lauantai 11. elokuuta 2012

Yrttiöljyä

Matkailu on joskus elämän yrttiöljyä.
Kävin ystäväni luona Göteborgissa heinä-elokuun vaihteessa. Visiittini oli ensimmäinen kosketus Länsi-Ruotsiin, jonka kallioiset saaret ovat vaikuttavia tyhjyydessään.

Skärhamnissa, jossa on pohjoismainen akvarellimuseo, on purjehduskulttuuria, taidetta, viehättäviä saariston pikkutaloja.

Göteborg taas on avara, ilmava kanaalien ja puistojen kaupunki, jossa on kaukokaipuiselle satamia. Pohjoismaiden banaanisatama siirtyi melkein Göteborgin keskustasta pois vain muutama vuosi sitten. Meriromantiikkaa on kyllä keskustan komeissa nostokurjissa.

Göteborgissakin on siirtolapuutarhoja ja -mökkejä. Ystäväni mökillä grillattiin samoja herkkuja kuin Suomessakin: kasleria, maissia, tomaatteja, herkkusieniä, kesäkurpitsoita. Niiden kanssa maistui saksalainen perunasalaatti, jossa on kapriksia suolakurkun lisäksi. Vihanneksia ja sieniä valeltiin yrttiöljyllä, jonka ainekset otin ystävieni palstalta.

Illan kohokohdaksi muodostui herkkupäivällisen jälkeen kaatosade ja hirmuinen ukkonen: kolme ukkosrintamaa kulki puutarha-alueen yli. Keskimmäisen aikana yhtäkkiä välähti ja jysähti yhtä aikaa. Koko päivällisseurue kirkaisi ja pomppasi tuoleillaan.

Kaatosade toi kaduille valtameret, joiden läpi oli pakko sukeltaa polkupyörillä. Yrttiöljyn voimalla emme päässeet uimaan :)

Yrttiöljy

1,5 dl hyvää oliiviöljyä
4 - 5 valkosipulinkynttä pieniksi pilkottuna
5 oksaa sitruunamelissaa
5 oksaa timjamia
5 oksaa salviaa
mustapippuria

Sekoita öljyyn pilkotut valkosipulinkynnet, saksilla parin sentin palasiksi leikatut yrtit ja mustapippurirouhetta.

Sivele öljyllä sienet (jos grillaat niitä; ne eivät sovi histamiinittomaan ruokavalioon) ja lihat. Käytä öljyä pöydässä kuivina grillattujen kesäkurpitsojen kastikkeena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti