sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Italialainen sunnuntailounas




Pakkanen ja viima purevat pääkaupungissa. Lumimyrskyn tuottamat kinokset ja kasat, kinttupolut, traktoriurat ja perunapeltoja muistuttavat asuinkadut eivät tuo muistoja Italiasta, mutta kun tapaa pari italialaista, syö heidän kanssaan ja keskustelee, kuuntelee juttuja ja kertomuksia italiaksi, niin samassa on toisessa maailmassa.

Italialainen tuttavani muutti Suomeen omasta halustaan. Hän löysi työpaikan. Asettautui parissa kolmessa kuukaudessa helsinkiläiseksi. Vaikeinta oli asunnon löytäminen. Niin kai se on kaikilla elämää alkuun saattavilla maahanmuuttajilla  - niin oli minullakin, kun aikoinaan menin Italiaan vuodeksi työskentelemään. Ystävät auttoivat asunnon hankkimisessa – ja nyt sain tilaisuuden maksaa kiitollisuudenvelkaa takaisin auttamalla omalla tavallani. 

Maahanmuuttajan asumistarina voi olla tuttavani kaltainen: ensin ollaan hostelissa, sitten saadaan väliaikaisasunto – tällä kertaa asunto oli remontin alla, mutta siellä oli kuitenkin mahdollisuus asua lämpimässä, nukkua lattiapatjalla, käydä suihkussa, laittaa ruokaa keittiössä. 

Pysyvän asunnon löytäminen onkin sitten työn takana. Sellaisen tuttavani kuitenkin onnistui saamaan luotettavan vuokravälitysyrityksen kautta, kun me pari hänen tuttavaansa ryhdyimme hänen suomalaisiksi takuuhenkilöikseen. Muuten maahanmuuttajan on todella vaikea kilpailla vuokra-asuntomarkkinoilla. 

Tuttavani Kela-korttia juhlittiin muutama viikko sitten ravintolassa. Se on avain suomalaiseen yhteiskuntaan. Tänään istuttiin sunnuntailounaalla vastikään vuokralle saadussa jaetussa asunnossa. Vielä ei ole käytössä paljon astioita, välttämättömät kauniit ja laadukkaat huonekalut ovat löytyneet kierrätyskeskuksesta. Niin elämä käynnistyy vieraassa uudessa kotimaassa.


Italialainen sunnuntailounas on yleensä kolmen ruokalajin kokonaisuus. Tänään syötiin risotto all’arrabbiatoa (tuttavani oma kokeiluresepti) eli ’vihaista’ risottoa. Risoton tulisuus lämmitti pakkaspäivänä. Tuli syntyi siihen chilipippureista, makea rusinoista, perusmaku tomaatista ja keveä savunmaku savustetusta lohesta. Pääruoaksi maisteltiin juustoa – lämpimän pääruoan valmistamiseen ei vielä ole tarpeeksi välineitä pikkuruisessa keittokomerossa.

Jälkiruoaksi oli jäätelön kanssa syyskuussa valmistamiani päärynöitä sokeriliemessä. 


Päärynät sokeriliemessä

2 kg suomalaisia pieniä kirpeitä päärynöitä tai muita kovia pikkupäärynöitä
½ kg sokeria
vettä

Kuori päärynät. Erottele siemenkodat pois. Leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. 

Laita kattilaan kerroksittain päärynäviipaleita ja sokeria. Lisää 1 – 2 dl vettä. Keitä niin kauan miedolla lämmöllä, että päärynät pehmenevät, mutta eivät soseudu.

Kaada keitetyt päärynät sokeriliemineen kuumiin suuriin lasipurkkeihin. Jäähdytä. Säilytä kylmässä. Tarjoa jälkiruokana jäätelön tai esimerkiksi erilaisten juustojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti