torstai 29. marraskuuta 2012

Valkoista ruokaa: riisinuudeleita pekonipurjokastikkeessa



On hiljaista, on hiljaista. Autojen kitkarenkaat eivät ääntele valtaväylällä. Lumi hidastaa niiden äänet, upottaa jonnekin tiedostamattomaan. Kun aamulla herää hiljaisuuteen ja ehkä jostain kaukaa kuuluvaan lumiauran ääneen, tietää, että talvi on tullut, kunnon lumi satanut.

Lumi peitti maan, lumi toi puhtaan, valkoisen maan. On kai myrsky, jota on jo kaksi päivää hekumoitu iltapäivälehdissä, aavisteltu kauheutta. Vaan mitä on lumi? Se on tuttua talvista, aina ollutta. Ei kauheutta, vaan kauneutta. Se on valoa, jotta ensiräntäsade ennusti, toi lupauksen pimeyden voittamisesta.

Samaa valoa on valkoisessa ruoassa, riisinuudeleissa, joita saa kotimarketista. Samaa valoa syntyy joulun odotuksesta, jouluruokien suunnitelmista. Ne eivät vielä ole tässä ja nyt vaan vasta myöhemmin, mutta tänään on valkoinen maa, valkoinen ruoka, joka puhdistaa.

Sanotaan, ettei pitäisi syödä täysin valkoista viljaa. No, ei viljaa ollenkaan, sanon minä, mutta valkoinen riisi on nannaa. Se on maku, jota tyhjyydessään ei voi unohtaa. Riisiä ja ketsuppia syötiin joskus lapsena makean nälkään. Nykyisin syön valkoista riisiä melkein päivittäin. Olenko aasialaistunut vai ollut aina aasialainen ruoiltani? 

Riisinuudelien kanssa voi tehdä melkein mitä vaan italialaistyyppistä pastakastiketta, kun unohtaa vehnän maun ja nauttii, suorastaan rakastaa, riisinuudelien pehmeää mietoa neutraalia makua. On valkoisen, vähän väritetyn kastikkeen aika. Siinä on aavistus punaista ja vihreää, mutta pääväri on valkoinen.



Pekonipurjokastike ja riisinuudeleita

1 pkt pekonia
8 cm purjoa
2 – 3 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa (laktoositon)
2 dl parmesaaniraastetta
2 tl mustapippurirouhetta
suolaa, jos on tarpeen

Paista pekonin palat rapeiksi omassa rasvassaan. Lisää pekonien joukkoon puolitetut valkosipulinkynnet mukaan paistumaan. Kun pekoni on rapeaa, kaada palaset lautaselle, jonka olet peittänyt parilla talouspaperisiivulla. Anna rasvan valua paperiin.

Kiehauta ruokakerma teflonkattilassa. Lisää kermaan puhdistetun purjon viipaleet tai puolikuut. Keitä purjoa kermassa niin kauan, että se pehmenee – ainakin vähän. Lisää kastikkeeseen valutetut pekoninpalat ja paistetut valkosipulinpuolikkaat. Keittele vielä hetkinen, jotta pekonin maku tarttuu kermaan ja purjoon.

Keitä sillä välin riisinuudeleita sopiva annos. Kaada vesi pois ja huuhtele nuudelit kuumalla vedellä. Valuta lävikössä. Kaada nuudelit takaisin kattilaan.

Lisää kastikkeeseen parmesaaniraaste. Sekoita. Kaada kastike riisinuudelien päälle. Sekoita. Syö kauniilta lautaselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti