Kun saa ulkomailta vieraita, ensimmäiseksi tarjotaan
erikoisherkkuja. Pöytään kannetaan höyryävä hirvenlihalla tukevoitettu
karjalanpaisti, rapeat piirakat, munavoi, sienisalaatti, graavi lohi ja
tietenkin kurkku-tomaattisalaatti. Syödään perinneateria yhdessä.
Vierailun seuraavana päivänä maistatetaan suomalaisia
makkaroita. Amerikkalaisen pikkuserkkuni mies kommentoi niitä fine cut –makkaroiksi.
Määritelmä oli uusi: en ollut koskaan tullut ajatelleeksi makkaroiden
rakennetta. Ja sitähän suomalaiset tehdasvalmisteiset makkarat ovatkin: lihaa,
jota ei lihaksi tunnista. Sattumat ja läskiklöntit puuttuvat.
Amerikan vieraat innostuivat
Helsingissä kaikkein eniten Arabianrannasta ja sen kerrostaloarkkitehtuurista.
He palasivat sinne opastuskierrokseni ja silloin vielä pystyssä olleen
Kuningaskalastaja-ravintolan kalalounaan jälkeen omin päin kuvaamaan ovi- ja
ikkunarakenteita, aitoja, pihojen laattoja.
Muutaman päivän yhdessäolon jälkeen palataan ruoissa arkeen.
Syödään puuroja, keittoja ja laatikoita. Sisareni tekee mahtavan hyvää
kaalilaatikkoa, jota hän tarjosi Amerikan vieraille. Päivä oli kiireinen: arkkitehtivieraiden
kanssa käytiin tutustumassa kaikkiin Jyväskylän seudun Alvar Aalto -kohteisiin.
Kaalilaatikko hautui uunissa kypsäksi ja illalla se oli syötävän hyvää. Myös
vieraiden mieleen oli happaman ja makean maittava yhdistelmä.
Sisareni herkkukaalilaatikkoa en pysty tekemään, mutta kun
lähikaupasta sai kokonaisen kaalin 49 sentillä kilo ja se kaali oli
kolmikiloinen kaunokainen, tuli kahden hengen talouteen kaaliviikko. Yritys
hyvä kymmenen: kaalilaatikosta tuli melkein yhtä hyvää kuin sisareni
valmistamasta.
Kolmen kilon kaalista päällimmäiset isot lehdet säästettiin
kaalikääryleisiin. Lehdet eivät säilyneet kokonaisina jäähdytettäessä niitä.
Kääryleistä tuli muotopuolia, mutta maku uusilla välimerellisillä mausteilla oli
kohdallaan.
Kolmen kilon kaalista on vielä puolet jäljellä. Siitä tulee
viikon aikana riistakaalikeitto, joka ei ole riistoa vaan viimetalvisten
pakasteiden hyötykäyttöä.
Kaalilaatikko
1 kg kaalia palasina
1 dl riisiä (puuro, täysjyvä tai basmati)
300 g jauhelihaa (paistijauhelihaa, joka on paistettu
sianrasvassa, tai sikanautaa)
1 – 2 rkl siirappia
2 – 3 tl suolaa
10 - 20 marjaa valkopippuria rouhittuna
Keitä riisit. Höyrytä kaalit. Paista jauheliha. Sekoita
kaalikattilassa kaikki ainekset seokseksi mausteiden kanssa. Kaada öljyttyyn tai
voideltuun suureen uunivuokaan.
Lisää laatikon päälle keijua tai voita nokareina.
Paista ensin 225 asteessa siihen asti, että laatikko alkaa
kiehua pohjasta. Pudota lämpö 200 asteeseen ja paista 1 – 2 tuntia. Kun kaali
alkaa ruskistua pinnasta, laita vuoan päälle kansi.
Välimerelliset kaalikääryleet
7 keitettyä kaalin lehteä
2 dl keitettyä riisiä (basmati – tai puuroriisiä)
100 g paistettua naudanjauhelihaa
100 g paistettua porsaan kastikelihaa (läskisoosilihaa,
pekonin kaltaista)
basilikaa 1 kourallinen
6 lehteä salviaa
10 vihreää oliivia
50 g fetajuustoa
1 – 2 tl suolaa
20 valkopippurin marjaa
2 – 3 rkl siirappia
1 rkl kasviöljyä (rypsi tai oliivi)
Keitä ensin pehmeiksi ison kaalin päällimmäiset lehdet.
Säilö ne esim. lävikköön.
Tee täyte:
Paista porsaan kastikeliha kuivaksi pieninä paloina. Jätä
paistinpannulle sulanut läskin rasva. Paista naudan paistijauheliha rasvassa
kypsäksi. Mausta suolalla. Sekoita keitettyyn riisiin paistettu jauheliha ja
rapisevan kypsät porsaan palaset. Leikkele tarvittaessa porsaan palasia noin
puoli senttiä kertaa puoli senttiä palasiksi.
Lisää yrtit saksilla leikattuina
palasina ja oliivit neljäsosiksi pilkottuina. Lisää muut mausteet (suola,
valkopippuri rouhittuna ja siirappi). Sekoita.
Rakenna kääryleet. Laita ison kaalinlehden keskelle 1 - 2 rkl täytettä. Kääri ensin sivut täytteen
päälle, sitten nosta alapuoli sivujen päälle. Rullaa kääryleeksi. Jätä
päällimmäiseksi kaalinlehden kaunein puoli.
Lado kääryleet uunivuokaan. Kaada päälle nauhana 1 rkl
siirappia ja 1 rkl kasvisöljyä.
Paista 200 uunissa noin tunti.
Herkuttele esim. keitettyjen
perunoiden tai perunamuusin kanssa. Lisäkkeeksi sopivat samassa uunissa
kypsennetyt pihvitomaatin puolikkaat. Voi kokeilla myös suomalaisperinteistä
puolukkasurvosta.
Riistakaalikeitto
1 kg kaalia
400 g – 500 g hirven tai poron paistipaloja
suolaa
1 – 2 tl rouhittua mustapippuria
3 - 4 oksaa timjamia
Ruskista kaalia paistinpannulla palasina. Ruskista samoin
sulatettu riistaliha. Keitä keitto: lisää kaalinpalojen joukkoon lihat ja
mausteet. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä ja hauduta
niin pitkään, että kaali on pehmeää ja suloista suuhun pantavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti