilta pakattiin matkalaukkuun
mukaan hunajaa, pähkinöitä (joista eräästä erästä tuli ikimuistoisen kamala
vatsatauti),granaattiomenoita ja muita eksoottisia hedelmiä.
Nyt voi Helsingissä asuessaan tehdä ruokamatkan maailman ympäri.
Itäkeskuksessa pääsee metrolipun hinnalla Turkkiin Alanya-supermarketissa,
Hakaniemessä Aasiaan Vii-Voanissa ja muissa etnisissä ruokakaupoissa, Malmilla
Baltian ruokien kaupassa ollaan rahkataivaassa ja Hakaniemen hallissa matkustaa
yhdellä kierroksella Puolaan, Italiaan, Provenceen…
Omilta matkoilta ei tarvitse enää raahata kiloittain ruokaa.
Kerran pyysin Sisiliaan matkustavaa ystävääni tuomaan minulle tuliaisiksi perunagnoccheja.
Hän oli etsinyt niitä monesta kaupasta eikä löytänyt. Minä sen sijaan menin samaan
aikaan helsinkiläiseen lähikauppaani ja siellähän gnocchit katsoivat minuun
pyöreinä pallosina kylmähyllystä.
Helsingissä matkaillessakin voi ostaa kotiin tuliaisiksi
lähikauppojen valikoimista poikkeavia herkkuja. Perjantai-iltana, kun Suomessa
vietettiin kansallista etätyöpäivää, minä olin työmatkaillut sujuvasti
julkisilla kulkuneuvoilla ympäri kaupungin: Kontulan takaa Kallioon, Kalliosta
Kannelmäkeen, Kannelmäestä Malmille ja lopulta takaisin Malmilta kotipihaan.
Käytin päivän aikana metroa, kahta ratikkaa (8 ja 9), M-junaa ja busseja 56, 54
ja 78 sekä metron liityntäliikenteen bussia. Yhteensä 8 välineellä pääsin koko
Helsingin kiertoajelulle. Vanhat interreilaajan taidot ovat joskus
työmatkailussani tarpeen.
Perjantai-illan ruokatuliainen oli kaksi kaunista isoa
fenkolia. Italiasta keittiömestari Sonia Peronacin Facebook-sivun kautta ( https://www.facebook.com/SoniaPeronaciLive ) taas
sain tuliaisiksi jo 13.9.2012 ihanan fenkolireseptin: http://blog.giallozafferano.it/chezbibia/finocchi-con-le-olive/
Reseptistä syntyy suomalaisilla tarvikkeilla hienostunut
lisäke. Alkuperäisessä reseptissä käytetään oliiviöljyyn säilöttyjä anjoviksia,
joita Suomesta saa harvoista erikoisliikkeistä kuten Hakaniemen hallin
Provence-kaupasta. Koska perjantainen matkailuni ei yltänyt Hakaniemeen asti,
niiden tilalla on omassa sovelluksessani maustekastikkeessa säilötyt
anjovikset, ne ihan tavalliset suomalais-ruotsalaiset anjovisfileet.
Kuva: Fenkolia ja anjoviskastiketta, valmis tarjoiltavaksi.
Fenkolia ja anjoviskastiketta
2 isoa tuoretta fenkolia (valitse kiinteitä ja mahdollisimman
valkoisia)
2 kananmunaa
6 anjovisfilettä (maustekastikkeessa)
0,5 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl hyvää rypsi- tai oliiviöljyä
mustia kivettömiä kalamata-oliiveja (valitse
sellaisia, jotka on säilötty viinietikkaan, ei maitohappoa)
Pese ja puhdista fenkolit. Leikkaa kovat
varret pois. Jos fenkolin pinnassa on ruskeita läikkiä, leikkaa ne pois tai
laita koko ruskettunut osa roskiin. Leikkaa pois myös kovasta kannasta suurin
osa pois. Jätä hieman kantaa jäljelle, jotta fenkolin palaset pysyvät koossa
seuraavassa vaiheessa.
Kuva: Fenkolit kiehuvat.
Leikkaa fenkolit pitkittäin kuuteen osaan
ikään kuin puolikuiksi. Keitä runsaasti
vettä kiehuvaksi. Mausta suolalla. Keitä fenkoleita 25 minuuttia. Jäähdytä
keitetyt fenkolit esimerkiksi lävikössä.
Keitä kaksi kananmunaa koviksi. Jäähdytä.
Valmista kastike. Sekoita sauvasekoittimella
tahnaksi korkeassa astiassa kovat kananmunan keltuaiset ja anjovisfileet. Lisää
puoli ruokalusikallista balsamiviinietikkaa. Lisää oliiviöljy ja sekoita
kastikkeeksi.
Asettele fenkolit kauniisti lautaselle.
Levittele kastiketta nauhoina fenkolien päälle. Koristele mustilla kivettömillä
kalamataoliiveilla. Asettele valkuaisten
palaset lautasen reunoille, jotta histamiinille yliherkistyneiden ei tarvitse
valita niitä omalle lautaselleen.
Kananmunan keltuainen sopii histamiinittomaan ruokavalioon, valkuaisessa taas histamiinia on runsaasti eikä se sovi suurina määrinä, kuten kokonaisen munan valkuaisena histamiinitonta tai vähähistamiinista ruokavaliota noudattaville ruokailijoille.
Kuva: Paistetut Kainuun pikkumuikut
Fenkolien kanssa maistuu kalaruoka, esim.
paistetut muikut. Ne paistetaan runsaassa keijussa tai voissa ilman jauhoja
kuumalla pannulla. Kun yksi pannullinen on paistunut, laita muikut
tarjoiluastiaan ja ripottele niiden päälle merisuolaa ja rouhittua
valkopippuria. Paista astia täyteen muikkuja. Lisää joka kerrokseen mausteet.
Koristele fenkolin lehdillä tai tillillä. Tarjoile kuumina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti