sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kevääseen: lehtikaalilasagne



Lasagne bianca lehtikaalista ja kesäkurpitsasta


Voiko meren aaltoihin kyllästyä? Kun meri aina ja aina vaan humisee, aallot kumisevat rantakallioihin. Voiko kirkkaaseen aurinkoon väsyä? Kevään julmaan valoon, joka paljastaa kasvojen valkeuden, maiseman harmauden.

Meren aaltoja kuuntelin Commissario Montalbanossa, italialaisessa dekkarissa, joka sijoittuu Sisiliaan. Välimeren aallot kohisevat filmissä, aurinko räköttää jatkuvasti, sokaisee silmät. Montalbano syö jokaisessa jaksossa pastaa pari kertaa, yleensä rantaravintolassa, jonka omistajan hän tuntee. Pöydällä on vihreä lasipullo kivennäisvettä ja viinipullosta on yleensä juotu puolet. Arkilounas vaikuttaa sulavalta rauhalliselta sivistyneeltä.

Katsomassani jaksossa Montalbano saa myös kotiruokaa. Hänen tyttöystävänsä Livia laittaa jotain lasagnen näköistä ruokaa, mutta ruoan laatu ei ole kohtauksessa tärkein asia. Tärkeintä on se, että Montalbano hyväksyy Livian laittaman ruoan, kehuu sitä ensin hieman nyrpisteltyään. Rakastavaiset kisailevat ruoan äärellä: nyrpistely onkin pelkkää fuulaa; oikeasti ruoka on hyvää, herkullista – tai niin ainakin Montalbano väittää. 

Katsoja ei kuitenkaan tiedä, onko pasta juuri oikeanlaista. Ruokaa ei pääse maistamaan, ei haistamaan eikä se välity TV-ruudulta samanlaisena kuin meri ja aurinko, jotka voi tuntea ihollaan suolana ja poltteena.

Ruoka on parasta kun sen tekee itse. Pastaan ei kyllästy koskaan. Maissipasta on maukasta, jopa parempaa kuin vehnäpasta. Maissipasta kovettuu usein, jos sitä joutuu säilyttämään seuraavaan päivään keitettynä jääkaapissa. Maissipastaa on erimallisina vähemmän saatavilla kuin vehnäpastoja, joiden muotoja Italiassa on kymmeniä. Harvinaisia maissista ja riisistä valmistettua lasagnelevyjä löysin pienestä herkkukaupasta sattumalta. Olin jo pitkään haaveillut lasagnesta – ja sitä sain: La Rosa Pastificion lasagnelevyt tulivat luokseni töölöläisessä viinitarvikkeiden kaupassa, ceestashopissa (Töölöntorinkatu 5). 

La Rosa - maissista ja riisistä lasagnelevyt



Lasagne tuo auringon harmaaseen kevääseen, kun talvi painaa niskassa. Lasagnea ei tarvitse tehdä tomaattikastikepohjaiseksi. Itse asiassa italialaisissa ruokablogeissa on paljon ohjeita lasagne biancasta eli valkoisesta lasagnesta. 

Erityisen suosittua vaikuttaa olevan nyt keväällä tehdä ruokaa erilaisista vihreistä lehdistä. Scarolalasagnen reseptin näin uutisvirrassa – etsin scarolaa sanakirjoistani ja netistä. Se on englanniksi escarole, ja suomeksi ehkä friseesalaatti tai endiivi, kuten google väittää. Koska suomalainen salaatti on varsinkin keväällä kasvihuoneessa kasvatettuna lötköä ja liian vaaleanvihreää, muunsin scarolalasagnen lehtikaalilasagneksi. Ja ah, valkoinen lehtikaalilasagne vei kielen mennessään.

Lasagneen ei kyllästy. Lasagne tuo meren aallot kotiin, jonka ikkunasta näkyy vielä hiukkasen lunta ja paljaat puut. Johon ei kuulu aaltojen taukoamaton loiske, jota alkaa olla jo ikävä. Aaltoja, joihin ei kyllästy.

Lehtikaalilasagnea, vihreää alkavaan kevääseen, kasvisruokaa paaston aikaan. Kevennystä ja vähennystä. Suuritöinen lasagne palkitsee: se antaa. 

Gnam gnam - valmista lehtikaalilasagnea


Lehtikaalilasagne

4 suurehkoa lasagnelevyä (maissiriisilasagne, esim. La Rosa)
200 g lehtikaalia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
6 dl valkokastiketta: 6 dl kermamaitoa ja 2 dl vaaleaa kastikesuurustetta (glut.)
1 tl valkopippurirouhetta valkokastikkeeseen
1 rkl kapriksia
3 dl juustoraastetta emmental-tyyppisestä juustosta

Keitä lasagnelevyt al dente –kypsiksi laakeassa kattilassa tai paistokasarissa suolatussa vedessä. La Rosa –pasticcerian lasagnelevyt tarvitsevat noin 10 minuuttia kypsyäkseen.

Huuhtele lehtikaalit. Keitä niitä 5 minuuttia. Valuta vesi ja laita kaalit jääkylmään veteen, jotta niiden vihreys säilyy kirkkaana. Puristele kaaleista vesi pois ja leikkaa ne pari senttiä leveiksi suikaleiksi.

Pilko sipulit pieniksi. Paista niitä, valkosipulin paloja ja yrttejä hetkinen pannulla. Lisää joukkoon kaalisuikaleet.

Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa ne viipaleiksi.

Tee paksu valkokastike kerman ja maidon sekoituksesta. Mausta se valkopippurirouheella.

Valmista lasagne. Laita neliskulmaiseen vuokaan pohjalle ruokaöljyä. Laita alimmaiseksi levy lasagnea. Kokoa sen päälle kesäkurpitsaviipaleista kerros. Lisää päälle hieman paistettua lehtikaalia ja juustoraastetta. Valuta ¼ valkokastikkeesta kerroksen päälle. 

Lisää taas yksi lasaganelevy ja sen päälle loput kesäkurpitsaviipaleet. Lisää kaprikset tähän kerrokseen. Laita taas osa lehtikaaleista kesäkurpitsojen päälle. Hieman juustoraastetta ja ¼ valkokastikkeesta vihannesten päälle.

Lisää lasagnelevy, sen päälle loput kaaliseoksesta, melkein kaikki juustoraasteesta ja ¼ valkokastikkeesta.

Päällystä lasagnevuoka vielä yhdellä lasagnelevyllä, jonka päälle kaada loput valkokastikkeesta. Ripottele loput juustoraasteesta kastikkeen päälle.

Paista puolisen tuntia 200 asteessa.

Lehtilasagne valkokastike- ja juustoraastehunnussa uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti