Koulut
alkoivat, lasten välipaloista välitetään kovasti perhelehtien sivuilla.
Kuka muistaa lomalta työhön palaavan, joka ei työskentele runsautta
tarjoavien lounasravintoloiden äärellä?
Mikroaterioiden
sijaan juuri nyt on hieno aika ottaa mukaan oma salaatti työpaikalle.
Salaattikin on herkkuhetki, kun sen tekee ajatuksella ja omia makuja
kuunnellen.
Laihduin
aikoinaan monta kiloa, kun otin päivittäin töihin mukaan lounassalaatin. En
välittänyt tuolloinkaan erilaisista ruokasuosituksista vaan rakensin
salaattini sen mukaan, mitä aineksia oli saatavilla ja mistä itse pidin.
Ehkä tämänkin syksyn salaattitavoitteena on muutaman voikilon
karistaminen varresta.
Nykyisin
salaatin kokoamistani raamittaa tiukka allergiaruokavalioni: en voi
syödä viljoja enkä sellaisia kasviksia ja juureksia, jotka sisältävät
histamiinia tai lisäävät histamiinin tuotantoa elimistössä. Olen
kehittänyt kuitenkin monia ruokalajeja juuri itselleni sopiviksi.
Lisäksi jos laitan kahdelle hengelle ruokaa, ruoat ovat myös
laktoosittomia, jotta samat ruoat sopivat ruokailukumppanillenikin.
Histamiinittomassa
ruokavaliossa tomaatin voi korvata tuoreilla aprikooseilla. Niissä on
samaa makumaailmaa. Elämä ilman tomaatteja on mahdollista, vaikkei sitä
suomalaisista ihan heti uskoisikaan: Suomessa kun tomaatista on tullut
se yleisvihannes, jota on melkein kaikissa ruoissa. Olemme
italialaistuneet.
Juuri
nyt kaupat tarjoavat uutuussalaattia salanovaa, jossa on yllättävän
paljon natriumia, mutta joka ehkä juuri sen vuoksi maistuu pehmeän
happamalta. Salanova on kuin ruusu omassa ruukussaan. Kaunis, mutta ei
lainkaan piikikäs. Lounassalaatissa piikkien tunnun saa mukaan rapeilla
salaatinlehdillä.
Lounassalaatti
yhdelle
4 – 5 lehteä rapeaa keräsalaattia tai jäävuorisalaattia
4 - 5 lehteä salanova-salaattia tai lollo rossoa
1 avomaankurkku
3 tuoretta aprikoosia
3 – 4 tuoretta taatelia
3 - 4 sentin pala tuhkaraitajuustoa tai esim. sinileimaemmentalia, edamia, kermajuustoa
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä
Valmista
salaatti illalla jääkaappiin odottamaan aamua. Pese ja kuivaa
salaatinlehdet. Kuori ja pilko kurkku. Leikkaa aprikoosit kuudeksi
lohkoksi. Leikkaa taatelit neljäksi lohkoksi. Pilko juusto kuutioiksi.
Sekoita salaatti. Anna maustua jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti