sunnuntai 19. elokuuta 2012

Limettikasleria ja vihanneksia


Se maku oli jotain taivaallista. Myös sijaintimme elokuussa vuonna 1988 oli taivaallinen. Istuimme korkealla Välimeren yllä, vuoren rinteessä, johon ei voisi kuvitella minkäänlaista jalansijaa saati sitten ravintolaa.

Lesboksen saarelle tehtiin silloin seuramatkoja myyntinimellä  Mytilene, ei haluttu viitata lesboihin eikä Sapfoon (630 - 570 e.a.a.), saareen suureen naisrunoilijaan, jonka runot ovat eroottisuudessaan ja intohimossaan kertakaikkisen ihania, suoraan selkään ja sydämeen käypiä. "//en saa sanaa suustani/kieleni kangistuu/hento liekki kiitää ihoni alla/silmäni sumenevat, korvissani kohisee//" (suom. Sampo Vesterinen 2001)

Intohimoa oli myös saaren ruoissa. Ja siellä söin elämäni parhaat lampaankyljykset, joita edelleenkin muistelen. Kävelimme äitini kanssa kohti loppuelämän kestävää onnea pitkin Mytilenen kiemuraisia, sokkeloisia katuja. Minulla oli valkoinen pusero, jonka lentävä röyhelökaulus koristi muuten yksinkertaista puuvillapaitaa.  Kuulin selkäni takaa sanat: "Angelo" 'Enkeli'. Niin me myös saimme enkelien ruokaa taivaan kaaren yllä.

Tuota samaa onnea olen tavoitellut limettimarinoidussa kaslerissa, joka onnistuu hiiligrillissä. Kaasugrilli tuo mukaan kaasun maun, sähkögrilli ei kypsennä tarpeeksi. Pallohiiligrilli antaa taivaallisten lampaankyljysten maun myös kaslerille.  Elämässä on sitten Kreikkaa, Välimeren makuja: sitruunaa, salviaa, possua – ja varmasti myös lampaankyljyksistä onnistuu sama herkkugrillitarjoilu.

Grillatut limettikaslerit

Marinoi kaslerin paloja noin tunnin, kahden ajan. Paista kuumassa hiiligrillissä rapeiksi.
Tarjoile grillattujen kokonaisten maissien, paprikoiden, nektariinien kanssa. Lisäkkeenä maistuvat isoäitini Lyydian, Kontiolahden marttojen kunniapuheenjohtajan, sokerisuolatut kurkut.    

Ainekset ja ohjeet
2 – 3 ruokailijalle

Kaslerit
Osta 500 – 600 gramman pala kasleria. Leikkaa se ensin noin sentin viipaleiksi. Puolita sitten viipaleet niin, että saat pienehköjä pihvejä.

Sekoita marinadi.

2 limetin mehu
4 – 5 valkosipulinkynttä neljäsosina tai puolikkaina
noin 20 salvian lehteä saksittuina noin sentin paloiksi
10 – 15 mustapippurin marjaa rouhittuina
n. 4 rkl ruokaöljyä, hyvää rypsi- tai oliiviöljyä

Marinoi lihoja tunnista kahteen.

Kaslerpihvit marinoituvat (kuva)


Leikkaa paprikat ja nektariinit grillaamiseen sopiviksi paloiksi eli noin neljään osaan. Valmista
sillä aikaa sokerisuolatut kurkut.

Lyydian sokerisuolatut kurkut
2 - 3 ruokailijalle

2 avomaankurkkua
sormisuolaa
sokeria
tillin tai basilikan lehtiä

Kuori kurkut ja leikkaa ohuenkoiksi siivuiksi. Laita kurkkuviipaleita syvälle lautaselle. Ripottele päälle sormisuolaa ja sokeria. Ota lusikan kärkeen hieman sokeria tai suolaa. Ota hyvä ote lusikan varresta vahvemmalla kädelläsi. Naputtele heikommalla kädelläsi lusikan varteen ja levitä suolaa sekä sokeria kurkkujen päälle. Laita jokaiseen kerrokseen valitsemaasi yrttiä.

Sokerisuolatut kurkut (kuva)


Kurkkujen kanssa sopii perinteinen ja isoäitini Lyydian käyttämä tilli mutta sen tilalla voi käyttää suosimaani basilikaa aivan yhtä hyvin.

Grillaa lihat, maissintähkät, paprikat ja nektariinit. Jos grillaamiseen menee paljon aikaa (ts. jos syöjiä on paljon ja annokset suuria), lämmitä uuni noin 100 asteeseen ja anna jo valmiiden ruokien pysyä uunin lämmössä siihen asti, että myös grillaaja pääsee syömään yhdessä toisten kanssa. 
Kuvassa grillissä nektariinien sijasta kesäkurpitsaa ja sydäntomaatin puolikas sekä puolikkaita maissintähkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti