lauantai 7. joulukuuta 2013

Talven tarinoita: spagetti alla carbonara



Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa… Nurmen nukka on valkaistu. Kaduilla voisi luistella, jos haluaisi. Jää on mustaa; siihen ei jää jälkiä.


Spagetti alla carbonara pikkujoululahjojen keskellä. Lämmikkeeksi glögiä, jälkiruoaksi suklaasydämiä. Joulutähteä ei saa syödä; se on myrkyllinen.

Olen kuullut talven tarinoita, erilaisia muistoja perinteistä. Itsenäisyyspäivän perinteissä on suomalaista ruokaa, kynttilöitä, yhteistä TV:n katselua. Minäkin televisioton asettauduin ystävien TV:n ääreen seuraamaan Tampere-talon itsenäisyyspäivän konserttia, joka olikin tekstien ja musiikin juhlaa. Lausutut tekstikatkelmat olivat kovin perinteisiä, vaikka mukana olikin Kari Hotakaisen FinnHittsiä ja Rosa Liksomin Kreislandia. 

Juhla oli vaikuttava vaikka niin vakava, että muistojen musiikki toi kyyneleet silmiin. Toisaalta miksi ei olisi saanut kyynelehtiä, eläytyä yhteisiin tarinoihin, talvisiin tunteisiin?

Julkinen keskustelu on jakautunut kahtia: toisia tekstit ja varsinkin valinnat ovat ärsyttäneet; toiset taas kokivat päässeensä osallisiksi juhlasta, osallistuneensa yhteiseen juhlaan eikä vain katselemaan ja arvioimaan iltapukuja ja kuulemaan joka vuosi kuultuja vastauksia ikuisuus-kysymykseen: Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

Itsenäisyysjuhla vei katseen menneeseen, näytti yleisön kansallispuvut ja lottapuvut, joita harvoin nykyjuhlissa näkee. Lottapuvut toivat tuulahduksen sodasta ja sen konkretiasta. Samalla tavalla vanhat valkoharmaat sotaveteraanit muistuttivat niistäkin, joiden mieli murtui, niistä, joita ei juhlapuheissa muistella. Ville Kivimäen Tieto-Finlandian voittanut teos Murtuneet mielet (2013) on rajua luettavaa: se paljastaa todellakin sodan mielettömyyden. Teos ja Nelson Mandelan kuolema Suomen itsenäisyyspäivän aattona nostivat päivän keskiöön pohdinnan, ei niinkään juhlintaa.

Jokainen juhla on juhla omassa kontekstissaan. Miksi ei ole iloa itsenäisyyden juhlimisessa, kysyi joku. Mietin samaa ja vastaan: itsenäisyys koetaan lahjana. Siitä on pidetty kiinni, sitä ei ole menetetty. Lahjaa ei ole annettu pois. Siksi itsenäisyyspäivä on vakava juhla. Lahjaa kunnioitetaan. Eikä lahjahevosen suuhun saa katsoa, lahja otetaan sellaisena kuin se annetaan. Lahjaa ei arvostella.

Toisen maailmansodan lahja italialaiselle ruokakulttuurille oli spagetti alla carbonara. Tarina kertoo ruoan syntyneen Roomassa. Erään tarinan  mukaan amerikkalaiset miehittäjät halusivat syödä munia ja pekonia aamiaisekseen kuten kotonakin. Italialaiset lisäsivät ruokaan spagetin. Toinen tarina kertoo, että amerikkalaisissa avustuspaketeissa oli munia ja pekonia – ja näistä aineksista syntyi täyttävä ruoka, jolla nälän, sodan ikuisen seuralaisen, sai pidettyä loitolla.

Taidehistorioitsija Tuula Karjalainen kertoo Tove Jansson -elämäkerrassa Tee työtä ja rakasta (2013), kuinka Suomessa sodan aikana kerättiin marjoja, sieniä, yrttejä, lehtiä. Janssonien perheen taloudenhoitaja Impi ”poimi perheelle apiloita, vadelmanlehtiä ja ’mitä vain – meistä on tullut varsinaisia ruohonsyöjiä, jos joskus saa syödä lihapalan, tuntee itsensä oudoksi ja villiksi kuin Tarzan’.” (Tove Janssonin kirje Eva Konikoffille 22.7.1942)  

Spagetti carbonara on tarzanien ruokaa: se on täynnä proteiineja ja rasvaa. Se on talvinen täyttöruoka, jonka lempeys lämmittää pakkasessa ja lumimyrskyssä. Roomalainen sota-ajan ruoka tuo ilon myös suomalaiseen ruokapöytään. Ehkä se ei kuitenkaan mahdu itsenäisyyspäivän coctail-palojen ja piirasten joukkoon. Seuraavan itsenäisyyspäivän juhlaruokiin voisi ujuttaa sota-ajan teemaakin: ainakin ruoka olisi kotimaista lähiruokaa, ja terveellistä lihatonta. Joukkoon voisi tietysti sujauttaa yhden lihapalan kullekin juhlijalle, jotta jokainen saisi tuntea itsensä tarzaniksi.


Nosta kulhosta kahdella haarukalla sopiva annos lautaselle spagetti alla carbonaraa, joka kuvassa on valmistettu riisinuudeleista.
Spagetti alla carbonara
kahdelle

1 pkt amerikanpekonia (170 g)
3 – 4 valkosipulinkynttä
1,5 dl juuri raastettua grana padano –juustoa
1 kananmuna
tilkkanen ruokakermaa
1 rkl mustapippurirouhetta
hiukan suolaa
spagettia tai riisinuudeleita

Pilko amerikanpekoni noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Levittele ne paistinpannulle. Lisää niiden päälle kuoritut ja puoliksi pienityt valkosipulinkynnet. Hauduta pekonit rapeiksi omassa rasvassaan. Jos pekonista irtoaa paljon rasvaa, kaada ne kypsinä lautaselle, jonka päällä on paksu kerros talouspaperia. Anna rasvan imeytyä paperiin.

Raasta juusto. Sekoita kastikeainekset: vatkaa munan rakenne haarukalla rikki, lisää joukkoon juustoraaste. Lisää seokseen kermaa, jos seos tuntuu liian paksulta. Alkuperäisessä roomalaisreseptissä ei ole kermaa. Sekoita kastikkeeseen juuri rouhittu mustapippurirouhe ja hyppysellinen suolaa.

Keitä pasta al dente –kypsäksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois. Sekoita kuuman spagetin tai nuudelien joukkoon kastike ja sen jälkeen paistetut pekonin ja valkosipulin palat. Jätä pekonipaloja vielä tarjoiluannoksen päälle koristeiksi. Tarjoile kulhosta. Nosta spagettia tai nuudeleita italialaiseen tapaan kahden haarukan avulla lautaselle sopiva annos. Nauti kuumana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti