tiistai 21. elokuuta 2012

Lounaaksi meloniriisisalaattia


Italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu olennaisena osana prosciutto crudo, raaka kuivattu kinkku, jolla Silvio Berlusconi pamputti suomalaista joulukinkkukulttuuria, kun EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta kiisteltiin. Prosciutto crudo voitti kamppailun.

Minun ensimmäinen makumuistoni prosciutosta on syksyltä 1983, jolloin matkustin läpi Euroopan junalla opiskelemaan italiaa Perugian yliopistoon. Perugiassa asunto löytyi yliopiston edestä, jossa minua lähestyi vanhempi nainen. Hän hoki moneen kertaan sanaa camera, camera. Otin huoneen, cameran, ja nukuin. Kun heräsin illalla, huoneessa oli myös sveitsiläinen tyttö.  

Menimme kahvilaan Corso Vannuccille. En osannut italiaa, en tiennyt, mitä tilata nälkääni. Sveitsiläinen jo kuukauden kieltä opiskellut tilasi minulle kinkkusämpylän. Kinkku oli suolaista, kuivaa ja sitkeää. Sämpylä oli suikula, pieni ja rapea, maukas.

Syksyn aikana ei sitten samanlaisia herkkuja tarjottukaan yliopiston mensassa, jossa sai tesseralla opiskelijahintaan pastan, pää- ja jälkiruoan. Sämpylät olivat ruusunmuotoisia, pieniä, rapeita ja mauttomia. 

Myöhemmin opin tuntemaan yhdistelmän kinkkua ja melonia, jolla hienosteltiin Suomessa, kun haluttiin tarjota oikein italialaista alkupalaa. Sellaisia helteitä ei Suomessa vielä 1990-luvulla ollut, että kinkkua ja melonia olisi tarjottu kuuman ilman ruoaksi syöjien ruokahaluttomuuden vuoksi.

Italiassa on tänä kesänä ollut erittäin kuumaa – ja italialaisissa ruokablogeissa on julkaistu paljon erilaisia kuumuuteen sopivia ruokia. 

Yksi niistä oli meloniriisisalaatti, josta tein oman muunnelmani lounassalaatiksi. Alkuperäisen reseptin mukaista meloniriisisalaattia nautittiin juhannusaattona kevyeksi lounaaksi. Siihen onnistuin löytämään pikkuisen palan provolone dolce -juustoa, mutta provolone piccantea ei ollut Stockallakaan.

Alkuperäinen resepti on julkaistu italialaisessa ruokablogissa, mutta sen osoite ei toimi enää.

Italialainen meloniriisisalaatti

1 suuri meloni
250 g riisiä
150 g prosciutto crudoa eli parmankinkkua, ei liian ohuina siivuina
200 g provolone piccante -juustoa
nippu tuoretta minttua
neitsytoliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Keitä riisit ja jäähdytä ne kylmällä vedellä. Kuori meloni ja poista siemenet. Kuutioi meloni 2 x 2 sentin palasiksi, juusto 1 x 1 sentin palasiksi. Sekoita salaattiin kaikki ainekset. Lisää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan.

Kuvassa lounassalaatti melonista ja riisistä

 Lounassalaatti melonista ja riisistä

2 dl keitettyä riisiä, esim.basmatia
puolet pienestä cantaloupen melonista
1 avomaankurkku
5 lehteä romainesalaattia
5 lehteä tammenlehtisalaattia
70 g parmankinkkua
 5 – 6 oksaa tuoretta korianteria

Kuori ja pilko meloni ja kurkku kuutioiksi. Sekoita ne kylmään keitettyyn riisiin. Lisää revityt tai leikatut salaatit ja korianteri. Jätä jääkaappiin maustumaan yöksi. 

Lisää aamulla ennen töihin lähtöä salaattiin saksilla tai veitsellä noin sentin siivuiksi pilkotut parmankinkkusiivut.

Lisää lounasaikaan töissä oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.

Jos haluat salaatista vielä ruokaisamman, lisää siihen kinkkuannoksen kanssa yhtä aikaa noin 100 g juustoa, vaikkapa tuhkaraitajuustoa, kermajuustoa tai jotain muuta hieman karvasta mutta kuitenkin pehmeän makuista juustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti