sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ystävien juhla: coctailjuhlapullat ja kurpitsarisotto



Alkupalat: hapanimelät paprikat, sisilialaiset oliivit, coctailjuhlapullat.


Kun ystävä pyytää luokseen itsenäisyyspäivän illalliselle ja sanoo taikasanan: kurpitsarisotto – ei voi kieltäytyä. Kun on koko haikean syksyn haaveillut kurpitsarisotosta. Kun on koko pimeän ajan ajatellut oranssia valoa. Kun on aika puhua ystävän kanssa syvällisiä. Kun on yhteinen aika juhlaan.

Ystävän juhla on yhteinen juhla: Signora Salvian keittiöstä matkasi juhlaan coctail-lihapullia, sisilialaisia oliiveja, hapanimeliä paprikoita ja pullo erinomaista Sauvignon Blancia, luomua ja reilua kauppaa yhtä aikaa. 

Ystävän luona on lämmin tunnelma. Korkeahuoneisessa vanhassa talossa on oma henki, joka hengittää syvään ihmisiä, antaa tilaa ja korkeutta ajatuksille, niille yhteisille ja erilaisille. Juodaan malja itsenäisyydelle, kippistetään ystävyydelle, sille, joka on kestänyt sateen, myrskyn, auringon, jääkylmävetisen ranskalaisen vuoristojoen, kumppanit, kuolemat, rakkaudet, musiikin, teatterin ja yhteiset juhlat. 

On yhteinen horoskooppikin, vaikka toinen on kesän lapsi, toinen talven. Druidien puuhoroskooppi mahdollistaa ystävien kohtaamisen saman merkin alla, saman puun alla voi pitää sadetta ja aurinkoa. 

Loppuvuosi on ystävien juhlaa. Kippis ystävyydelle. 

Kurpitsa ja herkkuviini - kippis kurpitsarisotolle.


Coctailjuhlapullat
 2 hengelle

400 g nautasikajauhelihaa
1 salottisipuli
70 g fetajuustoa, mielellään vuohenmaidosta valmistettu
½ ruukku tuoretta salviaa
½ rkl oliiviöljyä

Coctailjuhlapullissa maistuu feta ja salvia.


Pilko sipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Murustele fetajuusto. Leikkaa salvian lehdet silpuksi saksilla tai veitsellä. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen.

Valmista pullat. Coctail-lihapullan kokoisia saat, kun otan taikinaa noin ½ rkl ja pyöräytät kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä pienen pyörykän.

Paista coctail-pullia noin 20 minuuttia 200 asteessa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rasva on valunut pellille. Varo polttamasta tai kuivattamasta pikkupullia liian pitkällä paistoajalla.

Coctailjuhlapullien kanssa samaan pöytään sopivat sisilialaiset oliivit ja hapanimelät paprikat:



Ystävän kurpitsarisotto
2 hengelle
2, 5 dl risottoriisiä
½ l kuivaa valkoviiniä
½ l kanalientä
ripaus sahramia
hiukkanen suolaa
1 rkl voita
½ myskikurpitsa
salviaa, rosmariinia
1 tl ruokaöljyä

Tarjoiluun
parmesaanilastuja
tuoretta rucolaa

Kurpitsarisottoon ei sekoiteta valmistusvaiheessa juustoa. Risotto jää raikkaan kevyeksi. Pöydässä risotto maustetaan parmesaanilastuilla ja rucolalla.


Kuori kurpitsa ja pilko se suupalan kokoisiksi paloiksi. Levitä palat pellille ja ripottele niille salvian ja rosmariinin lehtiä sekä pyöräytä palat ruokaöljyssä.

Paahda paloja uunipellillä 170 asteen lämmössä puolisen tuntia.

Sulata voi paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota riisit voissa. Kun riisit ovat läpikuultavia, lisää viiniä ja kanalientä aina vähän kerrallaan riisin joukkoon. Mausta hyppysellisellä sahramia ja hiukkasella suolaa.

Kun riisi on al dente –kypsää, lisää joukkoon paahdetut kurpitsan palat.

Tarjoile parmesaanilastujen ja tuoreen rucolan kanssa.

Jälkiruoaksi vaikkapa äkkimakeaa pavlovaa ja kirpeää vadelmakastiketta. Vadelmakastike:  http://signorasalvia.blogspot.fi/2013/07/hiljaisuutta-ja-musiikkia-puutarhassa.html 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti