tiistai 14. elokuuta 2012

Lounassalaattiako?



Koulut alkoivat, lasten välipaloista välitetään kovasti perhelehtien sivuilla. Kuka muistaa lomalta työhön palaavan, joka ei työskentele runsautta tarjoavien lounasravintoloiden äärellä?

Mikroaterioiden sijaan juuri nyt on hieno aika ottaa mukaan oma salaatti työpaikalle. Salaattikin on herkkuhetki, kun sen tekee ajatuksella ja omia makuja kuunnellen.

Laihduin aikoinaan monta kiloa, kun otin päivittäin töihin mukaan lounassalaatin. En välittänyt tuolloinkaan erilaisista ruokasuosituksista vaan rakensin salaattini sen mukaan, mitä aineksia oli saatavilla ja mistä itse pidin. Ehkä tämänkin syksyn salaattitavoitteena on muutaman voikilon karistaminen varresta.

Nykyisin salaatin kokoamistani raamittaa tiukka allergiaruokavalioni: en voi syödä viljoja enkä sellaisia kasviksia ja juureksia, jotka sisältävät histamiinia tai lisäävät histamiinin tuotantoa elimistössä. Olen kehittänyt kuitenkin monia ruokalajeja juuri itselleni sopiviksi. Lisäksi jos laitan kahdelle hengelle ruokaa, ruoat ovat myös laktoosittomia, jotta samat ruoat sopivat ruokailukumppanillenikin.

Histamiinittomassa ruokavaliossa tomaatin voi korvata tuoreilla aprikooseilla. Niissä on samaa makumaailmaa. Elämä ilman tomaatteja on mahdollista, vaikkei sitä suomalaisista ihan heti uskoisikaan: Suomessa kun tomaatista on tullut se yleisvihannes, jota on melkein kaikissa ruoissa. Olemme italialaistuneet. 

Juuri nyt kaupat tarjoavat uutuussalaattia salanovaa, jossa on yllättävän paljon natriumia, mutta joka ehkä juuri sen vuoksi maistuu pehmeän happamalta. Salanova on kuin ruusu omassa ruukussaan. Kaunis, mutta ei lainkaan piikikäs. Lounassalaatissa piikkien tunnun saa mukaan rapeilla salaatinlehdillä.

Lounassalaatti
yhdelle
4 – 5 lehteä rapeaa keräsalaattia tai jäävuorisalaattia
4  - 5 lehteä salanova-salaattia tai lollo rossoa
1 avomaankurkku
3 tuoretta aprikoosia
3 – 4 tuoretta taatelia
3 - 4 sentin pala tuhkaraitajuustoa tai esim. sinileimaemmentalia, edamia, kermajuustoa
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä

Valmista salaatti illalla jääkaappiin odottamaan aamua. Pese ja kuivaa salaatinlehdet. Kuori ja pilko kurkku.  Leikkaa aprikoosit kuudeksi lohkoksi. Leikkaa taatelit neljäksi lohkoksi. Pilko juusto kuutioiksi. Sekoita salaatti. Anna maustua jääkaapissa.

Sekoita salaatin joukkoon työpaikalla suolaa, rouhittua mustapippuria ja ruokalusikallinen oliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti