lauantai 11. elokuuta 2012

Viikoittainen kesäkurpitsamme

Kesäkurpitsaan tutustuin paremmin vuonna 1994 Firenzessä, jossa ensimmäisellä suomalaispiirien illallisella kokoonnuttiin ravintolaan. Tarjolla oli paistettuja kesäkurpitsoita ohuina viipaleina kaiken muun lisäksi, mutta muut illallisen ruokalajit eivät ole jääneet elämään kotiherkuiksi.

Paistettuja kesäkurpitsoita teen aina kesäisin isoina annoksina silloin, kun ollaan sukumökillä isolla porukalla. Nirsotkin gourmet-herkuttelijat pitävät niistä - tosin ei se kaikkein nirsoin: isosiskoni, joka ei voi sietää myöskään kurkkua.

Siskontyttöni taas sanoi viimeksi mökillä ollessamme yhdessä, että hän jo kaipaa viikoittaista kesäkurpitsaansa, kun kuumensin paistinpannua kuumaksi ja puolitin valkosipuleita.

Italiassa herkutellaan kesäkurpitsan kukilla. Vaikka elämäni on paljolti Italiaa (Oi, Monti, Monti - älä tee liikaa sisäpolitiikkaa Suomen lausunnoillasi - ja Silvio, pliis, säästele sanojasi), niin silti en koskaan ole päässyt maistelemaan kesäkurpitsan kukkia.

En päässyt nauttimaan tänäkään kesänä koti-istutuksista: räkättirastaat - ryökäleet - katkoivat kaikki kukkaset. Voi olla, että ei synny yhtään kesäkurpitsaa kotiviljelmästä.

Viikoittainen tai päivittäinen kesäkurpitsamme syntyy helposti.

Paistetut kesäkurpitsat

3 - 4 kesäkurpitsaa
6 - 8 valkosipulinkynttä puolikkaina
runsaasti tuoretta basilikaa
oliivi- tai rypsiöljyä

Valitse kaupasta tai viljelyksiltä napakoita pieniä kesäkurpitsoita. Isot kesäkurpitsat on hyvä suolata, jotta niistä tulee maukkaampia.

Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa kovat kantapalat pois. Puolita kesäkurpitsat. Leikkaa puolikkaat pituussuuntaan vajaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi (ei renkaiksi, ei puolikuiksi). Isot kesäkurpitsat täytyy suolata merisuolalla ennen käyttöä: ripottele viipaleiden päälle karkeaa merisuolaa kerroksittain. Laita kesäkurpitsaviipaleet esim. siivilään valumaan. Ennen kuin alat paistaa suolattuja kesäkurpitsoita, kuivaa niistä vesi pois talouspaperilla.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi. Lisää öljyä ainakin pari ruokalusikallista. Paista kesäkurpitsaviipaleet niin, että ne ruskettuvat kunnolla. Laita paistoöljyyn valkosipulinkynsien puolikkaita. Nostele vähän paistuneet kynnet viipaleiden päälle. Laita paistetut kesäkurpitsaviipaleet tulenkestävään astiaan ja niiden päälle paistetut valkosipulin palaset. Lisää basilikasilppua viipaleiden päälle.

Paista taas uusi kerros kesäkurpitsoita, lisää paistettuja valkosipulinkynsiä ja basilikasilppua. Tee näin, kunnes olet paistanut kaikki kesäkurpitsat. Lisää päälle basilikan lehtiä.

Paistetut kesäkurpitsat voi syödä kylminä, haaleina tai kuumina. Ne voi lämmittää uudestaan uunissa tai grillissä tulenkestävässä astiassa. Paistetut kesäkurpitsat maistuvat liha- ja kasvisruokien lisäkkeenä tai kevyenä alkuruokana.

Kesäkurpitsa-tomaattipaistos
kahdelle

puolikas keskikokoinen kesäkurpitsa
1 pihvitomaatti
tuoretta basilikaa runsaasti (noin 20 lehteä)
mustapippurirouhetta
merisuolaa
0,5 pakettia koskenlaskijajuustoa

Kuori kesäkurpitsa ja leikkaa se viipaleiksi. Leikkaa tomaatti ensin puoliksi ja sitten viipaleiksi. Asettele öljyllä voideltuun uunivuokaan kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita, tomaattiviipaleita, basilikasilppua, mustapippuria, merisuolaa. Laita noin puoliväliin vuokaa 5 ohutta viipaletta koskenlaskijajuustoa. Päällimmäisen tomaattikerroksen päälle lisää vielä 5 viipaletta juustoa.

Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Paistos maistuu esimerkiksi Vatajan nitriittömän lenkkimakkaran kanssa, joka valmistetaan 1970-luvun tyyliin uunilenkkinä, tai vaikkapa Vuohelan Herkkujen riisileivän kanssa.

Kuvassa pihvitomaatteja, joissa mielestäni/kokemukseni mukaan on vähemmän histamiinia kuin tavallisissa kasvihuonetomaateissa - ainakin minulle ne sopivat paremmin kuin kasvihuoneen jalostetut kirkkaanpunaiset tomaatit.

Herkullinen kesäkurpitsankukka, jonka voi täyttää mozzarellajuustolla ja kinkulla, ja paistaa sitten öljyssä pannulla. Kokeilen joskus sitten, kun on kukkia riittävästi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti