lauantai 15. joulukuuta 2012

Belgian joulumuistoja: Gratinoidut endiivit



Joulun alla noin 10 vuotta sitten matkustin Antwerpeniin. Vietin herkkuloman ja hurahdin joulukoristeisiin. Ystäväni Valere on keräilijä, jonka koti on täynnä pieniä esineitä ja leikkikaluja. Hänen ja hänen vaimonsa Veerlen kanssa kävimme joulukoristemyymälässä. Ostin ensimmäisen lumikeijuni, joka leijailee korkeuksissa.

Lumikeiju

Valere ja Veerle laittoivat kotinsa olohuoneeseen joulun. Monet monituiset joulun fantasiahahmot ripustettiin leveän oven yläpuolelle. Niitä valaisivat moniväriset välkkyvät diskojouluvalot. Suomalainen puritaani olisi kauhistunut valojen, värien ja hahmojen runsautta, vaan minä rakastuin.

Sittemmin olen kartuttanut omaa fantasiahahmojeni joulukoristekokoelmaani vuosittain yhdestä kolmeen koristeella. Helsingissä hyvä valikoima fantasiaa on Hakaniemen hallin toisen kerroksen koristemyymälässä. 

Pari vuotta sitten kävin samaisessa Antwerpenissa helmikuussa i-ha-nas-sa joulukoristekaupassa. Punainen lasikyyhkynen tuo rauhaa joulukuusessa, hedelmillä leikittelevät tonttu ja keiju olivat aiemmin joulukodissa leveän oviaukon koristeina.

Valere hemmotteli minua myös belgialaisilla ruoilla. Syötiin kanipataa, ankeriasta, makkaroita ja tietysti frittejä eli belgianperunoita. Valeren erityisherkku oli raakalihavoileipä, jota käytiin ostamassa erityisestä voileipäkaupasta polkupyöräretkellä. 

Gratinoituja endiivejä ei syöty, mutta Belgian joulumuistoihin ne sopivat.

Endiivejä ja salottisipuleita

Gratinoidut endiivit 

3 – 4 endiiviä
2 salottisipulia
3 – 4 viipaletta hyvää keittokinkkua (kasvissyöjät: ruoan voi valmistaa myös ilman kinkkua)
2 dl ruokakermaa
2 dl vettä
2 dl maukasta mietoa juustoraastetta, esim. Västerbotten
3 rkl maissitärkkelystä
3 hyppysellistä jauhettua valkopippuria
rouhittua mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä ja voita paistamiseen

Puolita endiivit pituussuunnassa. Huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta vesi pyyhkeen päällä pois.
Laita paistinpannulle 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl voita tai keijua. Paista endiivejä miedolla lämmöllä siten, että ne pehmenevät mutteivät ruskistu kovasti.

Leikkaa keittokinkkuviipaleet pitkittäin puoliksi. Laita viipaleelle paistettu endiivin puolikas siten, että kun käärit endiivin kinkkuun, sauma jää alapuolelle. Lado kinkutetut endiivit uunivuokaan.
Paista salottisipulisilppu ja lisää endiivien päälle. 

Endiivit valmiina, kastiketta päälle ja uuniin.

Valmista kastike. Keitä kermaa, lisää siihen endiivi- ja sipulipannulta kiehuvalla vedellä huuhdeltu liemi. Saosta maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää juustoraaste ja sekoita.

Kaada kastike endiivien päälle. Koristele pinta mustapippurirouheella. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Herkuttele esimerkiksi kuumien keitettyjen perunoiden kanssa tai vaikkapa broilerin rintafileiden kanssa. 

Paista rintafileiden pinnat kiinni paistinpannulla. Aseta rintafileet uunivuokaan. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää liemi rintafileiden päälle. Peitä uunivuoka kannella ja paista samassa uunissa endiivien kanssa.

1 kommentti: