torstai 25. joulukuuta 2014

Juhlavaa: Sipulisydäminen maksapatee ja Signoran silli

Hirvenmaksapatee: sipuli- ja pekonitäyte

Shhh, sss … Sipulisydäminen maksapatee sai vieraan suussa sulamaan sulosanat: ”Hyvä konsistenssi.” 

Sshhh, ssss…. Maksapateen maksa oli juossut vapaana vielä kaksi päivää ennen kuin se kypsyi vesihauteessa pateeksi. Shhhh, sssss. Hirvi oli päässyt tähtitaivaaseen ja sen maksa saapui metsästävän naapurin sormissa Signoran joulukeittiöön.

Keittiöpäällikkö pääsi asiaan: hirven maksasta pateeta – aivan ehdottomasti. Siitä saivat kystä kyllä myös naapurit ja ystävät, joille maistiaisia pikkulahjoina annettiin. Signoran sukulaispoika tosin totesi: ”En ole mikään pateiden ystävä. Mikä tässä nyt on niin erikoista? Maksalaatikko on parempaa.” No, metsästäjämaistelijat maistoivat muutakin.

Signoran silli saa punasipulista punervan värin – se on jouluista kalaa, juuri sellaista kirpeää ja suolaista, jota kaipaa makeiden glögien palanpainikkeeksi tai sammuttajaksi.

Ssshhh, ssss… Kaikki eivät syö kalaa. Kaikki eivät varsinkaan syö maksaa, mutta kaikki pitävät punaisesta juureksesta: punajuuresta. Kun sen vielä yhdistää bataattiin ja vuohenjuustoon, saa kasvisten rakastajakin joulunpunaisen talvisen tukevan täyteyden.

Maksapatee toi yhdelle sen maistelijoista mieleen lapsuuden 1930-luvulla. 91-vuotias nyt yksin elävä opettajatar muisteli joulun aikoja, kun saatiin jouluksi tuoretta lihaa ja kaikki osat eläimestä käytettiin. Maksaa paistettiin – ja kuinka se olikaan tuoreena hyvää. Samoin hirvenmetsästäjät paistavat maksaa nuotiolla, mutta nyt tuoreen maksan pieni palanen pääsi maustamaan joulupateeta, joka ei maistu liikaa maksalle. Maksan maku ei dominoi liikaa vaan maistuu pikkuisen terävänä.

Shhhh, sssss salaisuuksia keittiössä, kammarissa, käytävillä. Shhhh, ssss. Joulu on juhlan aika niin lapsille kuin vanhoillekin. Vain keittiöpäällikkö nukahtaa nopeasti, kun on herkkua monenlaista pöytään kantanut ja kaikkea maistanut.


Shhhh, ssss antaa keittiöpäällikön ottaa ettonet. Kunnes taas seuraava juhla koittaa ja keittiön kello soittaa.

Sipulisydäminen maksapatee

200g maksaa hirvestä, porosta tai peurasta
400 g porsaanjauhelihaa
½ sipulia
1 muna
3 rkl siirappia
3 rkl smetanaa
½ dl kermaa
1 tl valkopippurijauhetta
1 ½ tl suolaa
2 tl kuivattua timjamia
 3 rkl kokonaisia viherpippureita
1 ruukku tuoretta meiramia
340 g amerikanpekonia
 1 ½ sipulia
1 rkl voita
tilkkanen punssia

Pateetaikina

Leikkaa maksa suikaleiksi. Kiehauta suolavesi ja lisää maksasuikaleet veteen. Keitä muutama minuutti. Valuta hieman punertavat maksasuikaleet. Huuhdo ja kuivaa ne.

Kuullota puolikas sipuli pieninä kuutioina voissa pannulla. Jäähdytä kuutiot.

Valmista pateetaikina. Soseuta maksasuikaleet, jauheliha ja kuullotetut sipulit tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon muna, smetana, kerma, siirappi, valkopippuri, suola ja timjami. Sekoita kunnolla.
Sekoita lopuksi joukkoon kokonaiset viherpippurit.

Pateen täyte

Paista 1 ½ sipulia pieninä kuutioina pannulla. Lisää joukkoon neljä siivua amerikanpekonia sentin suikaleiksi leikattuina. Ruskista pekonia ja sipulia yhdessä. Jäähdytä täyte, kun pekonit ovat rapeita ja sipulit kevyen ruskeiksi paistuneita.

Pateen valmistus

Vuoraa pitkä vuoka pekonisiivuilla. Laita pekonisiivujen päälle meiramin oksia (n. ¼ ruukku). Levittele lusikalla puolet pateetaikinasta vuokaan.



Sijoita taikinan päälle täyte. Leikkaa täytteen päälle tuoretta meiramia silpuksi (n. ¼ ruukku).  Lorauta tilkkanen punssia täytteen ja meiramin päälle.



Levitä loput pateetaikinasta täytteen päälle. Laita meiramin oksia (n. ¼ ruukku) täytteen päälle.
Nosta vuoan reunoilta pekonisiivujen päät pateen päälle. Levitä loput pekonisiivut (ainakin kaksi) pateen päälle siten, että muodostuu kaunis paketti.


Laita paistovuoka suurempaan astiaan, jossa on vettä.  Paista pateeta 1 ½ tuntia 175 asteen uunissa vesihauteessa.



Kun patee on paistettu, ota patee kuumana pois vuoasta. Voit auttaa hieman veitsellä, jos patee on tarttunut vuokaan kiinni. Kääri patee voipaperiin ja folioon. Jäähdytä.

Tarjoile patee juhlapöydässä kylmänä alkuruokana jonkin kirpeän marjahyytelön kanssa. Maksan makuun sopii mustaherukka, puolukka, pihlajanmarja, saskatoonmarja.



Punajuuribataattipaistos



3 keitettyä suurta punajuurta
500 – 600 g painoinen bataatti
250 g vuohenjuustoa
½ ruukku basilikaa
auringonkukkaöljyä
Kuori punajuuret ja bataatti. Leikkaa molemmat ohuiksi viipaleiksi. Paista bataattiviipaleet öljyssä pehmeiksi pinnalta, rapeiksi sisältä.

Kokoa paistos. Öljyä uunivuoka. Laita uunivuokaan kerroksittain punajuuri- ja bataattiviipaleita, basilikaa sekä ohuita vuohenjuustoviipaleita.

Paista puolisen tuntia 200 asteessa. Koristele valmis paistos tuoreilla basilikan lehdillä.



Signoran silli

1 rasvasilli
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
2 tl kokonaisia pippureita: rose-, valko- ja mustapippureita
3 laakerinlehteä
1 tl sinapinsiemeniä
1 porkkana kuorineen
1 punasipuli

Siivoa ja huuhtele sillistä sisälmykset. Poista nahka. Leikkaa silli noin 1 – 1,5 sentin levyisiksi paloiksi.

Keitä liemi: etikka, vesi ja sokeri. Lisää liemeen kiehumaan mausteet sekä porkkana ja sipuli ohuina viipaleina.

Jäähdytä liemi.

Kokoa silli kauniiseen lasipurkkiin. Aina pari sillin palasta, niiden päälle porkkana- ja sipuliviipaleita. Rakenna purkki täyteen. Kaada lopuksi liemi purkkiin. Anna maustua 2 – 3 päivää jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti