torstai 16. heinäkuuta 2015

Täyteläistä kesää Kolilla: parmesaanikesäkurpitsavuoka



Parmesaanikesäkurpitsavuoka tarjolla basilikalla maustettujen lihapullien kanssa.


Kolin kesä on monipuolinen kattaus kaikenlaista kivaa lomailijalle, joka pitää aktiviteeteista mutta myös omasta rauhasta. 

Luonnon monumentti Ukko-Kolilla: tykkylumen muovaama puu.


Kolilla lomaa viettävä saa nauttia hyvästä ruoasta. Alamajan kahvilasta (KoliActiv: http://www.koliactiv.fi/index.php/alamaja ) saa hyvän lounaan ja aina paistettuja muikkuja, jotka  saa pyynnöstä myös gluteenittomilla jauhoilla leivitettyinä tai kokonaan ilman jauhoja. Alamajan kahvilasta saa myös tilaamalla upeita kakkuja kaikenlaisiin juhliin. Juhannuksen timanttihääjuhlaan tilattiin sieltä kaunis, maistuvan vadelmainen sydänkakku.
Alamajan kahvilasta tilattu sydänkakku timanttihääjuhlassa.

Kolin Ryynäsestä saa puolestaan oikeita ranskalaisia creppejä eli lettuja, päivän kalan ja muutakin lounasruokaa. Ryynänen on iltaisin menomesta: pubin ranskalainen pitäjä tuo viikonlopun iltoihin esiintyjiksi lähialueiden bändejä. Jos paikalla ei ole bändiä, voi nauttia nykyisin harvinaisesta jukeboksista: omistaja tarjoaa musiikkikierrokset ja asiakkaat valitsevat suosikkejaan. Soittakaa Paranoid –pyyntöä ei tarvinnut erikseen esittää jukeboksille – se soi heinäkuisena iltana baarin kaurismäkeläisessä tunnelmassa. http://www.luontoon.fi/koli/nahtavyydet/kolinryynanen


Se, joka kokkaa itse mieluiten, saa ainekset illallisiin ja lounaisiin hyvin varustetusta Kolin kylän kaupasta: Salesta, jonka kauppias myös tilaa asiakkaan pyynnöstä tarvittavia aineksia kauppaansa. Sale on kuin pieni tavaratalo: retkeilijä löytää sieltä ruoan lisäksi sukkia, astioita, pyyhkeitä, hyttysmyrkkyjä, grillihiiliä, kyniä, postikortteja, lähes kaikkea mahdollista. Kameran muistikortteja ei ollut, mutta kaupassa olevasta  Juuan apteekin lääkekaapista saa käsikauppalääkkeitä, jos niitä tarvitsee. https://www.s-kanava.fi/toimipaikka/sale-koli/501855324

Salesta on peräisin myös Signora Salvian iltaherkun parmesaanikesäkurpitsavuoan eli parmigiana di zucchine biancan ainekset: laadukas parmigiano reggiano –juusto, Glimminge port salut –juusto, kesäkurpitsat, yrtit, maito ja kastikesuuruste. Ruoka on italialainen kesäkurpitsa-ajan ruoka. Parmiagiana-nimeä käytetään vuokaruoista, joissa on mausteena parmiagiano-juustoa eli suomeksi parmesaanijuustoa. Parmiagiana bianca –nimi taas tulee siitä, että kastikkeena on valkokastike, ei tomaattikastike, joka on tavanomaisempi italialainen kastike. Parmigiana bianca on suloisen pehmeää ja täyttävää.

Kolin kaupasta tarvikkeet: Glimminge port salut -juusto, parmigiano reggiano -juusto, yrtit ja kesäkurpitsa, joka tässä on jo paahdettu.


Kaupassa on myynnissä joitakin gluteenittomia tuotteita: Moilasen Dark Bread –leipää ja pakastepizzoja ainakin sekä Farinan lettujauhoseosta, maissijauhoja, tattarihiutaleita. Muutakin saa tilaamalla etukäteen.

Signora Salvia löysi vielä kylällä olevasta Karelia Expertin turisti-infosta historiallisen kauppatavaroita kuvaavan näyttelyn, jossa Signora-tulitikkujen rasia oli esillä.

Kun syö kunnolla, jaksaa Kolin runsasta tarjontaa. Viikonloppuun mahtui musiikkia: pianisti Janne Mertanen konsertoi Sibeliuksen pianoteoksilla Luontokeskus Ukossa. Muita konsertteja Kolilla järjestää Pielinen soi –festivaali ja sellisti Jussi Makkonen soittajaystävineen. 

Viikonloppuun mahtui myös helppokulkuinen kävely Ukko-Kolilta Mäkränahon niitylle, joka kukki kaikenlaisia heinäkuun puolivälin niittykukkia. Maariankämmekät, peuran- ja kissankellot, niittyleinikit, rauhoitettu talvikki, rohtotädykkeet kaikki kukkivat runsautena samalla niityllä, jonka ihailemiseen ja tutkimiseen saa helposti käytettyä tunnin pari.
Mäkränaholla nurmikohokki


Mäkränaholla maariankämmekkä











Kaiken huipuksi 
viikonloppuna päästiin ensimmäisen kerran Koli Lotus Spa –kylpylään, joka täydentää hyvin Kolin liikuntapalveluita. Kylpylä on uimahallimainen. Siellä voi uida matkaa 25 metrin kuntouintiradalla, mutta siellä voi myös nauttia porekylvyistä ja erilaisista vesihieronnoista. Kolme erilaista saunaa: tavallinen, aromisauna ja höyrysauna lämmittävät, jos uidessa tulee kylmä, vaikka vedet ovat kyllä lämpimät (+ 28 ja + 33 –asteiset). Kylpylässä on myös suolahuone ja aurinkohuone, jossa voi istua kuumalla penkillä kuuntelemassa musiikkia. http://www.kolispa.fi/fi/Koli+Spa+Lotus.html

Kolin toinen kylpylä on Kolin Break Sokos Hotellissa Ukko-Kolin huipulla. Se on aikuisten nautiskelukeidas, jossa on tarjolla erilaisia pieniä altaita: musiikkiallas, poreallas, neljä ulkoallasta, jotka ovat kiehtovimmillaan talvella, kun pakkasta on 20, viinilasi on kädessä ja tykkykuuset ja tähtitaivas tuovat luonnon lähelle kuumassa kylvyssä istuessa.

Koli on nautinto. Kolin maisemat pysäyttävät. Koli on aina Koli. Tervetuloa Kolille täyteläiselle lomalle. Signora Salvian keittiöön ette pääse herkuttelemaan mutta Kolin monet majoituspaikat tarjoavat keittomahdollisuuden itse kokkaaville. Ja jos oikein haluaa herkutella yhtä aikaa maisemasta ja ruoasta, kannattaa suunnata kulkunsa Break Sokos Hotel Koliin: siellä ne molemmat ovat yhtä aikaa paikalla.

Parmesaanille maistuva suloisen pehmoinen parmesaanikesäkurpitsavuoka, jossa kesäkurpitsat maistuvat makeahkoina.

Parmesaanikesäkurpitsavuoka (parmigiana di zucchine bianca)

n. 1 kg kesäkurpitsaa
1 l valkokastiketta (kermamaitoa/täysmaitoa ja gluteenitonta vaaleaa suurustetta, Maizena)
tuoretta basilikaa ja ruohosipulia
1 pieni kesäsipuli
hyppysellinen suolaa
12 siivua Glimminge port salut –juustoa
2 dl parmigiano reggiano –juustoa raasteena
loraus oliiviöljyä

Valmista ensin kesäkurpitsat. Kuori ne ja leikkaa ohuiksi ( 2 – 3 mm) siivuiksi pitkittäin. Grillaa tai paahda kesäkurpitsasiivut pannulla, uunissa tai grillissä ilman rasvaa.

Valmista valkokastike. Kuumenna kermamaito tai täysmaito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon vaalea kastikesuuruste Maizena-paketin ohjeen mukaan.

Kun kastike on suurustunut sakeahkoksi kastikkeeksi, lisää siihen noin kourallinen basilikan lehtiä silppuna, saman verran ruohosipulia ja yksi pieni kesäsipuli pienenä silppuna. Lisää myös hyppysellinen suolaa.

Valmista kesäkurpitsavuoka neliskulmaiseen uunivuokaan.

Laita pohjimmaiseksi yksi kauhallinen valkokastiketta. Lisää sen päälle yksi kerros kesäkurpitsasiivuja. Lisää niiden päälle parmigiano reggiano –juustoraastetta pari ruokalusikallista. Lisää raasteen päälle kolme siivua port salut –juustoa. Lisää juustojen päälle kauhallinen kastiketta.
Lisää taas kerros kesäkurpitsasiivuja, 2 rkl juustoraastetta, 3 siivua juustoa ja kauhallinen kastiketta.

Kesäkurpitsasiivut vuoassa eivät ui parmesaaniraasteessa vaan raaste maustaa niitä.

Jatka niin kauan, että saat käytettyä kaikki kesäkurpitsasiivut.

Päällimmäiseksi vuokaan tulee kastikekerros ja 1 – 2 rkl juustoraastetta. Kun vuoka on valmis, lisää ohuena nauhana oliiviöljyä vuoan pinnalle.

Parmesaanikesäkurpitsavuoka on valmis uuniin hautumaan n. tunniksi.


Paista vuokaa n. 1 tunti 175 asteessa.

Tarjoile kuumana pääruokana tai lisäkkeenä. Parmesaanikesäkurpitsavuoka maistuu myös kylmänä hyvältä.

1 kommentti: