lauantai 29. maaliskuuta 2014

Sunnuntaiaamiaiselle: punavalkoinen munakasrulla



Rooma, hotelli ja runsas aamiainen. Eräänä rauhallisena aamuna aamiaishuoneen hoitaja on laittanut pöytään mozzarellarullaa, jonka toinen aines on punasikuri. Aah, mikä makunautinto: pehmeä mozzarella ja karvas punasikuri.

Tuollaista pehmeää levyksi levittyvää ja rullaksi muotoutuvaa mozzarellaa ei saa  Suomesta, mutta sunnuntaiaamun velttoiluun, rauhaheräämiseen kätevä emäntä voi jo edellisenä iltana valmistaa munakasrullan, jonka sisällä yhdistyvät nuo kaksi hurmaavaa makua. Punasikuria pehmitetään suomalaiseen makuun sipulilla ja sokerilla.

Hyvä kaunis päivä alkakoon munakasrullalla. Se vie pitkälle kävelylle, juuri sellaiselle, joita Rooman turistikin työkseen tekee: kävelee kilometreittäin, näkee jokaisella askeleella vanhaa uutta, tuttua ja vierasta, maistaa ilman, haistaa ravintoloiden tuoksut, saa päälleen suihkulähteen vesipisarat. Heittää kolikkonsa lähteeseen, palaa ainakin joskus muistoissaan takaisin Roomaan.

Hyvän päivän aamiaista, kesäajan aamiaista: punavalkoista munakasrullaa.

Munakasrulla: mozzarella ja punasikuri pilkottavat.



Punavalkoinen munakasrulla

Uunimunakas

400 g kesäkurpitsaa
1  - 2 tl hienoa merisuolaa
4 kananmunaa
1 tl valkopippurirouhetta

Valmista ensin uunimunakas. Kuori kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä raasteeksi. Laita raaste lävikköön ja sekoita joukkoon 1 – 2 tl merisuolaa. Laita raasteen päälle paino ja anna nesteiden valua raasteesta noin puolen tunnin ajan.

Vatkaa munat haarukalla. Lisää valutettu kesäkurpitsaraaste ja valkopippurirouhe.

Levitä munakasmassa leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 10 – 15 minuuttia 200 asteessa, kunnes munakas on hyytynyt ja sen pohja on kauniisti ruskettunut. Tarkkaile viimeisten minuuttien ajan munakasta, että se ei pala.

Jäähdytä uunimunakas ja valmista sillä aikaa täyte.

Täyte

pieni kerä punasikuria eli punaista salaattia
1 keltasipuli
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä
½ tl sokeria
1 rkl oliiviöljyä
1 pallo mozzarellaa

Leikkaa sipuli ja punasikuri kuutioiksi. Riivi timjamin oksista lehdet erilleen.

Paista sipulikuutioita oliiviöljyssä, jonka joukkoon olet sekoittanut timjamin lehdet. Kun sipulit ovat kuullottuneita, lisää punasikurikuutiot ja sokeri. Paista kaikkia yhdessä niin kauan, että punasikuri pehmenee ja sen väri muuttuu violetinpunaisesta tummanruskean punaiseksi.

Punavalkoinen munakasrulla

Irrota jäähtynyt munakaslevy varovasti leivinpaperista siten, että se ei hajoa. Levitä munakkaan toiseen päähän noin 10 sentin päähän reunasta punasikurisipuliseosta noin 10 sentin levyiselle alueelle. 

Leikkaa mozzarellapallo hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kasvistäytteen päälle siten, että mozzarellaviipalejonojen välissä on noin 5 cm tilaa.

Rullaa munakas täytteineen varovasti kokonaiseksi rullaksi. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä annospaloja.

Nauti kylmänä tai vielä hieman lämpimänä aamiaisruokana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti