torstai 25. kesäkuuta 2015

Mökillä sadesäällä: siskosten kanakastikkeet ja sveitsiläinen kotirösti


Paulan hedelmäinen kanakastike ja sveitsiläinen kotirösti valmiina sadepäivän lounaalle.


Järvessä loiskuvat meren aallot, tuuli puhaltaa voimalla selältä, vesi vaahtoaa, vastapäinen ranta on harmaa. Toissapäivänä oli tyyni, molemmin puolin oli sateen valkaisemaa maisemaa, vain mökin kohdalla ei satanut pisaraakaan kuin minuutin ajan kovan isopisaraisen sateen.

Taukoamatonta kaiken kastelevaa tihkua ei ole tullut. On kuuroja ja kovia kuuroja. Jossain joskus pilkahtaa aurinko. On tasalämpöisen Suomen kesä: tasalämpöinen Suomi on tasaisesti noin kymmenasteinen - oli sitten tammikuu tai kesäkuu.

Vaihtolämpöisyyttä odotellaan tai oikeasti 25 asteen tasalämpöisyyttä, sitä, jonka pitäisi heinäkuuta helliä.

Kuumaa ruokaa on siis saatava. Helleruoat ja viileät juomat pilkkaavat nettivirrassa värjöttelevää mutta rentoa elämää viettävää lomailijaa, joka on päässyt pään nirvanaan: enää eivät työunet häiritse, vielä on aikaa monta viikkoa antaa elämän olla yhdessä päivässä. Vielä on aikaa löytää uutta, saada toisilta jotain sellaista mitä ei omassa keksi.

Siskokset, kaksoset. Toinen kokkasi toissapäivänä, toinen eilen toisesta tietämättä. Molemmat tekivät kanasta kastiketta. Kyllä kaksosia jokin yhdistää: näitä kaksosia ainakin rakkaus kanaan ja kermaan.

Toisen kastikkeessa on currya ja hedelmää, toisen pekonia ja tomaattia. Molemmat lämmittävät kylmänä sadepäivänä. Molemmat valmistuvat pikaisesti mökillä, kun on muutakin tekemistä, vaikka vain saunan lämmittämistä ja lukemista, seurapelien pelaamista, lähinähtävyyksissä käymistä.

Signora Salvia jäi statistin osaan, jääkaapin tyhjentäjäksi. Perunoita, keitettyjä uusia perunoita suuremman porukan juhannusjuhlista jääneitä. Niistä röstiä sveitsiläiseen tapaan. kotona tehtyyn tapaan. Tapa on opittu kerran Suomessa asuneelta sveitsiläiseltä, siis oikeaa sveitsiläistä röstiä. Nam.

Ja taas ropisee. Se rauhoittaa.

Röstin pinta on paahtunut pannulla.


Sveitsiläinen kotirösti

1 l keitettyjä perunoita
1 keltasipuli
 2 rkl voita tai oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen jauhettua valkopippuria

Raasta perunat ilman kuoria karkealla terällä. Pilko sipuli hienoksi silpuksi.

Kuullota sipulia paistinpannulla runsaassa rasvassa pehmeäksi. Lisää perunaraaste. Pyörittele perunaraastetta kuumaksi.

Kokoa perunasipuliseos keskelle pannua keoksi. 



Ota tulenkestävä, esim. savilautanen tai -kulho ja kumoa se keon päälle siten, että koko seos mahtuu lautasen alle.

Jos röstiseos ei mahdu kokonaan lautasen tai kulhon alle, nappaa pois pannulta ylimääräiset perunankappaleet.


Paahda lautasen alla röstin pintaa. Kun rösti alkaa tuoksua kypsältä, ota vahvempaan käteesi uunikinnas. Ota suojatulla kädellä kiinni savilautasen pohjasta ja käännä toisella kädellä paistinpannu ympäri siten, että rösti pysyy savilautasessa. Nosta paistinpannu pois ja siirrä savilautanen rösteineen alustalle. Tarjoile kuumana.

Paulan hcdelmäisessä kanakastikkeessa maistuu tropiikki.

  
Paulan hedelmäinen kanakastike
4:lle

300 g broilerin fileepihvejä
 1nektariini/persikka/mango (ei ananasta, ei aprikoosia)
2 dl ruokakermaa
2 rkl koskenlaskijajuustoa
½ rkl voita paistamiseen
2 hyppysellistä currya
 2 hyppysellistä jauhettua valkopippuria

Leikkaa fileepihvit suupalan kokoisiksi. Paista niitä kasarissa voissa. Lisää juusto ja mausteet. Kypsennä kanoja seoksessa. Lisää hedelmä pieniksi pilkottuina paloina ja jatka kypsentämistä. Sekoita lopuksi joukkoon ruokakerma ja kiehauta kuumaksi.

Tarjoile pastan tai perunoiden kanssa. Riisin kanssa kastike maistuu riisipuurolta. Kastike lämmittää currylla ja kermalla sateisena päivänä.

Tuulan tomaattipekonikanakastikkeessa tuikkivat tomaatit ja rasva nousee pintaan pilkottamaan.


Tuulan tomaattipekonikanakastike
4:lle

3 broilerin koipireisipalaa
2 pkt pekonia
 2 esikeitettyä maissintähkää
kourallinen kirsikkatomaatteja
2 dl ruokakermaa
 hyppysellinen currya

Kypsennä broilerin palat uunissa melkein kypsiksi 200 asteessa. Leikkaa kypsähköt broilerin palat siivuiksi.

Leikkaa maissintähkistä jyvät erikseen terävällä veitsellä.

Paista pekoni kypsäksi pieninä paloina omassa rasvassaan. Lisää pekonin joukkoon maissin jyvät, melkein kypsät broilerin siivut. Anna broilerin kypsyä pehmeäksi pekonin ja maissien kanssa. Lisää curry, tomaatit sekä kerma ja anna kiehua 5 – 10 minuuttia.

Älä lisää suolaa. Sekä pekoni että koipireisipalat ovat suolaisia.

Tarjoile basmatiriisin kanssa. Kastike on tukevan rasvaista. Se lämmittää sateisena päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti