maanantai 19. marraskuuta 2012

Sipulikeittoa – makeaa ja tulista


Kun väsyttää ja pimeys painaa päälle Juicen sanoin lailla pommikonelaivueen, niin mitä silloin syötäisiin? Sipulikeittoa, jonka aromaattiset höyryt avaavat elämän soimaan makeaa ja tulista.

Perinteisesti sipulikeitto maustetaan timjamilla, perinteisesti se on sipulia ja lientä. Mutta jos haluaa toimia toisin – niin perinneherkusta voi muunnella omanlaisensa lämmittäjän.

Lämpöä ja aurinkoa marraskuu kaipaa, vaikka pimeyskin on hellivää ja helpottavaa. Kaikkia tasapuolisesti kohtelevassa pimeydessä, hiipivässä harmaudessa on kiehtovaa mennä päivällä elokuviin, omiin uniin. Ne näkyvät väreissä, niissä kohtaa maailman uusin silmin.

Tänään olin päiväunessani keinussa. Heilu keinuni korkealle, kohta on juhannusaatto. Keinussa otin vauhtia, työnsin jaloilla lisää vauhtia, kunnes melkein osuin kattoon. Unen omassa maailmassa keinuni oli sisällä, niin kuin marraskuussa ollaankin sisällä, kotona, omassa huoneessa.

Sipulikeitto tuo syksyn flunssaiselle unenomaisen unelman paratiisimaisesta elämästä, jossa suun täydeltä saa olla vaan, jossa ei tarvitse suorittaa, ei noudattaa ohjeita orjallisesti. Ei ylipäätään ei.

Vaan kyllä kyllä kyllä. Makeaa ja tulista – sellaista kuin rakkauskin on. Kestävää laatua ja ranskalaista kipakkuutta tai ranskalaisten autojen hienosäätöistä tekniikkaa. Sipulia sydämelle ja sydämeen.

Tomaattisen tulinen sipulikeitto

3 isoa keltasipulia
4 pientä keltaista tomaattia
1 rkl voita
2 rkl hyvää oliiviöljyä
½ rkl sokeria
½ kasvis- tai lihaliemikuutio (luomu)
1 litra vettä
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
1 tl kuivattua rosmariinia
2 hyppysellistä mustapippuria
1 pieni vahva chilipalko (esim. Lemon Drop, vahvuus 8)
2 rkl parmesaaniraastetta


Pilko tomaatit kuutioiksi ja hauduta ne oliiviöljyssä pehmeiksi. Leikkaa sipulit ensin puoliksi ja sitten ohuiksi viipaleiksi. 

Kuullota sipuliviipaleita miedolla lämmöllä kattilassa, jossa on öljyn ja voin sekoitusta. Kun sipulit ovat lötkistyneet, lisää sokeri ja sekoita. Kuullota vielä jonkin aikaa, jotta sipulit saavat hieman väriä sokerista.

Lisää haudutetut tomaatit. Huuhdo tomaattikattila kiehuvalla vedellä ja kaada liemi sipulien päälle. Lisää vettä, jos lientä on kovin vähän. Mausta kuivamausteilla ja puolikkaalla liemikuutiolla.

Poista chilipalosta siemenet: leikkaa palko puoliksi ja vedä veitsen kärjellä siemenet pois. Kun käsittelet chilipalkoa, laita käteesi ohuet käsineet tai pidä palosta kiinni talouspaperin palasella.

Ripottele keittoon parmesaaniraastetta joko lautasannoksiin tai suoraan keittoon. Tarjoile tomaattisen tulinen sipulikeitto esimerkiksi Kahvila Huvilan porkkanasämpylöiden kanssa. 

Kahvila Huvilasta saa kaikenlaisia gluteenittomia herkkuleivonnaisia, leipiä, sämpylöitä, karjalanpiirakoita, pikkuleipiä. Kahvila Huvila, Mannerheimintie 13, Helsinki.


1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä. Hieman peloittaa tuo tulisuus, mutta ehkäpävoin tehdä hieman miedompaa..siis omaan makuun sopivampaa.

    VastaaPoista