sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulunpunaista: tomaattileipäkeittoa ja Huvilan leivonnaisia


Toscanalainen tomaattileipäkeitto eli pappa al pomodoro, työpaikan joulupussista pukkikiiltokuva ja tämän joulun ihan ensimmäinen joulukortti ystävältä.


Joulu se tulla jollottaa… Joulun puna on jo ovella. Petteri punakuonokin tepsuttaa vastaan katuvilinässä, jos oikein osaa katsahtaa. Vaan hanget korkeat nietokset ne antavat odottaa itseään, kun vain litisee lotisee lätäköt.

Siltikin joulu tulla saa, kun vain joulun lapsi saa sydämessäs asustaa.

Joulua leivotaan, laitetaan, paistetaan, keitetään, siivotaan, touhutaan – ja välillä kurkataan ikkunasta, olisiko tonttu Torvinen tervehtimässä ulkona odottajaa, mutta kun tonttu Torvinen on salainen ja pukin paras alainen, niin ei ihan helposti saa vilaustakaan Torvisen punanutusta.

Kun soihdut sammuu ja kaikki väki nukkuu, niin silloin tonttumuori ottaa kauhan käteensä ja valmistaa kystä kyllä joululahjavalvojaisiin: kuuman punaisen keiton, joka lämmittää koko Tonttulan lahjapakehtimon.

Pappa al pomodoro eli toscanalainen tomaattileipäkeitto on kuin joulupukki punaisissaan: täyteläinen, lämmittävä, ruokaisa. Pappa al pomodoro on kohta mässäävään herkkupöydälliseen hyvä valmistautumisruoka. Se on kevyt ja nopea, helppo. Se antaa aikaa tipetipetippailuun ja tähtien katselemiseen.

Tonttumuorille ei maistu vehnäpulla, tonttumuori ei leipomisesta piittaa. Tonttumuori kipsan kapsahtaa Huvilan kahvilaan ja kassiin sujahtaa joululeivonnaisia, sellaisia vehnättömän pöydän herkkuja, joilla kaikki keliaakikot kilvan hurmataan. http://www.huvilankahvila.fi/

Huvilan kahvilan joulua: luontaisesti gluteeniton joulutorttu, korvapuusti, karpaloleivän palanen ja taustalla pellavansiemensämpylät, joista pappa al pomodoro tällä kertaa valmistui

Huvilan kahvilan taatelikakku, joka maistuu pitkään ja on ihana makea iltapala yksinsyöjälle maitolasillisen kanssa.


 Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan. Me käymme joulun viettohon. Taas valkeata joulua… eikun joulunpunaista joulua.

Joulun valmisteluun – hops!


Pappa al pomodoro eli tomaattileipäkeitto
2 - 3 hengelle pääruokana, 4 - 5 alkuruokana

400g tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
½ l kasvis-, liha- tai kanalientä
2 karkearakenteista rapeaa sämpylää (glut. esim. Huvilan kahvilan sämpylä)
tilkkanen ruokakermaa
½ ruukku lehtipersiljaa tai basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
hyppysellinen sokeria
½ tl suolaa, jos leipä ei ole kovin suolaista
oliiviöljyä

Tarjoiluun
oliiviöljyä
pecorinojuuston lastuja

Pappa al pomodoro on sakeaa, puuromaista.

Leikkaa sämpylät puoliksi. Poista leivän kuori, jos se on kova. Paahda puolikkaita hetkinen uunissa tai grillissä. Revi tai pilko veitsellä hieman paahtuneet sämpylän puolikkaat suupalan kokoisiksi.

Kuullota puolikkaiksi leikattuja valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska. Anna kiehahtaa.

Lisää leipäpalat keittoon ja anna leivän sulaa tomaatin sekaan. Sekoittele.

Lisää keittoon valitsemasi liemi ja anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia.

Lisää lopuksi yrtit, suola, sokeri ja pippurit sekä kermatilkkanen. Kermaa ei tavallisesti käytetä pappa al pomodorossa, mutta se pehmentää tomaatin hapanta makua.

Keiton pitäisi olla sakeaa, puuromaista, mutta kuitenkin lusikoitavaa. 

Ripauta lautasella keitolle oliiviöljyä ja muutama pecorinojuuston lastu.

Nauti kuumana alkuruokana tai täyteläisenä pääruokana.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti