sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Keltajuuren ja omenan syyskuu


Jotkut hukkuvat omenoihin juuri nyt. Jotkut saavat hukkuvien herkkuja. Syksyssä on hauskaa se, että aamut ovat kuulaita, omenat tuoksuvat pihoilla ja työpaikankin keittiössä odottaa omenavati.

Omenoista voi tehdä perinteisesti sosetta, piirakkaa, hilloa, uuniomenoita, mutta omenoista voi tehdä ruokaruokaakin, ei vain jälkiruokia. Syntyy keltaista ruokaa, kun yhdistää omenaan keltajuurta.

Keltajuuria yritimme viljellä kotipihassa ns. keittiöpuutarhassa,  jossa parhaiten viihtyvät erilaiset yrtit ja nekin ruukuissa, koska lehtokotilot rakastavat kaikkia pehmeälehtisiä kasveja. Salvia ei niille maistu – onneksi. Keltajuurten siemenistä syntyi hieman kellertäviä tulitikkuja. 

Loput siemenet päätyivät hyvin ravinteikkaaseen multaan itäiselle Uudellemaalle . Siemenistä kasvatetut kunnolliset keltajuuret pääsivät ruokapöytäänkin.


Keltajuuri on vielä harvinainen juures suomalaisissa kodeissa. Nettihaku keltajuuriresepteistä ei tuota kovin montaa kiinnostavaa. Keltajuurikeittojen ohjeita on muutama: keltajuurta käytetään borssissa punajuuren asemasta, keltajuuresta syntyy sosekeittoja. 

Keltajuuri on punajuuren sukulainen; sen maku on miedompi. Punajuuriohjeiden ykkönen on aurajuustopunajuurivuoka – ja siitä on sovellus keltajuuriomenavuoka. 

On keltainen syyskuu. Koivut kellastuvat. Keltajuuri kellastaa keittiön ja valaisee pöydän.  

 
Keltajuuriomenavuoka
(neljälle lisäkkeeksi)

6 keltajuurta
6 pientä suomalaista omenaa
2 sipulia
150 g juustoraastetta (jokin voimakkaan makuinen kova juusto)
6 salvian lehteä
6 basilikan lehteä
6 lyhyttä timjamin oksaa
½ tl sokeria
½ tl suolaa
 4 ripausta muskottia
rypsi- tai oliiviöljyä

Keitä keltajuuret vedessä noin puolessa tunnissa melkein kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä keltajuuret kylmässä vedessä. Kuori ja raasta keltajuuret raastimen karkealla terällä teräs- tai lasikulhoon. Kuori ja raasta raa’at omenat samoin.

Kuullota sipulit öljyssä pannulla.

Sekoita keltajuuriraasteeseen omenaraaste, 100 g juustoraastetta ja mausteet (leikkaa yrtit saksilla silpuksi).

Kaada puolet raasteseoksesta öljyttyyn uunivuokaan. Lisää kerroksen päälle paistetut sipulit. Kaada loput raasteseoksesta vuoan päälle ja ripottele loput juustoraasteet pinnalle.

Paista noin puoli tuntia 200 asteen uunissa.

Nautiskele esim. jauhelihapihvien kanssa tai sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti