sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kaalia, kaalia


Kun saa ulkomailta vieraita, ensimmäiseksi tarjotaan erikoisherkkuja. Pöytään kannetaan höyryävä hirvenlihalla tukevoitettu karjalanpaisti, rapeat piirakat, munavoi, sienisalaatti, graavi lohi ja tietenkin kurkku-tomaattisalaatti. Syödään perinneateria yhdessä.

Vierailun seuraavana päivänä maistatetaan suomalaisia makkaroita. Amerikkalaisen pikkuserkkuni mies kommentoi niitä fine cut –makkaroiksi. Määritelmä oli uusi: en ollut koskaan tullut ajatelleeksi makkaroiden rakennetta. Ja sitähän suomalaiset tehdasvalmisteiset makkarat ovatkin: lihaa, jota ei lihaksi tunnista. Sattumat ja läskiklöntit puuttuvat.

 Amerikan vieraat innostuivat Helsingissä kaikkein eniten Arabianrannasta ja sen kerrostaloarkkitehtuurista. He palasivat sinne opastuskierrokseni ja silloin vielä pystyssä olleen Kuningaskalastaja-ravintolan kalalounaan jälkeen omin päin kuvaamaan ovi- ja ikkunarakenteita, aitoja, pihojen laattoja. 

Muutaman päivän yhdessäolon jälkeen palataan ruoissa arkeen. Syödään puuroja, keittoja ja laatikoita. Sisareni tekee mahtavan hyvää kaalilaatikkoa, jota hän tarjosi Amerikan vieraille. Päivä oli kiireinen: arkkitehtivieraiden kanssa käytiin tutustumassa kaikkiin Jyväskylän seudun Alvar Aalto -kohteisiin. Kaalilaatikko hautui uunissa kypsäksi ja illalla se oli syötävän hyvää. Myös vieraiden mieleen oli happaman ja makean maittava yhdistelmä.

Sisareni herkkukaalilaatikkoa en pysty tekemään, mutta kun lähikaupasta sai kokonaisen kaalin 49 sentillä kilo ja se kaali oli kolmikiloinen kaunokainen, tuli kahden hengen talouteen kaaliviikko. Yritys hyvä kymmenen: kaalilaatikosta tuli melkein yhtä hyvää kuin sisareni valmistamasta.

Kolmen kilon kaalista päällimmäiset isot lehdet säästettiin kaalikääryleisiin. Lehdet eivät säilyneet kokonaisina jäähdytettäessä niitä. Kääryleistä tuli muotopuolia, mutta maku uusilla välimerellisillä mausteilla oli kohdallaan.

Kolmen kilon kaalista on vielä puolet jäljellä. Siitä tulee viikon aikana riistakaalikeitto, joka ei ole riistoa vaan viimetalvisten pakasteiden hyötykäyttöä.

Kaalilaatikko

1 kg kaalia palasina
1 dl riisiä (puuro, täysjyvä tai basmati)
300 g jauhelihaa (paistijauhelihaa, joka on paistettu sianrasvassa, tai sikanautaa)
1 – 2 rkl siirappia
2 – 3 tl suolaa
10 - 20 marjaa valkopippuria rouhittuna

Keitä riisit. Höyrytä kaalit. Paista jauheliha. Sekoita kaalikattilassa kaikki ainekset seokseksi mausteiden kanssa. Kaada öljyttyyn tai voideltuun suureen uunivuokaan.

Lisää laatikon päälle keijua tai voita nokareina. 

Paista ensin 225 asteessa siihen asti, että laatikko alkaa kiehua pohjasta. Pudota lämpö 200 asteeseen ja paista 1 – 2 tuntia. Kun kaali alkaa ruskistua pinnasta, laita vuoan päälle kansi.



Välimerelliset kaalikääryleet

7 keitettyä kaalin lehteä
2 dl keitettyä riisiä (basmati – tai puuroriisiä)
100 g paistettua naudanjauhelihaa
100 g paistettua porsaan kastikelihaa (läskisoosilihaa, pekonin kaltaista)
basilikaa 1 kourallinen
6 lehteä salviaa
10 vihreää oliivia
50 g fetajuustoa
1 – 2 tl suolaa
20 valkopippurin marjaa
2 – 3 rkl siirappia
1 rkl kasviöljyä (rypsi tai oliivi)


Keitä ensin pehmeiksi ison kaalin päällimmäiset lehdet. Säilö ne esim. lävikköön. 

Tee täyte:

Paista porsaan kastikeliha kuivaksi pieninä paloina. Jätä paistinpannulle sulanut läskin rasva. Paista naudan paistijauheliha rasvassa kypsäksi. Mausta suolalla. Sekoita keitettyyn riisiin paistettu jauheliha ja rapisevan kypsät porsaan palaset. Leikkele tarvittaessa porsaan palasia noin puoli senttiä kertaa puoli senttiä palasiksi. 

Lisää yrtit saksilla leikattuina palasina ja oliivit neljäsosiksi pilkottuina. Lisää muut mausteet (suola, valkopippuri rouhittuna ja siirappi). Sekoita.

Rakenna kääryleet. Laita ison kaalinlehden keskelle 1  - 2 rkl täytettä. Kääri ensin sivut täytteen päälle, sitten nosta alapuoli sivujen päälle. Rullaa kääryleeksi. Jätä päällimmäiseksi kaalinlehden kaunein puoli.

Lado kääryleet uunivuokaan. Kaada päälle nauhana 1 rkl siirappia ja 1 rkl kasvisöljyä.

Paista 200 uunissa noin tunti. 

Herkuttele esim. keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Lisäkkeeksi sopivat samassa uunissa kypsennetyt pihvitomaatin puolikkaat. Voi kokeilla myös suomalaisperinteistä puolukkasurvosta.

Riistakaalikeitto

1 kg kaalia
400 g – 500 g hirven tai poron paistipaloja
suolaa
1 – 2 tl rouhittua mustapippuria
3 - 4 oksaa timjamia

Ruskista kaalia paistinpannulla palasina. Ruskista samoin sulatettu riistaliha. Keitä keitto: lisää kaalinpalojen joukkoon lihat ja mausteet. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä ja hauduta niin pitkään, että kaali on pehmeää ja suloista suuhun pantavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti