lauantai 1. syyskuuta 2012

Arkea ja fenkolia


Arki on alkanut lomakauden jälkeen. Rutiinit tuovat hyvää rytmiä: aamiainen, lounas, illallinen. Oma ruokarytmini on eteläeurooppalainen.  Aamulla hyvin kevyt aamiainen, joskus vain lasi vettä, joskus viili. Italialaiseen tapaan kuppi kahvia ja kaksi tupakkaa ei maistu kuitenkaan. Unkarilainen aamiainen säästetään juhlapäiviin: pieni tujaus konjakkia tai muuta vahvaa viinaa ei sovi suomalaiseen työkulttuuriin.

Lounaalla salaattia tai keittoa.  Illallinen syödään etelän tapaan kahdeksan, yhdeksän aikoihin, kun ensin on päästy iltapäivä- ja iltapainotteisesta työstä kotiin kaupan kautta. Ne, jotka lopettavat päivänsä neljältä, viideltä, harrastavat, käyvät iltakävelyllä, huhkivat kuntosalilla, hoitavat koiraa, katsovat salkkareita – ja elävät samassa rytmissä muun Suomen kanssa.

Iltapäivä- ja iltatyöläinen sen sijaan nukkuu synnillisen pitkään aamulla. On myöhässä Hesarin lukemisessa. Saa työmatkabussissa luettavakseen ryppyisen jo monien käsien, ehkä lattiankin kautta kulkeneen metron. Puhelimesta luetut uutiset ovat nekin vanhoja – aamulla on ehtinyt tapahtua aamuvirkkujen maailmassa kaikenlaista kumoavaa.

Bussissa ei ole ruuhkaa. Jos lähtee matkaan yhdeksän puoli kymmenen aikoihin, saa matkustaa eläkeläisten seurassa.  He rupattelevat keskenään, vertailevat kauppojen tarjouksia ja kiireisen on vaikea päästä bussista pois hitaasti liikkuvan rollaattorikansan joukosta.

 Jos matkan alku taas venähtää puoleen yhteentoista, bussin keskiosa täyttyy lastenvaunuista ja äideistä. Äidit puhuvat vaunuja sisään työntäessään kännykkäänsä, asettelevat vaunuja ja tarvikelaukkujaan. He eivät puhu keskenään, he puhuvat muutaman sanan omalle lapselleen, jos lapsi kitisee tai mikä hurjinta, huutaa, karjuu, rääkyy. 

Vierekkäisissä vaunuissa istuvat lapsoset katsovat toisiaan vähän uteliaina, mutta keskittyvät itseensä ja bussin seinään. Vaunulapsia varten ei ole bussin keskiosassa maisemaikkunaa, josta nähdä ohi kulkevia veistoksia, paloautoja, niittyjä, joen uomia, markkinatoreja.

Arki on - ja arjessa joka päivä syödään jotain. Helppoa ja nopeaa arkiruokaa syntyy fenkolista, joka Suomessa on kallista herkkua, mutta Italiassa, josta reseptikin on peräisin, se on arjen halvinta vihannesta. Silloin kun tutustuin fenkoliin ensi kerran, se maksoi alle 1000 liiraa kilolta (n. 30 - 50 senttiä). Nykyisin niissä suomalaisissa kaupoissa, joista sitä saa (esim. isoista marketeista, kauppahallista), sen hinta on 2,5 – 6 euroa kilolta. Aikamoista arjen inflaatiota.

Fenkolikinkkuhöystö
neljälle

2 keskikokoista fenkolia
2 pientä sipulia
200 g savukinkkua tai pekonia
2 rkl ruokaöljyä
1 dl vettä

Poista fenkoleista kovat kannat. Irrottele lehtiä hieman toisistaan ja puhdista lehdistä hiekka ja multa pois. Huuhtele lehdet. Pilko fenkolin lehdet noin 1 cm x 1 cm paloiksi. Pilko samoin sipuli.

Fenkolit, sipulit ja pekonit paistuvat kattilassa (kuva)


Paista kattilassa öljyssä ensin sipulia hieman, lisää sitten fenkolin palat ja freesaa niitä. Lisää pieniksi pilkotut kinkkusiivut tai pannulla etukäteen paistetut pekonipalat joukkoon.  Pyörittele ainekset sekaisin. Lisää joukkoon n. 1 dl vettä. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 – 30 minuuttia eli niin kauan, että fenkolit ovat pehmeitä.  Huomaa, ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa. Fenkoli itsessään on niin aromaattinen, että se ei kaipaa lisäsuolaa kinkun tai pekonin suolan lisäksi.

Keitä lisäkkeeksi ateriaa varten hyviä maukkaita perunoita. Jos kaipaat lisää lihaa aterialle, fenkolihöystön kanssa maistuvat myös laadukkaat keitetyt nakit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti