sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kakkupäivän jälkeen: voimainen parsakaalikeitto



Kakkuja, kakkuja on pullollaan kaikki ruokalehdet, nettisivut, blogit. Kakkua on syöty monessa perheessä äitienpäivänä – ja vielä monta kakkujuhlaa on edessä toukokuussa, kesäkuussa, heinäkuussa ja vielä elokuussakin. 

Äitienpäiväruusut puutarhahuivissa ja voimainen parsakaalikeitto

Kesän pitkä kakkukausi on aluillaan: valmistujaisia, syntymäpäiviä, protujuhlia, rippijuhlia, häitä. Kaikki kakut ovat sokeria ja sokerihumalan jälkeen maistuu mikäpäs muukaan kuin suolainen keitto, joka keventää kevättä ja kesää.

Voimainen parsakaalikeitto antaa voimaa kevätväsymykseen, viimeisiin viikkoihin ennen lomaa, joka sitten tuo tullessaan ne kakut. 

Valmistin ensimmäisen kerran samaan tapaan tehtyä keittoa Claudia Rodenin Italialaisen keittokirjan mukaan pinaatista. Kirjan resepti on nimeltään Pinaattikeitto modenalaisittain. 

Keittokirja, jonka välissä on lehdistä kerättyjä reseptejä ja muistilappuja - ajalta ennen netin reseptikokoelmia.

Sain tuoretta pinaattia naapurin pojalta, joka oli tuolloin toisella kymmenellä. Hän oli kasvattanut pinaatit omalla palstallaan ja antoi ylijäämäsatoa minulle. Muistan pojan keiton mausta, joka on poikkeuksellisen vahva.

Pinaatti oli pieni lahja, jonka muistaa, koska se oli ainutlaatuinen ja itsetehty niin kuin äitienpäiväkortit ja kakutkin: aina ainutkertaisia, koska lapsi kasvaa ja lahja muuttuu lapsen myötä. Samanlaisia ainutkertaisia lahjoja voi antaa myös kesän juhlijoille: jotain sellaista, joka ei unohdu.

Voimainen parsakaalikeitto ei saa unohtua jääkaappiin. Se täytyy syödä heti kuumana ja vahvistavana. Se sopii hyvin alkuruoaksi liemimäisenä keittona, mutta jos sen kanssa tarjoaa tuhtia leipää, niin se toimii pääruokanakin. 

Keitto on hyvää myös silloin, kun on menettänyt ruokahalunsa. Ja milloinkas herkkusuu menettää ruokahalunsa? Joskus niinkin käy: kun esimerkiksi sairastuu tai rakastuu. Molemmissa tapauksissa kevyt keitto pitää kuitenkin hengissä. Voista saa voimaa, parsakaalista C-vitamiinia. Molemmilla jaksaa ja jaksaa – toipuu ja elpyy talvesta.
 

Voimainen parsakaalikeitto
kuudelle hengelle

500 g parsakaalia
400 g kesäkurpitsaa
4 kananmunaa
1 ½ dl parmesaaniraastetta
50 g voita
1 – 1,5 l liha- tai kasvislientä (luomukuutiot)

Höyrytä parsakaalin kukinnot melkein kypsiksi. Kuori kesäkurpitsa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuullota kesäkurpitsan palat pehmeiksi voissa. Siirrä ne kulhoon. Paista parsakaalin kukinnot samassa voissa tai lisää voita, jos se on imeytynyt jo kokonaan kesäkurpitsoihin. Siirrä parsakaalit samaan kulhoon ja soseuta vihannekset esim. sauvasekoittimella.

Keitä sillä aikaa liha- tai kasvisliemi. Lisää liemeen parsakaalien höyrytysvesi. Huuhtele joukkoon myös vihannesten paistoliemi.

Sekoita parmesaaniraasteeseen kananmunat. Vatkaa kananmunajuustoseos vihannesseokseen.

Pienennä kiehuvan liemen lämpöä ja vatkaa voimakkaasti vihannesmunajuustoseos liemeen.

Keiton on tarkoitus olla kermamaista. Siitä tulee tällä liemimäärällä ohuehkoa, mutta voimakasta maultaan.

Keiton vihannekset voi korvata esim. 800 grammalla pinaattia tai nokkosta tai käyttää puolet pinaattia ja puolet kesäkurpitsaa.

Keittoa kannattaa valmistaa vain kerralla syötävä määrä, koska kananmuna ja liha/kasvisliemi pilaantuvat herkästi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti