Jotkut hukkuvat omenoihin juuri nyt. Jotkut saavat hukkuvien
herkkuja. Syksyssä on hauskaa se, että aamut ovat kuulaita, omenat tuoksuvat
pihoilla ja työpaikankin keittiössä odottaa omenavati.
Omenoista voi tehdä perinteisesti sosetta, piirakkaa,
hilloa, uuniomenoita, mutta omenoista voi tehdä ruokaruokaakin, ei vain
jälkiruokia. Syntyy keltaista ruokaa, kun yhdistää omenaan keltajuurta.
Keltajuuria yritimme viljellä kotipihassa ns.
keittiöpuutarhassa, jossa parhaiten
viihtyvät erilaiset yrtit ja nekin ruukuissa, koska lehtokotilot rakastavat
kaikkia pehmeälehtisiä kasveja. Salvia ei niille maistu – onneksi. Keltajuurten
siemenistä syntyi hieman kellertäviä tulitikkuja.
Loput siemenet päätyivät hyvin ravinteikkaaseen multaan
itäiselle Uudellemaalle . Siemenistä kasvatetut kunnolliset keltajuuret
pääsivät ruokapöytäänkin.
Keltajuuri on vielä harvinainen juures suomalaisissa kodeissa.
Nettihaku keltajuuriresepteistä ei tuota kovin montaa kiinnostavaa.
Keltajuurikeittojen ohjeita on muutama: keltajuurta käytetään borssissa
punajuuren asemasta, keltajuuresta syntyy sosekeittoja.
Keltajuuri on punajuuren sukulainen; sen maku on miedompi. Punajuuriohjeiden
ykkönen on aurajuustopunajuurivuoka – ja siitä on sovellus
keltajuuriomenavuoka.
On keltainen syyskuu. Koivut kellastuvat. Keltajuuri
kellastaa keittiön ja valaisee pöydän.
Keltajuuriomenavuoka
(neljälle lisäkkeeksi)
6 keltajuurta
6 pientä suomalaista omenaa
2 sipulia
150 g juustoraastetta (jokin voimakkaan makuinen kova
juusto)
6 salvian lehteä
6 basilikan lehteä
6 lyhyttä timjamin oksaa
½ tl sokeria
½ tl suolaa
4 ripausta muskottia
rypsi- tai oliiviöljyä
Keitä keltajuuret vedessä noin puolessa tunnissa melkein
kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä keltajuuret kylmässä vedessä. Kuori
ja raasta keltajuuret raastimen karkealla terällä teräs- tai lasikulhoon. Kuori
ja raasta raa’at omenat samoin.
Kuullota sipulit öljyssä pannulla.
Sekoita keltajuuriraasteeseen omenaraaste, 100 g
juustoraastetta ja mausteet (leikkaa yrtit saksilla silpuksi).
Kaada puolet raasteseoksesta öljyttyyn uunivuokaan. Lisää
kerroksen päälle paistetut sipulit. Kaada loput raasteseoksesta vuoan päälle ja
ripottele loput juustoraasteet pinnalle.
Paista noin puoli tuntia 200 asteen uunissa.
Nautiskele esim. jauhelihapihvien kanssa tai sellaisenaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti