sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Vihreää voimaa: Kolmen kaalin keitto




Kolmen kaalin keitto: lehtikaalia, parsakaalia, kukkakaalia.
Maarian päivänä (25.3.) maan pitäisi olla paljas, jotta kevät edistyisi kesäksi: ”Turhaan saa huhtikuussa kesää odottaa, ellei Maaria maata näytä.” Tänä vuonna näyttää siltä, että huhtikuussa saa odottaa kesää – kesä saattaa vaikka jo olla ovella.

Maarian päivä on myös kevätpäivän tasauksen pohjoinen juhla. Työväenopistoissa Maarian päivää juhlittiin Kevät-Maaria –juhlissa, joilla aikuisopiskelijat saatiin jaksamaan lukukauden loppuun asti työn ohessa sivistymistä ja yhteistä oppia. 

Tänä vuonna Helsingin työväenopiston 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin yli 40 vuoden tauon jälkeen Kevät-Maaria. Juhlan merkiksi julisteeseen valittiin maariankämmekkä – suomalainen orkidea, kukka, joka kasvaa kosteikoissa ja niiden reunamilla. Vihreydessä sen hennon vaaleanpunainen kukkavarsi nousee uljaasti.

Grafiikka: Tommi Jäkkö; tuotanto: Helsingin työväenopisto

Kevät-Maaria –juhlassa elettiin perinteen ja uuden rinnastuksessa. Kuultiin ja laulettiin yleisön kanssa musiikkia, hauskaa ja humoristista, mutta myös ylevää. Runonlausunnastakin saatiin nauttia. Katsottiin juhlapuhujan työväenopiston historiaan koostama kuvasarja nykyisistä ja työväenopiston alkuaikojen opiskelijoista. 1920-luvun naisopiskelijoilla oli komeat lierihatut Suomenlinnan retkellä otetussa suuressa ryhmäkuvassa. 

Opiskelutoiminta ei nimittäin ollut vain vakavaa sivistystä vaan tärkeä osa yhteisöllisyyttä olivat yhteiset juhlat ja retket. Kokoonnuttiin yhteen viettämään yhdessä vähäistä vapaa-aikaa. Oltiin mutkattomasti yhdessä niin kuin työväenopiston vuoden 2014 Kevät-Maaria -juhlassakin.

Kevät-Maarian julisteen pohjaväri vihreä virittää odottamaan huhtikuuta, sitä vihreyttä, jota luonto toivottavasti pian alkaa tarjota. Vihreän voimaa antaa myös Kolmen kaalin keitto, joka sai alkunsa nepalilaisessa ravintolassa maistellusta vihreästä kasviskeitosta. Samanlaista ei syntynyt kuin ravintolassa, mutta Kolmen kaalin keitto on vahvaa ja voimistavaa, samalla kun se on kevyttä – siis aivan sopivaa kaalikeittodieettiin, jos joku bikinikaudesta jo haaveilee. Laihan valkokaalikeiton sijaan täyteläistä, runsasta kaalikeittoa. Rannallekin voi mennä sitten mutkattomasti yhdessä iloisesti laulellen. Tai opiskelemaan päivisin ja iltaisin itselleen uutta. 

Ennen vanhaan laulu oli opintopiirin alkamisen merkki: oppitunnit aloitettiin yhteislaululla vielä 1970-luvulla. Ehkäpä Kolmen kaalin keiton vihreällä voimalla voisi virittää laulunkin soimaan – ainakin keittiössä kokkaillessa.

Anna kaalien soida hyvin yhteen keitossa.  


Kolmen kaalin keitto

200 g lehtikaalia
200 g parsakaalia (300g:n parsakaali, josta on kantaosa leikattu pois)
200 g kukkakaalia
1 ½ kuivattua habaneropalkoa
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
kiehuvaa vettä
basilikaa
ruohosipulia

Pese kaalit. Huuhtele siten, että kaaleihin ei jää hiekkaa.

Leikkaa lehtikaalit n. 3 senttiä leveiksi suikaleiksi. Paista suikaleita oliiviöljyssä siten, että lehtikaalit pehmenevät ja niiden väri muuttuu tummanvihreäksi. Lisää pannulle paistamisen aikana kuivatun habaneron palasia ja pilkotut valkosipulin kynnet.

Kun lehtikaalit vaikuttavat vielä rapeilta mutta niistä leviää kuitenkin kypsän tuoksua, kaada ne keittokattilaan paistettuine valkosipuleineen sekä habaneroineen. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja kaada vettä kattilaan siten, että kaalit peittyvät.

Lisää keittoon parsakaali ja kukkakaali pilkottuna kukiksi. Anna näiden vihannesten kypsyä höyryssä lehtikaalien päällä.

Kun parsa- j a kukkakaalien palat ovat pehmeitä, lisää siihen tuoreita basilikan lehtiä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. 

Jos keitto on kovin sakeaa, lisää kiehuvaa vettä.

Mausta keitto suolalla. Lisää lopuksi keittoon tuoretta ruohosipulia.

Nauti sellaisenaan alkuruokana tai leivän kanssa kevyenä pääruokana.

 



1 kommentti: