Italialaiseen
ruokakulttuuriin kuuluu olennaisena osana prosciutto crudo, raaka kuivattu
kinkku, jolla Silvio Berlusconi pamputti suomalaista joulukinkkukulttuuria, kun EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta kiisteltiin. Prosciutto crudo voitti kamppailun.
Minun
ensimmäinen makumuistoni prosciutosta on syksyltä 1983, jolloin matkustin läpi
Euroopan junalla opiskelemaan italiaa Perugian yliopistoon. Perugiassa asunto
löytyi yliopiston edestä, jossa minua lähestyi vanhempi nainen. Hän hoki moneen
kertaan sanaa camera, camera. Otin huoneen, cameran, ja nukuin. Kun heräsin
illalla, huoneessa oli myös sveitsiläinen tyttö.
Menimme
kahvilaan Corso Vannuccille. En osannut italiaa, en tiennyt, mitä tilata
nälkääni. Sveitsiläinen jo kuukauden kieltä opiskellut tilasi minulle kinkkusämpylän.
Kinkku oli suolaista, kuivaa ja sitkeää. Sämpylä oli suikula, pieni ja rapea,
maukas.
Syksyn
aikana ei sitten samanlaisia herkkuja tarjottukaan yliopiston mensassa, jossa
sai tesseralla opiskelijahintaan pastan, pää- ja jälkiruoan. Sämpylät olivat
ruusunmuotoisia, pieniä, rapeita ja mauttomia.
Myöhemmin
opin tuntemaan yhdistelmän kinkkua ja melonia, jolla hienosteltiin Suomessa,
kun haluttiin tarjota oikein italialaista alkupalaa. Sellaisia helteitä ei
Suomessa vielä 1990-luvulla ollut, että kinkkua ja melonia olisi tarjottu
kuuman ilman ruoaksi syöjien ruokahaluttomuuden vuoksi.
Italiassa on
tänä kesänä ollut erittäin kuumaa – ja italialaisissa ruokablogeissa on
julkaistu paljon erilaisia kuumuuteen sopivia ruokia.
Yksi niistä oli
meloniriisisalaatti, josta tein oman muunnelmani lounassalaatiksi. Alkuperäisen
reseptin mukaista meloniriisisalaattia nautittiin juhannusaattona kevyeksi lounaaksi.
Siihen onnistuin löytämään pikkuisen palan provolone dolce -juustoa, mutta
provolone piccantea ei ollut Stockallakaan.
Alkuperäinen
resepti on julkaistu italialaisessa ruokablogissa, mutta sen osoite ei toimi
enää.
Italialainen
meloniriisisalaatti
1 suuri
meloni
250 g riisiä
150 g
prosciutto crudoa eli parmankinkkua, ei liian ohuina siivuina
200 g
provolone piccante -juustoa
nippu
tuoretta minttua
neitsytoliiviöljyä
suolaa ja
mustapippuria
Keitä riisit
ja jäähdytä ne kylmällä vedellä. Kuori meloni ja poista siemenet. Kuutioi
meloni 2 x 2 sentin palasiksi, juusto 1 x 1 sentin palasiksi. Sekoita
salaattiin kaikki ainekset. Lisää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan.
Kuvassa lounassalaatti melonista ja riisistä
Lounassalaatti melonista ja riisistä
2 dl keitettyä riisiä, esim.basmatia
puolet pienestä cantaloupen melonista
1 avomaankurkku
5 lehteä romainesalaattia
5 lehteä tammenlehtisalaattia
70 g parmankinkkua
5 – 6 oksaa tuoretta
korianteria
Kuori ja pilko meloni ja kurkku kuutioiksi. Sekoita ne kylmään
keitettyyn riisiin. Lisää revityt tai leikatut salaatit ja korianteri. Jätä
jääkaappiin maustumaan yöksi.
Lisää aamulla ennen töihin lähtöä salaattiin
saksilla tai veitsellä noin sentin siivuiksi pilkotut parmankinkkusiivut.
Lisää lounasaikaan töissä oliiviöljyä, suolaa ja
mustapippuria.
Jos haluat salaatista vielä ruokaisamman, lisää siihen
kinkkuannoksen kanssa yhtä aikaa noin 100 g juustoa, vaikkapa
tuhkaraitajuustoa, kermajuustoa tai jotain muuta hieman karvasta mutta
kuitenkin pehmeän makuista juustoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti