perjantai 7. joulukuuta 2012

Raclette – kylmän ilman ihanuus



Raclette-pöytä valmiina herkutteluun; keskellä raclette-grilli


Söin ensimmäisen kerran elämässäni raclettea Sveitsissä Juravuoristossa kansainvälisellä vapaaehtoisten työleirillä, jossa oli kunnostettu esperantokeskuksen tiloja yhdessä ja opiskeltu esperantoa.

Oli myös kiivetty vuoristossa kävelyretkillä – ja noiden retkeilyjen vähähappisessa huohotuksessa päätin, etten ikinä enää matkusta vuoristoon. 

Leirin juhlaillallinen oli raclette-ilta. Leirin johtaja Claude toi mukanaan puolikkaan raclette-juuston. Se oli kunnioitusta herättävä ja outokin valtava puolikuun muotoinen kiekko, jonkalaista juustoa ei parikymppinen suomalainen ollut valmiiksi pakattujen juustojen kaupoissa 1980-luvulla nähnytkään.

Ihmeellisintä oli racleten valmistus. Esperantokeskuksen ruokasalin takkaan sytytettiin tuli. Claude asettautui tulen ääreen juusto sylissään ja veitsi toisessa kädessä. Kukin toi lautasellaan kuumat perunat takan äärelle. Claude vuoli tulen lämmöstä sulanutta juustoa kunnon vuolaisun perunoille. Samalla suli sydän racletelle. Ihanaa, herkkua, suloista, pehmeää.

Kerran pari talvessa kokoonnutaan ystävien luokse raclette-pöydän ääreen. Ei ole takkatulta mutta on raclette-grilli, joka hehkuu kuumana pöydän keskellä. Raclette-grillissä sulatetaan muutakin kuin raclette-juustoa. Isäntä on ihastunut erityisesti morbiere-juuston grillaamiseen. Minulle maistuu parhaiten se oikea alkuperäinen raclette-juusto, joka tuo makumuistot ja niiden mukana Juravuoriston mukanaan.

Raclette-illan juustoja

Raclette sopii hyvin kylmien iltojen ruoaksi, kun vain muistaa, ettei sen kanssa juoda kylmiä juomia. Sveitsiläiset suosittelivat teetä tai huoneenlämpöistä valkoviiniä.

Juravuoristossa racleten kanssa oli vain keitettyjä perunoita. Raclette-isännän pöydässä on monenlaista herkkua: keitettyjä perunoita, porkkanoita, parsakaalia; hillosipuleita, joskus myös pieniä etikkakurkkuja, tomaatteja; viipaloitua kinkkua. Juustonsyöjäisän kolmivuotiaallekin maistuu raclette. 


Mikä hauskinta: kun pöydässä on monenlaista juuston kanssa syötävää, jokainen voi valita oman ruokavalionsa maistuvaa. Yhteinen pöytä sopii kaikille.

Raclette-ilta neljälle

tarjottimellinen raclette-juustoa ja muita sulavia maukkaita juustoja leikattuna noin puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi
keitettyjä perunoita 2 – 4/ henkilö
4 – 8 keitettyjä porkkanoita
 1 – 2 keitettyä parsakaalia
hillosipuleita
pieniä etikkakurkkuja
joulukinkkua viipaleina

teetä tai huoneenlämpöistä puna- tai valkoviiniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti