perjantai 23. marraskuuta 2012

Siskonmakkarasoppaa


Siskonmakkarasoppa

Mitä ovat siskot? Ne ovat rakkaimpia ihmisiä maailmassa. Isosiskoni ovat rakkaasti olleet tukenani kaikissa elämänmuutoksissani. Juuri nyt käyn läpi elämäni suurinta muutosta: Signora Salvian 45-vuotias elämänkumppani kuoli täysin yllättäen Aleksis Kiven päivänä sydänpussintulehdukseen. 

Elämänkumppani kutsui signoraa Madame Salviaksi ja apu- ja kumppanikokkina kokkasi, herkutteli, nautiskeli, tanssi ja lauloi lauantaisin, kun yhdessä tehtiin ruokaa. 

Kahden hengen taloudesta tuli yhtäkkiä odottamatta yhden hengen talous. Ihmettelen nyt, miten elämää eletään ilman 13 vuoden aikana syntynyttä kumppanuutta, ystävyyttä, rakkautta. Mitä tehdään viikonloppuisin, kun ei ole pikkupihaa, kun ei yhdessä keskustella, kun ei?

Tänään sytytin kynttilän rakkaani kuvan viereen ja aloin kokata. Ortodoksit uskovat, että vainajan sielu on maan päällä 40 päivää kuoleman jälkeen. Tuolla päivien määrällä on merkityksensä.

Vietimme rakkaani uurnanlaskun jälkeen muistolounasta Taverna Zorbaksessa. Oli kulunut 38 päivää hänen kuolemastaan. Muistolounas oli lämminhenkinen muistelutilaisuus, jossa söimme kauniita herkullisia kreikkalaisia ruokia: alkupalalautasen, pääruoaksi paperilammasta tai pariloitua siikaa, jälkiruoaksi jogurttia ja hunajaa tai sitruunasorbettia. Sielumme olivat mukana – ja hänen sielunsa meidän kanssamme.

Taverna Zorbas, kreikkalaiset alkupalat
Taverna Zorbas, pariloitu siika
Taverna Zorbas, paperilammas


Yhdessä muistelimme elämänkumppanini elämää sellaisena kuin me sen näimme ja koimme. Kokkaajana, grillaajana, pitkän matkan pyöräilijänä, yrttien viljelijänä, draamantajuisena heittäytyjänä, stand-uppia esittäneenä,  kielitaiturina. . . kaikkena sinä, mitä ihminen on. 

Ystävämme soittivat trumpetilla ja baritonitorvella Minä suojelen sinua kaikelta. Lauloimme yhdessä ja vilkutimme hyvästit. Lopuksi ennen jälkiruokaa Nino Rotan La Stradan trumpettimelodia vei meidät haikeuteen ja kaipuuseen. Tie vie.

Kun 40 päivää oli kulunut, ensimmäisen kerran tuli tunne, että haluan laittaa taas ruokaa. Siihen asti olin elänyt voileivillä, valmisriisipuurolla, Kokkikartanon valmiskeitoilla, anopin tarjoamilla ruuilla. Keitin tomaattisen tulisen sipulikeiton.

Tänään tuli tunne, että haluan siskonmakkarasoppaa. On turvan kaipuu -  ja mitä muuta siskonmakkarasoppa on kuin turvaa: tuttua makua, joka ei muutu. Joka on tätä elämää. Joka on.

Siskot ovat olleet ja ovat mukanani elämäni muutoksissa. Oikeat siskot, jotka ovat olleet elämässäni 48 vuotta, siskoystäväni, jotka kukin ovat tulleet elämäni eri vaiheissa mukaan elämään kanssani. 

On myös veljiä, joita voi kutsua siskoiksi. Niitä, jotka ovat kulkeneet rinnallani ja jotka ovat tulleet elämääni harrastusten, opiskeluiden, työn, elämänkumppanin kautta. 

Olennaista elämässä on, että on siskoja ja veljiä, ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa yhteisen pöydän ilon ja surun hetkinä, kaikessa elämässä. 

Ps. Vaikka ajattelin, etten kirjoittaisi elämästäni näin läheltä, en voi nyt muutakaan. Signora Salvia elää uutta elämää, totuttelee elämään yksin, mutta jatkaa kokkaamista – ja ihmettelee edelleen, mitä tehdään viikonloppuisin yksin. Ehkä tulevan vuoden aikana syntyy siskojen ja veljien yhteisiä lounaita ja illallisia – niitä samoja, joita toisen kanssa jaoin ja yhdessä valmistin 13 vuotta.

Siskonmakkarasopan aineksia

Siskonmakkarasoppa

3 isoa porkkanaa
pala lanttua
pala palsternakkaa
puolet kurttulehtisestä pienestä kaalista
8 cm purjoa
paketti siskonmakkaroita
5 – 10 oksaa timjamia (maassa kasvatettua vähemmän, ruukkutimjamia enemmän)
2 – 3 hyppysellistä rouhittua mustapippuria
1 tl merisuolaa
½ tl sokeria
2 rkl rypsiöljyä
n. 1 l vettä

Kuori ja pilko juurekset. Leikkaa kaali suikaleiksi. Leikkaa purjo ensin puoliksi. Huuhdo puolikkaista mullat pois. Leikkaa purjo viipaleiksi.

Paista juurekset rypsiöljyssä siihen asti, että tunnet kypsän juureksen tuoksun. Laita juurekset kattilaan. Paista samassa öljyssä kaaliviipaleita, kunnes tunnet kypsyvän kaalin tuoksun. Kaada kaalit kattilaan ja huuhdo pannu kiehuvalla vedellä.

Laita juuresten ja kaalin sekaan timjamin oksat, suola, pippuri ja sokeri kiehumaan. Hauduta miedolla lämmöllä niin pitkään, että juurekset ovat pehmeähköjä. Lisää purjo.
Pese sakset. Leikkaa siskonmakkarat noin sentin mittaisiksi paloiksi ja lisää keittoon. Keitä keittoa vielä 10 – 15 minuuttia.

Koristele annos tuoreilla timjamin lehdillä. Tarjoile esimerkiksi K-kaupan uutuusleivän eli gluteenittoman saaristolaisleivän kanssa.

Jäähdytä loppukeitto tiskipöydällä siten, että kaadat pöydälle hieman kylmää vettä ja asetat keittokattilan veden päälle ilman kantta. Pakasta lounasannoksissa syötäväksi työpaikkalounaina myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti