tiistai 20. toukokuuta 2014

Villin puutarhan satoa: fetanokkospiirakka


Fetanokkospiirakka kesän sato- ja säilöntäkauden odotuksessa



Ja niin helle joutui jo taas pohjolaan – ja huhhuh, huokaillaan. Ukkonen painostaa. Kuuma kuivaa suuta. Suolaa, suolaa, ruumis huutaa. Vettä!

Viikonlopun villin puutarhan retkeltä junatuliaisena oli iso pussillinen nokkosia, suloisia pikkuisia nokkosen taimia, jotka nekin polttavat sormia kuin hehkuvana helottava aurinko heiniä haravoivaa. Nokkoset kulkivat hattuhyllyllä kevyinä vihreinä tuliaisina. 

Polttavat tuliaiset odottavat pesemistä, juurista ja varsista puhdistamista ja ryöppäämistä.

Nokkoset odottivat seuraavaan iltaan, että pääsivät ryöpättäviksi. Koko koti sai nokkoskasteen keitinveden hajullaan, joka ei suoraan sanottuna ole mikään sulotuoksu. Sen sijaan tuoreet pikkunokkoset tuoksuvat raikkaille, ne tuoksuvat tulevalle kesälle, joka taas yhtäkkiä leimahti täyteen kukoistukseensa.

Villi puutarha on ollut hoidotta melkein kymmenen vuotta. Siellä on upeita pioneja, unikkoja ja kaiken maailman perennoja, joille ei ole nimiä – ainakaan harjoittelevien puutarhan hoitajien mielessä. Vanhoja kukkapenkkejä peitti pitkä kuiva heinä, jonka joukosta haravalla ja rapsutusharavalla etsimällä alkoi löytyä pikkuruisia taimia ja versoja. Puutarhasta on muistinvarainen kukkien kartta, mutta kartalla ei kerrota, mikä on sellainen kukka, jonka taimi on viininpunainen.

Villin puutarhan lumo on ihmeellinen. Puutarhasta tietää, että siellä on jotain pitkään kasvatettua ja hyvin hoidettua. Tuntuu siltä, että puutarhalla on salaisuus, jota se alkaa pikkuhiljaa paljastaa. Se näytti jo pääsiäisenä esiin kaivetun narsissien ja skillojen valtakunnan. Mutta se ei kerro kaikkea heti: edessä on kesän mittainen jännitys, ilo ja kasvun ihme. 

Puutarha ei kaipaa vielä uusia kasveja; vanhat haluavat nousta ensin esiin ja näyttää kauneutensa. Vettä! Vettä! Nekin huutavat helteellä, odottavat antoisaa kättä, haluavat kukoistaa niin kuin joskus ennen, kun niitä hoidettiin päivittäin. Vierestä vietiin nokkoset, juolavehnät, vuohenputket ja annettiin ylpeille kukille tilaa olla omassa ylväässä rauhassaan.

Nokkossotaa käytiin ja sitä käydään. Pikkunokkosten kitkemisestä ja muutaman nokkosen syömisestä ei taida olla paljon iloa. Ne ovat sikiävää sorttia – niitä saisi syödä joka päivä ja joka ikinen yö, jos niistä syömällä haluaisi päästä eroon. Nokkosista voisi keittää lannoitettakin, mutta keittämisen ja keitinliemen haju on niin vahva, että se on parasta tehdä kesäkeittiössä ulkotulilla.

Kerran vuodessa siis nokkosista ruokaa. Tällä kertaa piirakkaa perinteisen fetapinaattipiirakan tapaan. Se on suolaista: sopivaa helleruokaa, vaikka piirakan paistaminen helleiltana onkin hulluutta. Uuni lämmittää, ulkoilma lämmittää, ihoa polttaa vielä yhtäkkinen auringonpaiste. 

Elämä on paradoksi, mutta villin puutarhan herkkuja täytyy saada – lisääkin, jos vain annetaan. Pari kourallista nokkosia on pakkasessa; pakkasesta saa alkukesän maun pakkasessa. Huhhuh, säilöntäkausi on alkanut!


Fetanokkospiirakka (gluteeniton)

Pohja

1,5 dl hienoa riisijauhoa
1,5 dl perunajauhoa
0,5 dl maissitärkkelystä
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Lisää taikinaan kermaviili ja kananmuna.
Laita taikina voideltuun piirakkavuokaan (25 cm halkaisija). Paista pohjaa noin 10 minuuttia tai kunnes pohjan pinta alkaa hieman nousta ja revetä.

Fetanokkospiirakka valmiina uuniin esipaistetulla pohjalla.

Täyte ja koristeet

200 g fetajuustoa palana
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 sipuli
nyrkin kokoinen nyytti ryöpättyä nokkosta (n. 2 dl)
½ dl kermaa
1 kananmuna
1 tl mustapippurirouhetta
1 rkl tuoretta basilikaa
oliiviöljyä

Kuori kesäkurpitsa. Leikkaa kesäkurpitsa ensin poikittain puoliksi. Leikkaa puolikkaista ohuita siivuja, jotka laitat myöhemmin piirakan päälle. Säästä kauneimmat siivut piirakan päälle. Pilko loput kesäkurpitsasta pieniksi kuutioiksi.

Pilko sipuli pieneksi. Kuullota sipulia ja kesäkurpitsakuutioita oliiviöljyssä. Lisää joukkoon nokkosnyytti. Kun vihannekset ovat hieman kypsyneet, kaada ne sekoituskulhoon.

Soseuta vihannekset. Murustele puolet fetajuuston palasta. Sekoita vihannessoseen joukkoon ensin kerma, sitten fetamurut, mausteet ja lopuksi yksi kananmuna.

Levitä täyte esipaistetulle piirakkapohjalle. Koristele kesäkurpitsan ja fetajuuston siivuilla.
 



Paista piirakkaa vielä 15 – 20 minuuttia noin 200 asteessa (kaasu-uuni 210 astetta).

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti