lauantai 25. elokuuta 2012

Mangoldia kokeilukeittiöstä


Kokeilevassa keittiössä harjoiteltiin alkukesästä kaalikääryleiden tekemistä. Ne onnistuivat perinteisillä mausteilla ihan ensimmäisellä kokeilukerralla. Perinneruokia on kiva tehdä: niissä on tuttuja makuja ja muistoja.  Kaalikääryleitä oli koulussa; niitä ostan lähikaupasta työpaikan lounasruoaksi tai kotiin pikaillalliseksi. Ne kotitekoisina eivät kyllä ole mitään pikaruokaa.

Mangoldikääryleet on gourmet- muunnos kaalikääryleistä. Minua kiinnostavat aina uudet ruoka-aineet. Kun löysin ruokamarkkinoilta tuoretta mangoldia Mäntsälästä, ostin kimpun ennen kuin tiesin, mitä niistä voisi tehdä.

Mangoldi on maultaan kuin pinaattia mutta miedompaa. Mangoldin lehdet ovat suuria, tummanvihreitä. Ne houkuttelevat askartelemaan, tekemään käsin. Käsin tekeminen on tarpeellista huvia aivo- ja luovuustyöläiselle. Aivot eivät jaksa ajatella, jos ei välillä tee jotain sormillaan.

Kääryleiden täytteen tekeminen taas vahvistaa sormilihaksia, jos sekoittaa sen käsin. Samoin erilaisten taikinoiden sekoittaminen sormin voimistaa sormia. Ei tarvita puristelupalloja eikä -munia, kun jaksaa alustaa taikinaa. Samanlaisia puristeluliikkeitä opettavat fysioterapeutit, mutta leipominen ja täytteiden sekoittaminen on paljon hauskempaa sormivoimistelua.

Kotona ruoan laittaminen ei ole oikeasti mitään hifistelyä eikä masterchefiä. Se on suunnittelua ja puuhastelua yhdessä. Heti aamiaisen jälkeen aletaan yhdessä keskustella siitä, mitä laitettaisiin ruoaksi, mitä tarvitaan kaupasta. Kotona sitten askarrellaan yhdessä. Pilkotaan, paistetaan, keitetään – ja lopuksi herkutellaan.

Mitä tänään tekisi mieli? Meidän tekee nyt mieli mangoldikääryleitä ja keitettyjä mangoldinvarsia yrttivoin kanssa.


Mangoldikääryleet

12 mangoldin suurta tai suurehkoa lehteä
1 dl basmatiriiisiä
300g sikanautajauhelihaa
100 g fetajuustoa
2 pientä sipulia
2 tl merisuolaa
5 rkl tummaa siirappia
10 – 15 valkopippurin marjaa rouhittuna
10 lehteä basilikaa
2  - 3 oksaa timjamia
4 ripausta muskottia
rypsiöljyä

Leikkaa pois mangoldin lehtien kovat varret eli lehtiruodit. Säästä ne keitettäviksi myöhemmin. Huuhdo lehdet kylmällä vedellä. Laita ne kiehuvaan veteen 1 – 2 minuutiksi. Huuhtele lehdet kylmällä vedellä ja valuta lävikössä kuiviksi. Levittele lehdet varovasti leivinpapereiden päälle niin, että ne säilyvät kokonaisina. Yhdelle arkille mahtuu 2 – 4 lehteä lehtien koosta riippuen. Laita aina uusi kerros leivinpaperia edellisen kerroksen päälle. Näin lehdet eivät tartu kiinni toisiinsa ja voit työskennellä kylmien lehtien kanssa.

Tee täyte. Keitä 1 dl basmatiriisiä. Paista pannulla sipulit hienona silppuna. Paista samoin jauheliha. Sekoita täyte jäähtyneistä aineksista: keitetty riisi, paistettu sipulisilppu ja jauheliha, pieniksi paloiksi paloiteltu fetajuusto ja mausteet. Lisää 2 rkl siirappia.
Voitele uunivuoka rypsiöljyllä.

Tee kääryleet. Laita aina jokaisen lehden keskelle 1 – 2 rkl täytettä lehden koon mukaan: isoille 2 rkl, pienille 1 rkl. Taittele ensin lehden sivut täytteen päälle, sitten kääri pehmeä lehden kärki täytteen päälle. Lopuksi käännä kääryle rullaksi lehtiruotipuolen avulla. Nosta kääryle uunivuokaan niin, että lehtiruoti jää päällepäin ja sauma alapuolelle.

Mangoldikääryleet raakoina uunivuoassa (kuva)

Täytä uunivuoka kääryleillä. Valuta niiden päälle 1 rkl rypsiöljyä ja 3 rkl siirappia.
Paista n. 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Herkuttele esimerkiksi perunamuusin, keitettyjen perunoiden tai porkkanoiden kanssa. Lisäkkeeksi sopivat hyvin myös mangoldin lehtiruodit keitettyinä.

Keitetyt mangoldin lehtiruodit

Keitä puhdistettuja mangoldin lehtiruotia vedessä noin 10 minuuttia.
Tarjoa yrttivoin ja sitruunanmehun kanssa.

Yrttivoi

50 g laktoositonta keijua tai voita
Paljon persiljaa
1 lehti salviaa
2 pientä oksaa timjamia
1 valkosipulinkynsi puristettuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti