lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kesäjuhlaan: grillikasleria ja kompotti


Kesä, suvi, suloinen saa sydämen juhlatunnelmiin. On juhla ja juhannusilta. Sen voi kerrata oikeana juhannuksena eli 25. kesäkuuta, jolloin muualla Euroopassa on Johanneksen, San Giovannin päivä.

Italialainen ystäväni kyseli hätääntyneenä, kun näki kuvani juhannusjuhlista jo 19. kesäkuuta facebookissa: Onko jo nyt juhannus? Italiassa San Giovannia juhlitaan sinä oikeana päivänä eikä silloinkaan kovin juhlallisin menoin. Firenzessä on San Giovannin ilotulitus, koska kaupungin suojeluspyhimys on Pyhä Johannes eli San Giovanni.

Muinaiset roomalaiset taas viettivät vesijuhlaa Tiberin rannoilla juhannuksen aikoihin. Vesijuhlaa vietettiin monin paikoin Suomessakin. Vesi vanhin voitehista sammutti kokot jotka roihusivat järvien rannoilla.

Vaan kesä tulee, kesä. Ainakin grilli tekee kesän. Tuulessa on hyvä grillata: savu leijailee pois naapurin haisteltavaksi. Grilliin kasleria, sopivan rasvaista lihaa. Kunnon viljaporsaan kasleria kauppahallista.

Pihvit grillautuvat vihannesten kanssa kiireisimmille.


Jälkiruoaksi kesäjuhliin kompottia eli viinamarjoja.

Kompotti maistuu vaniljajäätelön kanssa.


Tämän juhannuksen harvinainen juhla oli timanttihäät. Vanhempani vihittiin 60 vuotta sitten juhannuspäivänä. Tänä vuonna äiti kruunattiin timanttimorsiameksi tiaralla ja isä timanttisulhoksi timanttimitalilla. 

Lahjoiksi annettiin makumatkoja eli lahjakortteja kotikaupungin ravintoloihin ja Suomen eri paikkakunnilta pikkuherkkuja: Pandan ja Brunbergin suklaata, Helsingin meijerin juustoja, Jyväshyvän keksejä, Lemin särää, Lappeenrannan marianneja, Kouvolan lakritsaa ja sydänmarmeladeja .  Vettä ei juotu vaan samppanjaa! 

Timanttijuhlissa syötiin alkupalaksi mäti-lohivoileivät, pääruoaksi perinteiseen pohjoiskarjalaiseen tapaan karjalanpaistia, perunoita, porkkanoita, varhaiskaalisalaattia ja pikkupunajuuria.

Mätilohileipä on tehty Porokylän leipomon gluteenittomalle jyväleivälle: siian ja kirjolohen mätiä, graavia lohta, turkkilaista jogurttia, sipulisilppua.


Timanttiset juhlat päättyivät sydänkakkuun ja kompottiin. Meillä kaikilla oli niin mukavaa. Oi, näin saatte olla mukana.

Sydänkakku on tehty Semperin hienoista jauhoista Kolin alamajan kahvilassa. 


Grillipihvit kaslerista
12:lle

2, 3 kg viljapossun kasleria

Marinadi

1,5 dl rypsiöljyä
1 dl hunajaomenaviinietikkaa
½ ruukkua timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa

Paistamiseen
mietoa chilin makuista grillauskastiketta

Leikkaa kasler noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadi. Marinoi lihoja 3 – 5 tuntia viileässä.

Grillaa lihat siten, että ensin paista pinnat kiinni parilalla. Kun toinen puoli on paistunut, käännä. Sivele paistuneelle puolelle grillauskastiketta. Käännä pihvit ja sivele toisellekin puolelle kastiketta. 

Grillaa pihvit kypsiksi: n . 4 -5 minuuttia/puoli. Kasler on niin rasvaista, että pihvi pysyy mehevänä, vaikka sitä paistaa pitkäänkin.


Havu-Laten kompotti

tuoreita marjoja
sokeria
kirkasta viinaa

Laita kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain marjoja ja sokeria. Kun purkki on täynnä, kaada päällä kirkasta viinaa niin, että marjat peittyvät.

Marjat säilyvät n. vuoden verran raikkaina viinakasteessa. Viinaliemestä syntyy likööri.

Kompotti maistuu hyvälle vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti