tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hyvää Suomesta: juurevaa häränhäntäkeittoa



Juureva häränhäntäkeitto ja EilaMarin tattarihapankorput


”Käypäs hakemassa saparonleikkuuveitsi”, huudettiin äidilleni lapsena 1930-luvulla. Naapurista oli tarvis saada apua. Kun sitten pikkutyttö tuli tyhjin käsin takaisin, saparonleikkuuveistä ei enää tarvittu. Porsas oli teurastettu, veret valutettu ja tyttö säästyi kuulemasta sian kiljuntaa ja hätää henkensä edestä.

Saparonleikkuuveistä ei tarvita häränhäntien leikkaamiseen. Hännät saa valmiiksi pilkottuina kaupan pakkauksessa tai ne voi pyytää pilkottaviksi lihakaupassa. Ns. halvemmat ruhonosat ovat nykyistä suomalaista ruokatrendiä: munuaisia, maksaa, sydäntä saa useimmiten tilauksesta herkkuliikkeistä, kauppahallista tai maahanmuuttajien perustamista ruokakaupoista. Sisäelimistä ja luisista lihoista on tullut suomalaista nyky-gourmet’ta, vaikka alun perin ne olivat säästeliäisyyttä: kaiken tarpeeseen käyttävää ruokataloutta.

Suomalainen ruoka on talviruokaa. Kylmän ja pitkän talven kestämiseksi kesän ensi vihreisiin asti tarvitaan vahvaa ruokaa ja juureksia, jotka säilyvät kellareissa. Talviruokaa on hauduttaminen, pitkään uunin lämmössä kypsentäminen. Uuniahan oli pakko ennen vanhaan lämmittää, jotta pakkasista olisi selvitty hengissä. Umpimähkässä säilyi kytö, kydöstä tuli tuli ja tulesta lämmön hohka.

Uuniruoat saavat uunin hohkasta oman arominsa. Itäsuomalaisessa ruokaperinteessä haudutetut padat antavat yhteisen ruokapöydän ilon isommallekin joukolle talven yli sinnitteleviä.

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, sanoo isäni äitinsä opettamana - ja suu napsaa. Häränhäntäkeitossa sanonta todellistuu: kun keitetty liha paistetaan sianrasvassa eli pekonissa, se saa lisää tuhtiutta makuunsa.

Suomalainen ruoka ei ole mautonta eikä suomalaista ruokaa tarvitse soijalla marinoida: suomalaisen ruoan maku syntyy läheltä, hyvässä rypsiöljyssä kypsennetyistä juureksista ja kesän pitkän auringon kasvattamista yrteistä.  Maut ovat vanhanaikaisen tuttuja, niitä ruokia, jotka ovat olleet koko elämän sulostuttajia. Mutta maut ovat myös uusia: suomalaista fuusiota idän ja lännen rajalla elämisestä syntyneitä, useimmiten etelästä kuin pohjoisesta tuotuja. 

Pohjoinen todellisuushan on ruoassakin koko ajan läsnä: pohjoinen niukkuus, pohjoinen tarpeeseen säästäminen, pohjoinen pakkasen lämpö ja vonkuvat jäät, revontulet, tähtikirkas taivas, jossa täällä pohjantähden alla loistaa ikkunasta valo ja tulen kajo, savupiipusta tupruaa savu ja uunissa odottaa pata.

Kevään ja kesän vihreyttä odotetaan, talvi on vielä uunissa: juurekset antavat keväälle voiman kasvattaa uudet vihreät. 

Juureva häränhäntäkeitto on keittoa. Keitot ovat arkiruokaa – häränhäntäkeitto on pyhäpäivän ruokaa. Kiireiseen arkeen sen valmistaminen on vaivalloista, mutta kuten parhaat ruoat aina: häränhäntäkeittokin paranee maustuessaan seuraavaan arkipäivään jääkaapissa ja siten arjessakin saa paistetun keitetyn maun juhlaa. Sellaisia ovat parhaat suomalaiset ruoat: ne säilyvät pitkään kuten uunin lämpökin. Maku hohkaa puhtaana ja kirkkaana mielessä, kun ja vaikka juuri samaa ruokaa olisi edellisen kerran saanut lapsena. Silloin kun saparonleikkuuveistä haettiin.


Juureva häränhäntäkeitto
neljälle pääruoaksi

Häränhäntäliemi
900 g häränhäntiä, leikattuna 4 palaksi
1 porkkana
½ palsternakka
1 keltasipuli kuorineen
3 oksaa timjamia
2 laakerinlehteä
1 tl mustapippureita

Leikkaa häränhännistä ylimääräiset rasvat pois. Laita lihat luineen kattilaan. Lisää kylmää vettä päälle. Kiehauta kiehumispisteeseen. Kaada vesi pois vaahtoineen.
Laita lihat uudestaan kattilaan. Lisää kylmää vettä päälle ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto pois liemen pinnalta. Lisää porkkana, palsternakka ja sipuli kuorineen sekä mausteet liemeen. Älä lisää suolaa tässä vaiheessa. Hauduta lientä 3 tuntia miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa.

Häränhännät ja juurekset padassa

Juureva häränhäntäkeitto

pieni kyssäkaali
¼ lanttua
4 porkkanaa
1 palsternakka
170 g amerikanpekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl – 1 rkl rypsiöljyn ja voin sekoitusta
2 - 4 oksaa tuoretta meiramia palasina
2 oksaa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
½ - 1 dl kuivaa sherryä
1 rkl merisuolaa

Kuori juurekset ja pilko ne 2 x 2 cm kuutioiksi. Leikkaa sipulit samoin kuutioiksi.
Paista juureksia rypsiöljyn ja voin sekoituksessa siten, että ne saavat kauniin pinnan ja juuresten mehut pysyvät juurespalojen sisällä. Siirrä juurekset kulhoon odottamaan.

Nosta häränhäntälihat liemestä reikäkauhalla. Säästä liemi.

Paista pannulla pekonia pieninä palasina ja anna rasvan jäädä pannuun. Lisää rasvaan sipulit sekä valkosipulin palaset ja kuullota ne. Lisää joukkoon meirami. Kääntele. Paista valutetut häränhännät pekonien, sipulien ja meiramin kanssa. Lisää lopuksi sherry ja kiehauta alkoholi pois.

Sherrystä tulee keittoon makeutta. Jätä sherry pois tai vähennä sen määrää, jos et pidä makeasta.

Laita uunipataan häränhäntäsipulipekonisherryseos. Huuhtele paistinpannu kiehuvalla vedellä ja lisää huuhdevesi pataan. Lisää myös häränhäntäliemi, josta on kuorittu pois mahdollinen rasvakerros. Sekoita suola liemeen.

Lisää pataan paistetut juurekset häränhäntien päälle. Laita pinnalle mausteet.

Hauduta keittoa uunissa miedolla lämmöllä 1 – 2 tuntia siten, että häränhäntien liha on mureaa ja helposti haarukalla lohkeavaa.

Tarjoile ruis- tai tattarihapankorppujen ja voin kanssa.


Hyvää Suomesta –tuotteet
Virgino luomu rypsiöljy
Juustoportti kirnuvoi
Järvikylä, ruukkutimjami
Järvikylä, ruukkumeirami
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti