torstai 16. elokuuta 2012

Aurinkoista kurpitsakeittoa



Kouluruoasta on jäänyt hyvä maku. Oli kaksi suosikkia: kanaviillokkia ja riisiä sekä hernesoppaa. Oli kaksi inhokkia: styroksilta maistunut makaronilaatikko ja ylietikkainen kurpitsapikkelsi. 

En sitten syönytkään kurpitsaa ennen kuin muutamia vuosia sitten, kun uteliaana ostin kokonaisen kurpitsan syksyn hehkuvalta vihannespöydältä.

Halloween-kulttuuri on tuonut kurpitsat näkyviin. Pidän halloweenista yhtä paljon kuin etikkakurpitsoista. Halloweenin kurpitsakauhulyhdyt ovat minusta irvokkaita koristeita pyhäinpäivän hiljaisuudessa, jossa kynttilät palavat pimeässä marraskuun illassa.

Alkavaan pimeyteen tuo kuitenkin valoa ja aurinkoa kurpitsa, kun sen laittaa pöytään herkkuna eikä koristeena. 

Erilaisissa kurpitsoissa on väriä: alkusyksyllä niin kuin nyt kaupasta saa vaaleamaltoista kurpitsaa, myöhemmin on oranssien kurpitsojen vuoro. Ne vasta valaisevatkin, antavat melkein tulisen oranssia energiaa, vaikka tulta maussa ei olekaan vaan suloista makeutta, jota voi taittaa happamalla omenalla.


Aurinkoinen kurpitsakeitto
usealle

noin kilo kurpitsaa
3 porkkanaa
2 omenaa
2 sipulia
oliiviöljyä
vettä
0,5 pakettia koskenlaskijajuustoa
300 g kananfileesuikaleita (ilman kanaa keitto on samalla tavalla herkullista kuin sen kanssakin)

Kuori ja pilko kurpitsa 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Poista siemenet. Kuori ja pilko sipulit, porkkanat ja omenat samoin. Paista kaikkia suuressa öljytyssä teflonkattilassa siihen asti, kunnes vihanneksista alkaa irrota nestettä. Lisää kuumaa vettä sen verran, että vihannekset peittyvät.

Kun vihannekset ovat pehmeitä, kaada keitinvesi talteen. Survo vihannekset puunuijalla soseeksi. Lisää keitinvettä niin, että syntyy sakeahko keitto. Paista samaan aikaan pannulla kanansuikaleet kypsiksi. Voit maustaa kanoja hyppysellisellä currya, mutta liialla currylla (esim. teelusikallinen) ei saa peittää makuja.

Lisää keittoon koskenlaskijajuusto kuutioina. Sekoittele keitto tasaiseksi. Lisää paistetut kanasuikaleet. Tarjoile itsellesi ja seurallesi sopivan leivän kanssa.
Keitto sopii hyvin pakastettavaksi, koska siinä ei ole perunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti