sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Villiä itää: ravintola Villiviini

Niittykukkia ja mansikka
Villissä idässä saa villiä ruokaa. Villivihannesbuumi toi suuren ruokaelämyksen rockfestareiden nautiskelijalle. Joensuun Ilosaarirockissa heinäkuussa 2015 oli ja on uutuus: fine dining -ravintola Villiviini.

Ravintola on sijoitettu suureen telttaan. Pöydät on katettu valkoisin liinoin, hovimestari ohjaa pöytään, valistaa, että vain yhdessä ruoassa on vehnää (mesiangervo-saksankirvelikakussa). Niin pääsee alkuun kokemus, joka on itse asiassa suurempi kuin rock-festivaalin musiikkitarjonta, joka sekin on laadukas.

Musiikissa parasta antia Signora Salvian makuun tuottivat lauantainkonserttipäivänä CMX, Samuli Putro Joensuun kaupunginorkesterin kanssa ja komea Apocalyptica.

Näiden välissä villi kolmen ruokalajin ateria tarjosi uutta ja lepoa keski-ikäiselle festarivieraalle. Musiikin häly kuuluu ravintolatelttaan mutta se myös tuo hyvän kontrastin sille rauhalle jonka herkuttelu hetkeksi antaa.

Ystävällinen tarjoilija kantaa pöytään pullollisen soodavettä, helteen ja festarikenttien maapölyn kuivattama ruumis saa virvoitusta.

Ruoka itsessään on se kaikkein suurin elämys. Se on jotain ennen kokematonta eli villivihannesruokaa gourmet-tasoisesti. Villiviini-festariravintola on joensuulaisen Kerubin pop-up -ravintola, jossa on Kerubia enemmän ja syvemmin keskitytty villiin kokkaamiseen.

Menu Kyyttö -ateria alkaa alkupalalla: halstrattua harjusta. Sen ohessa on hauenmätiä, joka suorastaan sulaa suussa. Villivihannessalaatissa on tuttujen salaattiainesten lisäksi friteerattua voikukanlehteä, joka rapisee hampaissa ja muistuttaa lehtikaalia mutta on hienostuneempaa. Salaatin kruunaavat koiranputken lehdet.

Koiranputken lehdet päällimmäisenä,maku vieno niitty.


Pääruoka on tukeva: hiiligrillattua itäsuomalaisen kyytön niskaa. Liha on tummaa, siinä on kevyt riistan aromi. Samoja kyyttöjä on ihailtu Kolin kansallispuistossa ja nyt lautasella ensi kerran maisteltavana. Mielikuva suloisesta suojeltavasta alkuperäiskarjan eläimestä ei vie ruokahalua, sillä tämäkin on yksi keino, jolla alkuperäiskarjaa tehotuotantotalouden aikakaudella pidetään elinvoimaisena.

Kyyttöä, villivihannessalaattia ja peruna.

Lopuksi saa maistuvaisen päätöksen aterialle: mansikoita, pihasauniovaahtoa ja koivunmahlaa, joka on niin makeaa, että sen yrittää viimeiseen pisaraan asti saada kiinni muovisella haarukalla. Muoviruokaikuvälineet ovatkin ainoa pieni miinus muuten täydellisessä ateriassa.

Jälkiruoan pihasauniovaahto maistuu kevyesti pihasaunioiden voimakkaalle tuoksulle. Annos on koristeltu syötävillä kukilla eli päivänkakkaralla ja siankärsämöllä, joista yksi siankärsämön kukinto pääsee suuhun tuomaan hapokkuutta muuten makean niittyiseen ja koivikkoiseen herkkupalaan.

Koivunmahlasiirappi on pohjalla, kukat ja koiranputken lehti koristeena ja maisteltavina. Pihasauniovaahto tuo heinäkuiset niityt ja pellonpientareet suuhun muistoiksi.


Ravintolassa on tarjolla myös Menu Kasvis ja Menu Kuha. Lisäksi kaikkia ruokia saa annoksittain. Menuiden hinta on 34 - 39 euroa, alkuruoka-annokset 8- 9 euroa, pääruoka-annokset 20 - 26 euroa, jälkiruoat 6 - 7 euroa.

Illan festareilla päättää vielä drinkki ystävän kanssa Villiviinin drinkkibaarissa, jossa on erilaisia Kyrö Distillery Companyn giniin pohjautuvia juomasekoituksia. Heinäkuiseen mansikka-aikaan sopii Katelmo, mansikka-mustaherukanlehtidrinkki: raikas, kirkas, jäinen, mansikkainen.

Kiitos kaunis upeasta ateriasta ja moniin vuosiin suurimmasta ruokaelämyksestä, johon ei kotikokki pysty. Yrittää voi tietysti hakea samoja makuja luonnosta mutta saman laadun tuottamiseen tarvitaan kekseliästä ammattitaitoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti